Meny Stäng

Midsommar, blommor och traditioner

Midsommarvecka. Snart ska vi njuta av umgänge, god mat, sång och vackra blommor. Alla har vi nog något minne kopplat till ordet Midsommar. Kanske är det dans runt midsommarstång, plockandet av blommor, eller bindandet av kransar? Eller mat och dryck i glada vänners lag?
För min del är midsommar prommenad på grusväg och plockande av dikesblommor, bindande av kransar, sång och härligt umgänge med vänner sen gammalt. Traditionen som jag är en del av har pågått i över 25 år, och är nu en självklar och icke förhandlingsbar tillställning.

Det finns många olika traditioner förknippade med midsommar. Jag tänker direkt på häckklippning eftersom detta har varit ett återkommande inslag i mitt yrke de senaste 13 åren, en ganska stressig period för grönytearbetare och trädgårdsmästare då majoriteten av husägare vill ha sina häckar klippta före midsommar, trots att det inte alltid är det bästa, beroende på vilken sorts växt just din häck består av. Läs mer om häckklippning här

Det finns en tradition som jag själv inte har ägnat mig åt så speciellt ofta, men som går riktigt gammalt tillbaka, och det är detta att plocka sju sorters blommor för att lägga under kudden och sova på under natten. Sägnen säger att du på detta vis kommer att drömma om din tillkommande. Jag vet att jag gjorde detta någon gång under barndomens sommrar, trots att jag absolut var för liten för att bry mig om någon tillkommande. Det var mer själva plockandet av sju blommor som tilltalade. I den tradition som jag och min syster följde, skulle man dock vara tyst under plockandet, och sedan ända tills man somnade. Här sprack det direkt för denna lilla pratmakare. Att vara tyst har aldrig varit lätt för mig, speciellt inte som barn.

Kransbindning är en till tradition som jag inte kan vara utan. När jag drev en blomsteraffär blev det väldigt mycket utav den varan och jag erkänner att jag något år var så trött på kransar när midsommaren kom att jag undvek bindandet, men det är längesen nu, och nu ser jag fram emot den stunden. Jag brukar sätta mig i gräset och sätta igång. Det kommer alltid några fler och håller mig sällskap i den kreativa och lite lätt terapeutiska processen. Att vara den som binder kransar i mitt midsommargäng är toppen, det betyder nämligen att de som inte själva vill binda, hela tiden serverar fler blommor av sorter som börjar sina på filten.
Vilka blommor som hamnar i kransarna beror ju såklart helt på vart du firar midsommar och hur säsongen sett ut i form av värme och regn. Här i Skåne är prästkragen förhoppningsvis inte helt utblommad. Har vi tur kan vi även ha blommande blåklint. Just i år tittar jag ut över rabatterna och ser blommande stjärnflocka, olika sorters vädd, dahlior, klematis kattmynta, daggkåpa och stäppsalvia. Alla dessa funkar fint att använda i kransbindningen. Tänk på att även grönt blir fint i kransen, men ta kortare stjälkar än du tror. Jag brukar försöka hålla blommorna i en längd av max 5 cm, då blir kransen jämntjock och lättare att få ihop på slutet.
Att binda krans är även detta en riktigt gammal tradition, och seden säger att kransen ska torkas och sparas för att lägga i julbadet, efterson växter samlade under midsommarnatten ska innehålla mer läkande krafter.

Tyvärr är antalet ängsblommor mycket mindre nu än vad det var när jag var liten. Ängsmarkerna blir färre och många av våra vilda blommor går förlorade. Tar du en promenad längs dikesgrenarna kan du förhoppningsvis ändå hitta älggräs, klöverblommor, prästkragar, cikoria, midsommarblomster, röllika och blåklockor.

Såklart har vi också midsommarstång med i vår tradition. Midsommarstång, eller Majstång som det även kallas. Maj syftar inte på månaden maj, utan ordet ”maja” som betyder ”att klä med löv”. Detta är en tradition som återfinns i hela europa och som kom till Sverige någon gång under 1600 talet. Vi klär stången med grönt från trädgården och pryder den med lupiner från diket, som vi försöker ta så många av som möjligt, så de ska sluta sprida sig som små odjur och tränga ut de inhemska växterna. Och trots att lupinen är en invasiv växt, så är den väldigt vacker på majstången.
Vi dansar och sjunger, några av oss motvilligt andra av oss med glädje, men alla ställer upp i ”små grodorna”, ”nu går vi runt kring en midsommarstång” och andra sånger som vi knappt minns melodin till. När vi sätter igång med just denna bit av firandet brukar även grannar från olika hus dyka upp och sälla sig till dansskaran.

I vårt midsommarfirande ingår även en pilkastningsturnering. Här deltar de som vill. Jag brukar ha fullt upp med kransarna och kan istället sitta på behörigt avstånd och höra hur spänningen stiger. Detta kan dra ut på tiden, men innan dagen är slut koras en vinnare, som får skriva sitt namn på vandringspokalen. När lugnet lagt sig efter detta ståhej, serveras mat. Fantastisk mat av olika sorter, på senare år mer vegetarisk och inte alls så traditionell, men absolut det godaste du någonsin ätit. Vi sjunger också. Mycket sjunger vi, och verkligen inte bara snapsvisor. Alla som samlas älskar musik och vi sjunger och njuter hela kvällen lång. Vi delar med oss av olika varianter av myggspray eller rollers, vi startar infravärme och bylsar på oss mer och mer kläder, för skam den som går in! På midsommar sitter vi ute!

Hur du än firar midsommar, eller inte firar, så hoppas jag att du får en trevlig helg!
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *