Meny Stäng

Spansk skogssnigel

Är det fler än jag som redan har fått börja jaga sniglar? Det är i skrivande stund 17:e april och de senaste två eller tre veckorna har jag hittat mördarsniglar. Det började med att jag såg att alliumens blad hade angrepp. Vid närmare inspektion hittade jag ca 20 st små kanske en centimeter långa spanska skogssniglar. Det var bara till att börja plocka. Jag hittade närmare 30 st i samma område. Efter det har jag mer noggrant börjat leta, och hittar nu småttingar i alla mina rabatter i ganska stort antal, jämfört med vad jag brukar ha här hemma. Är detta starten på ett snigelår tro?

Spansk skogssnigel – Arion vulgaris
Detta är det riktiga namnet på den snigel vi kallar mördarsnigel.
Det första exemplaret av arten upptäcktes i skåne under 1970 talet och finns nu så långt upp som Umeå, men är vanligare längre söderut i landet.
Den spanska skogssnigeln har inga eller få naturliga fiender, vilket är ett vanligt scenario när en ny art flyttas in till ett ekosystem där den inte naturligt förekommer. Snigeln äter betydliga mängder av våra grödor, men har heller ingenting emot att äta sina artfränder, vilket gör att den även är ett hot mot våra inhemska, inte lika glupska, sniglar och snäckor.
Snigeln kan äta i stort sett alla växter, men har sina favoriter. Vilka som är favoriterna i just din trädgård brukar vara väldigt tydligt. Just nu är som sagt allium och tulpaner favoriterna här hemma.

Bli av med sniglarna
Hur gör man då för att bli av med de här odågorna? Det är i stort sett omöjligt att helt bli av med mördarsniglarna då de på egen hand kan färdas relativt långt under en säsong. Men det vi kan göra är att försöka minska beståndet. Här behöver vi alla hjälpas åt. Spansk skogssnigel är en kanibal, vilket betyder att om du lämnar döda sniglar i trädgården så kommer dessa att locka till sig fler. Om det är på gott eller ont får du själv bestämma. Du kan använda en död snigel som ”snigelfälla” för att få tag på fler, men risken är även att du lockar in sniglar till din tomt som inte hade valt den vägen annars.
Jag använder inte kemikalier i min trädgård, så att lägga ut bekämpningsmedel mot sniglar är inte på tapeten. Inte heller vill jag använda mig av nematoder då de inte enbart går på mördarsniglarna utan även attackerar inhemska sniglar och snäckor.
Kvar är då att leta, samla in och döda sniglarna. Kan kännas hårdhjärtat absolut, och det är långt ifrån min favoritsyssla, men detta handlar inte bara om att bli av med skadedjur i min trädgård, det handlar även om att skydda den inhemska faunan.

Var hittar man sniglarna?
Sniglar rör sig mest under de svalare timmarna, så från kvällningen, under natten och de tidiga morgontimmarna. De rör sig lättare om det är fuktigt. Du kan se mördarsniglar även dagtid, framförallt mulna dagar. Under dagtid gömmer de sig. Under stora blad, mellan jord och kant på krukor och odlingslådor, i hålor i marken, överallt där de kan hålla fukten för att inte torka ut.
På våren ska du leta efter små sniglar och ägg. Sniglar övervintrar i sitt juvenila (icke könsmogna) stadium samt som ägg. En nykläckt snigel är inte mer än 2mm och mycket svår att upptäcka. När de vuxit till sig en aning är de lättare att se eftersom de då börjar få sin mörkare brunröd till brunsvarta färg. Ju fler sniglar du har möjlighet att oskadliggöra innan de når äggläggande ålder dess då bättre. Den spanska skogssnigeln är tvåkönad vilket gör att den inte behöver en annan snigel för att producera avkomma. En vuxen snigel har möjlighet att lägga upp mot 400 ägg under en levnadstid.
På sommaren har sniglarna nått vuxen ålder och då letar du efter fullvuxna exemplar. Mycket lättare att hitta då de kan bli upp till 15 cm långa.
På hösten kan du hitta sniglar i alla stadier. De första äggen har nu hunnit kläckas och nya ägg har lagts. Alltså letar du efter stora sniglar, små sniglar och kluster av ägg. När äggen är nylagda är de i stort sett genomskinliga för att sedan mörkna till en mjölkvit färg när kläckningen närmar sig. Leta efter ägg på samma plats som du letar efter sniglar. Under krukor, under stenar, på alla ställen där det finns möjlighet att det hålls fukt under heta sommardagar. Vedhögar och komposter brukar vara populära platser.
På vintern letar du precis som på våren, efter små sniglar och ägg.

Här där jag bor har det den här vintern varit ovanligt mycket snö. Ett vackert snötäcke har legat över mina rabatter, och det har säkerligen bidragit till den ökade snigelaktiviteten. Jag täcker alltid mina rabatter och odlingslådor med fallna löv under hösten för att skydda jorden. Det är ett medvetet val och jag är fullt medveten om att detta skapar perfekta övervintringsmöjligheter för mördarsniglarna, men även andra småkryp och insekter, vilket gör att jag är beredd att ta den risken och arbetet som kommer efter. Men just i år har nog fler mördarsniglar än vanligt överlevt övervintringen, för det är många år sedan jag såg ett så här stort antal redan tidigt på säsongen.

För att kunna få någon hejd på sniglarnas framfart gäller det nu för min del att aktivt leta efter dem så gott som dagligen. Enklaste sättet tycker jag är att leta efter både tydliga snigelangrepp på växter, men även att hålla utkik efter slemmiga snigelspår. Mördarsnigelns slem är extra klibbigt, mycket klibbigare än andra snigelsorters, vilket gör att de lämnar som ett glansigt spår efter sig som finns kvar en bra stund efter att de passerat. Följ spåren och leta noga i växten det leder till. Vänd på bladen, titta i bladveck, men även i jorden runtomkring. Ofta gömmer sig sniglarna under jorden när solen är framme för att sedan snabbt hitta upp när dagen svalnat av.

Naturliga fiender
När den spanska skogssnigeln först träffades på utanför Helsingborg 1975, kom den troligen i en leverans av växter från länder längre söderut.
När en art transporteras in på det här sättet, har den från start inga naturliga fiender. Det tar lång tid för ett ekosystem att anpassa sig, och först nu börjar vissa av våra inhemska djur och kryp betrakta mördarsnigeln som föda. Nästan 40 år senare kan vi se att ankor, igelkottar, vildsvin, grävlingar och koltrastar äter sniglarna, och paddor och jordlöpare har rapporterats äta av äggen. Framförallt myskankor har visat sig äta glatt av mördarsniglarna. När en igelkott kanske orkar sätta i sig en eller två sniglar under en dag, rapporterar myskankägare att ”de äter alla sniglar de kommer över”. Nu är det ju långt ifrån alls som har tid, lust eller möjlighet att hålla just myskankor i trädgården, men kanske ett alternativ för dig som har platsen?

Jag har inte några planer på att skaffa myskankor, utan lever i förhoppningen att här ska flytta in en igelkottsfamilj endera dagen. Fram tills dess får jag helt enkelt gå ut på span dagligen för att handgripligen ge mig i kast med de små slemmisarna. Inte helt sällan nynnar jag på Mora Träsks visa ”Tigerjakt” när jag smyger runt i skymningen med sax och ficklampa. Det blir inte roligare än man gör det tänker jag. Grannarna har nog vant sig vid det här laget.

Hur ser det ut i din trädgård i år? Har även du ett påslag av slemmiga besökare? Hur gör du för att bli av med dem?
Dela gärna med dig genom att lämna en kommentar.

Jag önskar dig lycka till med jakten
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *