Meny Stäng

Starta en trädgårdskompost

Har du funderat på att starta en kompost, men vet inte riktigt hur du ska börja?
Här är en enkel guide att följa för att tillverka den finaste trädgårdskompost du kan tänka dig.

Det första att göra när du ska starta en kompost, är att se ut en bra plats.
Det ska gärna vara skuggigt, så det blir lättare att reglera fuktigheten under säsongen, lättillgängligt men ändå avsides, för det är ju inte den snyggaste installationen i en trädgård.

När du hittat en sådan plats är det dags att fundera över storlek. Jag rekommenderar att ha två fack till kompost, så blir det mindre jobb med att vända på komposten för att få den helt färdig. Mer om det här nedan.

Ett enkelt sätt att bygga en kompostlåda är att använda sig av lastpallar. Det brukar vara relativt lätt att få tag på och inte så fasligt dyrt. Men det går också bra att använda färdiga kompostgaller, som går att köpa på de flesta ställen som har trädgårdstillbehör och trädgårdsverktyg.

Själv har jag en lösning som är byggd av perforerad plåt. Dessa fanns här när vi köpte huset och har funkat hur bra som helst. Jag har satt vanliga kompostgaller som framsidor för att stoppa kompostmaterialet från att falla ut i gången, och dessa är lätta att ta bort när det är dags för tömning.

Hur fungerar det då?
Du har kanske hört att en kompost ska innehålla lika delar ”grönt” och ”brunt” material, eller ibland kanske 40% av den ena och 50% av den andra och 10% av något tredje.
Det finns en hel vetenskap runt kompostering, men du behöver faktiskt inte ens förstå den för att få finfin kompostjord.

Så här gör jag.
Jag använder mig av det som kallas kall trädgårdskompost. Dvs, jag är inte supernoga med att få upp temperaturen i mina komposthögar.

Längst ner på botten, som är öppen mot marken, lägger jag ett trassel av grenar. Detta gör att det finns luft precis vid jordytan i början av processen. Syre är viktigt i en komposthög, då alla kryp som hjälper till i processen behöver syre för att leva.
Sen lägger jag på allt rens och skräp som kommer från trädgården under säsongen. Så här på hösten blir det ofta en bra blandning av material, så fundera inte så mycket över vad som är rätt och vad som är fel. Ogräs, grönsaksblast, gräsklipp, höstlöv, häckklipp, allt åker på komposten här hemma.
När kompostlådan sen är full, överfull gärna, (det sjunker ihop snabbare än du tror) så lämnar jag den och börjar fylla nästa fack. Jag har tre fack här hemma, vilket gör att jag har möjlighet att lämna komposten i sin hög en lång tid. På våren tömmer jag det äldsta facket på fin kompostjort att använda i trädgården. Då är den lådan tom och redo för fyllning under säsongen. Alltså har min kompost nästan två säsonger på sig att bli klar. Det gör att jag kan vara ganska lat i sammansättningen av kompostmaterialet. Så småningom blir det jord av allt material. Trots det brukar jag ändå kunna tömma två fack per säsong, så egentligen är jorden klar efter bara en säsong. Då behöver jag alltid sila komposten, för de lite större bitarna, oftast grenar, är inte alls klara. Dessa åker tillbaka på någon av lådorna som håller på att fyllas. Det är en jättebra grund till en nystartad kompost, eftersom dessa grenar är fulla av mikroorganismer som hjälper till att få en bra start på din nya hög.

Har du två, eller bara ett fack, så behöver du vända på komposten för att se till att inte processen stannar av.

Att ”vända” en kompost betyder helt enkelt att du gräver ur allt material och lägger tillbaka det igen, i omvänd ordning, så det som ligger på toppen nu hamnar underst.
Det gör man för att få in nytt syre i högen och på så sätt höja värmen och produktiviteten i komposteringen. När du gör detta kan du även se över sammansättningen i högen. Om det är mycket torrt och många pinnar och andra torra material kan du behöva tillsätta mer grönt, dvs färskt material som tex gräsklipp, ogräs, grönsaksblast mm.
Om högen däremot känns blöt och luktar illa, så är det mer torrt material som behövs. Om du inte har tillgång till torra höstlöv, kvistar och grenar eller annat kolrikt, så går det bra att använda sönderriven kartong. Se bara till att alla tejpbitar och ettiketter är borttagna först.

Och svårare än så är det faktiskt inte!

Några vanliga frågor:

Fråga –  Drar en trädgårdskompost till sig skadedjur?

Svar –  Det ska den inte göra, men beror alldeles på vad du lägger i den. Tänk på att en trädgårdskompost inte är en matkompost, så lägg inga matrester i högen. Matkompost har en helt annan hantering än trädgårdskomposten och har mycket mer strikta regler. Grönsaks och fruktrester går däremot bra.

Fråga – Luktar det illa om en kompost?

Svar – Om din kompost luktar illa, så är den syrefattig och behöver mer torra ingredienser.
Det som gör att den sura lukten uppstår, är att det blivit ett anaerobiskt klimat vilket gör att materialet ruttnar istället för komposteras. Vänd komposten och tillsätt torrt material.

Fråga – Varför händer det ingenting i högen? Det blir ingen jord!

Svar – Troligen är det för torrt i din kompost. Vattna högen, och se till att det finns lika delar grönt och färskt material som torrt och prassligt. Vänd högen och tillsätt mer grönt material.

Har du någon annan fråga gällande kompostering, så tveka inte att ställa den här i kommentarsfältet

Jag hoppas att jag inspirerat dig att starta en kompost. Det är få saker som är mer tillfredsställande än att gräva ur en kompostlåda full med härligt doftande svart mylla. Och tänk så mycket pengar du sparar på att du slipper köpa säckar med jord varje år!

Lycka till med komposterandet

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *