Meny Stäng

Trädgården i februari

Vad gör man i trädgården på vintern? Det beror naturligtvis på vädret där ute. Här hos mig i zon1 är februari oftast en vintermånad. Kalla temperaturer, snö ibland, definitivt frostnätter och ganska ofta regn. Längre upp i norr ligger snön fortfarande djup. Någonting som vi alla märker av nu, oavsett var vi bor, är att ljuset har börjat återvända. Alltså är det nu dags att tänka på vad vi vill göra i trädgården under kommande säsong.

Olika delar av trädgården har olika moment som går att göra nu. Här nedanför hittar du lite förslag på saker att ta tag i för att underlätta den kommande säsongen. Vissa saker passar dig med barmark, medan andra kan passa för alla trädgårdsägare.

 • Beskär buskar och träd
 • Räfsa löv och plocka upp fallna grenar
 • Planera kommande projekt, beställ hem material
 • Planera köksträdgården
 • Beställ fröer
 • Underhåll av verktyg
 • Rensning av skjul och växthus
 • Förså fröer inomhus – glöm inte belysning!
 • Vinterså fröer som klarar det
 • Odla krasse, groddar och ärtskott inomhus
 • Dra ogräs vid varje möjlighet som ges
 • Lägg upp en skötselplan för säsongen
 • Titta till dahliaknölarna
 • Skaka bort tung snö från vintergröna buskar och unga träd
 • Borsta bort tung snö från växthustaket
 • Titta vart spåren i snön går, är det dags att lägga gångar kommande säsong?
 • Skörda vintergrönsaker som purjolök och jordärtskockor

Som du ser finns det en hel massa saker att ta tag i även under vintermånaderna, även fast vi ofta säger att det inte går för att det är ju kallt. Egentligen hänger det på att vi inte vill. Och det är ju också helt ok! Det finns inte en trädgård i världen som kommer att straffa dig för att du inte jobbar medden under vintern, genom att inte börja växa eller inte börja blomma. Det finns inte en enda växt som aktivt väljer att inte gro och växa när tiden för det kommer, bara för att den som säger sig äga den, har valt att vila över vintern.

Själv är jag inte så förtjust i att förså grödor. Jag har svårt att få till bra belysning och jag glömmer lätt bort att vattna regelbundet, så det har jag slutat med. Jag sår när det är varmt nog inne i växthuset, eller när jorden blivit varm.

Någonting jag däremot gärna gör, är sår ärtskott och krasse för någonting fräscht grön på smörgåsen eller till soppan. Det är dessutom superenkelt. Krasse går finfint att så på ett fat med hushållspapper. Ärtskott sår jag i överblivna plasttråg från vindruvor och andra frukter med jord som jag tinat upp. Inte är det svårt att få tag på heller. Många butiker har fröer till försäljning, smörgåskrasse brukar man kunna hitta i matbutikerna. Till ärtskott använder jag helt vanliga gula ärter. Smaken av ny tillväxt är fantastisk och någonting jag saknar väldigt under vintern.

Vad gör du så här i februari? Är du igång med frösådderna? Har du slipat verktygen?
Dela gärna med dig genom att lämna en kommentar, så att fler får ta del av nya tankar och sysslor.

Behöver du lite stöd när det gäller planeringen av trädgården, oavsett om det gäller hela ytan eller bara en del av den. Kanske har du en rabatt du vill ändra på, eller är det så att du behöver få bättre flyt på odlingarna i köksträdgården? Då kan jag hjälpa dig. Hör av dig så bokar vi in en rådgivning.

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *