Meny Stäng

Hur får man bra jord?

Alla trädgårdar har olika sammansättning på jord. Vi pratar ofta om lerjord och sandjord som de två vanliga jordarna, men sanningen är att mellan lera och sand finns det många olika sorters jord, och alla har sina egna egenskaper, på gott och ont. Det är sällan vi i våra trädgårdar har en renodlad ler eller sand jord, men att veta vilka partiklar som står för störst procent av jordinnehållet hjälper oss att välja växter som trivs och att veta hur vi ska förbättra jorden vi har.

Vad betyder Lerjord?
När vi pratar om lerjord menar vi en jord som har högt lerinnehåll, den är tung att gräva i, slemmig när den är blöt och stenhård när den är torr.

Vad betyder Sandjord?
En sandjord innehåller mycket sandpartiklar. Det gör att den är lättgrävd och rinner av spaden lätt. En ordentligt sandig jord har svårt att hålla fuktighet och svår att gräva i då jorden tenderar att rinna ner i gropen som grävs.

Hur vet du då vilken sorts jord just du har? Enklast är att gräva upp en liten bit jord, inte det översta lagret, utan en bit ner i marken, lagom stor att hålla i handflatan, och se om du kan rulla den mellan händerna och försök forma en ”mask”. Ju tunnare du kan rulla ut masken, ju större lerinnehåll har du i din jord. Har du sandjord är det svårt att få klumpen att hålla ihop alls.
Du kan också ta samma andel jord och lägga i en glasburk. Fyll på med vatten, sätt tillbaka locket och skaka kraftigt. Låt sen burken stå still i 24 tim. Titta sedan in i burken. Jorden kommer nu att ha skiktat sig, så att det lätt går att se de olika partiklarna. Överst på ytan flyter mullämnen, längst ner ser du större partiklar som grus och småstenar. Den grumliga delen av vattnet består av lerpartiklar.

Hur förbättrar du då din jord?
Oavsett om din jord innehåller mest lera eller mest sand, så förbättras den på samma sätt. Tillsätt mullämnen.

Vad är mullämnen då?
Tänk dig att du går i en lövskog. Alla löv, grenar, växtdelar som faller till marken bildar ett lager mullämnen, som sedan markens maskar, kryp och mikroorganismer drar ner i jorden. Det är vad vi vill efterlikna i våra rabatter. Så se till att tillsätta ett ordentligt lager med mull, förslagsvis varje vår när rabatterna är lättillgängliga. På sikt kommer strukturen i jorden att förändras till det bättre. Mullämnen hjälper till att hålla fukten nere i en sandrik jord, och hjälper till att lätta upp strukturen och öka vattenavrinningen i en lerrik jord.

Hur får jag tag på mullämnen?
Du har fullt av mullämnen i din trädgård. Alla löv på hösten, allt gräsklipp, grönsaksblast, allt klipp från häckar och buskar, perenner som vissnar ner. Allt växtmaterial är perfekta mullämnen att lägga ut på rabatten. Det går fint att under hela säsongen lägga in material som jordtäckning i rabatterna. Vill du kan du först kompostera materialet och sedan sprida ut kompostjord över rabatterna på våren. Det kan vara ett bra alternativ om du har stort besvär med sniglar som annars älskar att ha gömställen av gräsklipp i rabatterna.

Det bästa är att använda det material som kommer från den egna tomten, eftersom du på så sätt ser till att hålla näringsämnen kvar på platsen, men har du inte material så att det räcker, kan du naturligtvis köpa material att jordförbättra med.
Undvik att köpa jord som innehåller torv då det är en av de största miljöbovarna i våra trädgårdar. Du kan täcka dina rabatter med täckbark, barkmull eller väl komposterad stallgödsel. Täcker du jorden med ett ordentligt lager hjälper du inte bara jordstrukturen, utan även dig själv, då detta gör att ogräs har svårare att få fäste.

Har du lust att starta en kompost men vet inte hur du ska börja? Läs det här inlägget där du får en enkel guide att börja med.

Både sandjord och lerjord och allt däremellan, har sina egna superkrafter.
En lerjord har ett högt näringsinnehåll och behöver sällan gödslas, många växter trivs i den här näringsrika miljön.
En sandjord har en förträfflig dräneringsförmåga, vilket gör att många växter som är känsliga för att ha för mycket fukt runt fötterna, trivs perfekt här. Ett extra bonus med sandjord är att ogräs är lätt att dra upp.
Hur frustrerande är det inte att försöka få en växt att rivas, bara för att gång på gång misslyckas? Det kan ha med jordens sammansättningatt göra, så när du förstår din jord, blir det mycket lättare att välja rätt växter direkt.

Jord är mitt hjärteämne, jag kan prata om jord hela dagarna, så har du jordrelaterade frågor, tveka inte att ställa dem här i kommentarsfältet. Jag svarar så gärna!

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *