Meny Stäng

Stökig trädgård

Hur ser det ut när du tittar ut genom fönstret så här på vintern, när snön smält och du bara vill titta efter vårblommornas ljusgröna skott. Är det vackert och prydligt där ute, eller är det som hos mig, en smärre katastrof?

Så här kan det se ut för mig, en vanlig dag innan våren riktigt kommit:
Solen skiner in genom fönstren, jag tittar ut och tänker ”oh så underbart! Idag ska jag göra någon nytta i trädgården!”
Jag klär på mig och kliver ut på altanen. Möts av isiga vindar. Inser att jag har för lite kläder på mig. Går in och bylsar på mig. Går ut igen! Nu så! Och så tittar jag mig omkring och istället för härligt ljusgröna skott på träd buskar och små vårblommor som spirar, så ser jag tomma krukor som blåser omkring, ett torn med växtbackar som har vält och spillt ut sitt innehåll över hela köksträdgården. Mina toppenbra ogrässäckar som jag flitigt använder, de knallgula från byggmax, ligger runtblåsta lite här och där. (En hittade jag hängande i häcken). Just i år ligger det även allt möjligt skräp här och där som blåst in från grannen som helrenoverar huset och som har städat jätteduktigt, men inte lyckats fånga varenda litet skräp eftersom det ju varit många stormdagar.
Löven från äppelträdet som inte hanns med att räfsas innan snön kom, ligger som ett blött brunt slafsigt täcke över gräsmattan, och ett otal nedblåsta grenar i olika storlekar ligger som strössel över tomten. Dammen, där isen precis töat bort, är full av löv och skräp, eftersom jag inte heller den här hösten fick ut något nät i tid.

Låt oss säga att min entusiasm i det här läget möjligen har lagt sig en gnutta.
Jag försöker nu blunda för katastrofen, och tar istället sikte på mitt lilla växthus. Här inne måste det ju vara bättre!
Väl inne möts jag av fler krukor, i olika storlekar. Här är de visserligen prydligt staplade, men hur många krukor tror jag att jag ska använda egentligen? Min planteringsbänk är full av bråte som jag bara ställt där och sen gått in när hösten och vintern kom.

Just där och då, när jag står och tittar på allt detta, och vädret faktiskt inte alls var speciellt mysigt, så är lockelsen att gå in och ta en kopp kaffe istället för att ta tag i allt, överväldigande stor.

Varför blir det så här stökigt i min trädgård? Är jag ensam om att ha det så här? Troligen inte.
Jag vet inte varför det blir stökigt i andras trädgårdar, men anledningen att det blir det här hos mig är att jag har för mycket saker. Ni vet, bra att ha saker, som man sparar för ”det är ju synd att slänga”.

Varför i all världen har du så mycket krukor? Undrar du kanske då. Jag jobbar som trädgårdsrådgivare och trädgårdsdesigner och inte så sällan händer det att jag i samband med detta utför planteringsprojekt. När jag efter avslutat projekt står där med tomma krukor, frågar jag alltid kunden om de vill behålla någonting av det. I 9 fall av 10 säger kunde, ”nej släng dem du.” Då tänker jag: ”det är synd att slänga de här stora krukorna, och de här små krukorna. Jag kan använda dem att odla i.” och så tar jag med dem hem. Vid dessa tillfällen blir det ofta växter över. När jag ritar rabatter använder jag mig alltid av udda antal växter, eftersom formerna då blir mer organiska och flödar finare. Men då min odlare levererar i brätten om 14 krukor, blir det ofta växter över som inte används i projektet. Dessa tar jag hem och ställer på växtförvaring för att kunna använda vid kommande projekt. Tyvärr har jag ingen växtförvaringsplats, så de hamnar lite här och lite där för att jag ska komma ihåg att ta hand om dem. Det som fortfarande är oanvänt när säsongen slutar, ställer jag i en tömd odlingslåda och täcker med höstlöv. Där står de sedan tills nu, när jag vill ha den där odlingsplatsen till faktiskta odlingar.

Som du hör så lyckas jag samla på mig en hel del krukor och andra prylar under en säsong. Så för att komma ikapp med allt stök i trädgården är det enda svaret att jag måste göra mig av med saker. Det försöker jag göra löpande under året, men det är framförallt nu, innan säsongen riktigt kommit igång, som jag har tiden till det. När jag säger göra mig av med, så menar jag inte enbart att jag ska slänga. Är det fina och rena saker som jag inte längre använder, ger jag gärna bort dem till den som vill ha. Grannar, vänner, eller så lämnar jag in det till någon second hand butik i stan.

Förra året gjorde jag en jätterensning, så i år kommer jag förhoppningsvis lite lättare undan. För det är i trädgården precis som i hemmet, om vi kontinuerligt rensar ut och gör oss av med saker som vi inte längre använder, så blir det så mycket lättare att hantera våra prylar, och mycket lättare att hitta det vi letar efter. I mitt fall behöver jag utgå ifrån platsen jag har när jag väljer vad som ska finnas kvar. Jag har inte jättestor förvaringsyta i trädgården, det är mest växthuset, och där är ytan minst sagt begränsad.

Om du liksom jag har ett stök att ta tag i ute i trädgården, så hoppas jag att du fick lite inspiration av detta, och kom ihåg att du inte är ensam!

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *