Meny Stäng

Ogräsen vi älskar att hata – Maskros

Maskros – Taraxacum officinalis
Det finns runt 500 olika sorter av maskros i Sverige och växten räknas som ört.

Maskrosor är en ständig källa till diskussion. Det verkar inte finnas något mellanläge här. Antingen gillar du maskrosor, eller så är de din svorna fiende.

Jag hör till de som gillar maskrosor. Jag vill inte ha dem överallt, men de gör mig glad när de blommar med sina vackra solar under tidig vår. Jag är inte ensam om att gilla den här tidiga blomningen. De nyvakna pollinerarna uppskattar också de här soliga blommorna, och är en viktig näringskälla för många av dem. Här hos mig har jag många olika sorters solitärbin som gärna festar på maskrosorna, tillsammans med nyvakna humlor. Någonting som är värt att tänka på ifall du aktivt försöker plantera växter som gör din trädgård till en fest för pollinerare, är att vår inhemska insekter allra helst äter nektar från inhemsk flora. Många av de växter vi hittar i handeln som marknadsförs som insektsvänliga, är importerade sorter, som absolut lockar våra pollinerare, men som inte väljs i första hand, om det bredvid finns inhemsk flora, tex maskros, att välja på.

Tro det eller ej, men det finns maskrosarter som under de senaste åren har fått rödlistas. Gotlandsmaskrosen har gått från klassningen ”Akut hotad” under 2015 till klassningen ”Utdöd” 2020.
Ibland får jag frågan varför maskrosen inte är en invasiv växt, eftersom den så glatt sprider sig på vissa platser. Invasiva arter är aldrig en art som förekommer naturligt i den inhemska floran, utan kan bara sättas på en växt som har förts in i ekosystemet av oss människor. Det finns fler sorters maskrosor som finns på rödlistan som hotade. Att våra inhemska växter hotas är en av många anledningar till det sjunkande antalet pollinerande insekter.

Maskrosor säger en hel del om platsen där de växer. Om du har en gräsmatta full av maskrosor som du helst vill slippa, så se dem som en indikation på vad det underliggande problemet är, istället för en källa till frustration.
Maskrosor slår gärna rot i hård mark. Med sina djupa pålrötter kan de söka sig ner till de undre jordlagren för att hämta upp näring som inte finns tillgängligt högre upp. Exempelvis kalcium. Kalcium är ett näringsämne som är viktigt för många växter, och om det är brist på detta i de övre jordlagret, så dyker maskrosen upp som en transportör. Ofta är jordar med kalciumbrist även hårda, vilket också är något som maskrosen kan ordna, då de perforerar de hårda jordarna med sig starka rot. Alla har vi säkert sett maskrosor som växer i sprickor i asfalt. På det här sättet hjälper de till att återfukta jorden och förse mikrolivet med syre.
När maskrosen sen sugit upp kalcium i sina blad och blommor, och senare vissnar ner, så tar mikroorganismerna i de övre jordlagren hand om växtdelarna och på detta sätt så tillsätts kalcium över tid med hjälp av maskrosen. Ju ståtligare och kraftigare maskrosen är på sin växtplats, dess då mer behövs den just där. När näringsämnena tillförts till de övre jordlagren igen, kan många fler växter trivas på platsen och så småningom kommer maskrosplantan att bli mindre för att tillslut dö. Då har den utfört sitt uppdrag och varit en viktig del i återställandet av kretsloppets balans.

Utöver all nytta maskrosen gör för våra jordar, så är det även en läkeväxt. Hela maskrosen är ätlig, blomma, blad och hela roten. Roten kan torkas och rostas och användas som koffeinfritt kaffesubstitut, bladen äts gärna späda i sallder, och lite grövre går fint att använda som spenat. Blommorna går att använda i sallader, men även i marmelader och såklart det välkända maskrosvinet. Växten kan vara en gnutta bitter, lite som ruccola, men ju spädare blad dess då mindre bitterhet har utvecklats. Om du vill äta av blomman, så se till att enbart plocka de gula blombladen då de gröna delarna har en stark bitterhet. Tänk också på att det finns många små pollinerare som gillar att bo i blomman. Maskrosen sägs ha fått sitt svenska namn pga de små maskliknande krypen trips, som gärna kryllar i de utslagna maskrosblommorna.

Varför ska vi äta maskros då? Jo, maskrosen innehåller en hel del nyttiga vitaminer och mineraler, bland annat vitaminerna A,B,C och mineralerna zink, kalium och järn. Det som gör maskrosen bitter sägs stimulera matsmältningen och utsöndring av slaggämnen från våra rengöringsorgan, levern och njurarna. Det sägs att genom att äta maskrosblad är renande, hur det är med den saken finns det ännu ingen forskning på, men maskrosen är naturligt rik på C vitamin som behövs för att vårt immunsystem ska fungera bra.

Hur äter man maskrosor?
Det går såklart som nämnt här ovan, att äta maskrosen rå. Roten är dock mycket bitter och mår bättre av att tillagas.
Bladen kan användas till att göra maskrospesto, blommorna kan du göra en maskrossirap av genom att koka maskrosblommor (utan det gröna) tillsammans med vatten, socker och citron. Maskrossaft ska också vara gott, och tillreds som vilken hemgjord saft som helst. Du kan också göra maskroste av alla delar av blomman.

Bekämpa maskrosor
Vill du trots allt bli av med maskrosorna så finns det abslolut sätt att använda sig av. Maskrosen har en djup pålrot som har möjlighet att skjuta nya skott om den går av, alltså vill du såklart gärna få upp hela roten. Har du en sandig jord brukar det sällan vara ett problem. Har du lerig jord kan du med fördel vänta in ett regn som mjukar upp jordstrukturen tillräckligt för att få tag på hela roten.
Liksom alla andra växter behöver maskrosen näring för att kunna skjuta upp blad. Om du ständigt ser till att plocka bort de gröna blad som skjuter upp, så kan växten inte starta upp fotosyntesen vilken behövs för att skapa ny näring. Alltså kan du på detta sätt på sikt svälta ut roten.
Att kontinuerligt rensa bort nya maskrosplantor är ett måste om du vill få färre maskrosor i rabatter och gräsmattor. Vi har alla sett maskrosbollarna som släpper närmare 500 frön per blomma. Att plocka upp nysådda maskrosor är mycket lättare än de som haft något år på sig att etablera sig, så ju snabbare du plockar dem dess då enklare. Det finns dock inget universalknep som gör att du snabbt blir av med alla maskrosor i trädgården. Det är som med allt annat inom trädgårdsarbete, ett löpande, ständigt återkommande, arbete.

Trots allt hoppas jag att du efter att ha läst detta, kan tänka dig att se genom fingrarna med maskrosorna. Tänk på vilken nytta de gör i naturen!

Ha en härlig dag
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *