Meny Stäng

Vårblommande lökar

Det bästa som finns är när ljuset kommer tillbaka och när färgerna fyller upp rabatter och parker.
Att få till en härlig vårblommning kräver en hel del planering och den bästa tiden att göra det är precis nu.
Just nu när det går att se var de tidiga blommorna tittar upp och då också se var det saknas färg. De nya lökarna köps och planteras under hösten, så ta gärna bilder som du kan referera till när det är dags, för hur bra man än tycker att man minns, så är det lätt att glömma bort vart lökarna dök upp ett halvår senare.

Vad är då vårblommande lökar. Det finns en uppsjö olika sorter inom olika kategorier. Här är några exempel på vanliga varianter som du kan se i många trädgårdar, listan är sorterad från tidigaste blomningen i ungefärlig ordning.

Snödroppar
Krokus
Scilla
Balkansippa
Narcisser
Aftonstjärna
Tulpaner
Frittelaria
Hyacint
Iris
Pärlhyacint
Allium
Spansk blåklocka

Inom varje familj finns även ett stort antal olika sorter, så det går absoult att hitta en vårblomma för alla smaker.
Det är däremot klokt att ta reda på vilka lökar som trivs i din region. Det finns lökar som blommar ända upp i norr, men det är långt ifrån alla som klarar av att övervintra i de kallaste odlingszonerna. Prata med personalen på din lokala plantskola, de brukar kunna hjälpa till att välja härdiga sorter.

Plantering och förökning
Den vanligaste tiden för plantering av vårblommande lökar är under hösten. Lökarna behöver en tids kyla för att triggas till blomsättning. Vill du sedan vara säker på att lökarna hinner samla maximalt med näring till nästkommande säsong bör du klippa bort de vissna blommorna för att förhindra fröbildning samt lämna bladverket att dö ner naturligt. Det är så lökarna samlar kraft inför både kommande blomning, men även förökning.
Vårblommande lökväxter sprider sig i allmänhet på två sätt. Det första är att de producerar nya små lökar i anslutning till originallöken. Det andra är genom fröspridning. Det är inte alla sorter av alla vårblommande lökar som sprids med frö, och vissa sorter har också svårt att bilda nya lökar. Vanliga exempel på det är lite mer exklusiva tulpansorter som sällan klarar av att blomma i mer än en säsong. Har du planterat tulpaner som efter något år inte längre kommer upp? Då blir det till att sätta nya. För att försäkra dig om att du inte blir besviken kan du alltid utgå ifrån att tuplanerna är ettåriga växter. Det här gäller såklart inte alla, utan då främst de sorter som är fransiga, dubbla, papegoj eller andra lite mer ovanliga varianter.

En vårblomma som pålitligt sprider sig här i min trädgård är snödroppen. Varje år tittar det upp nya plantor på nya platser. Det är just via fröspridning eftersom jag aldrig bryr mig om att ta bort fröställningarna på mina snödroppar.
Det är en stadig men långsam process. Vill du hjälpa naturen på traven där, så går det jättelätt att dela på snödroppar för att plantera ut. Lyft upp en tuss med snödroppar efter att de blommat över, dela upp den i flera delar, sätt tillbaka en i gropen och placera ut de andra där du vill ha dem. Att flytta lökar är bäst att göra när de har blommat över, då är de påväg att gå in i vila och att dra tillbaka näring från bladverket.
Vill du ge näring till dina lökar är det bra att sprida ut pelleterat gödsel när du ser att knopparna börjar titta upp. Då har löken gott om näring till blomning och eventuell frösättning, och har dessutom extra näring att ta upp till knölen för att förbereda nästa års blomning.

Var ska de planteras? När du väljer plats till dina lökar är det bra att veta om sorten du ska plantera gillar fuktig jord eller om de behöver en väldrenerad plats. Du kan utgå ifrån att de flesta lökar vill stå väldrenerat, men några undantag finns alltid. Frittelariaarterna, tex kungsängslilja, vill gärna stå i mer fuktighetshållande jord, men Allium vill inte stå fuktigt alls. Ibland kan det vara svårt att veta, så det bästa är att prova sig fram. Du märker inom något år vilka lökväxter som trivs i det läge du kan ge dem. Här hos mig har jag försökt med allium på många platser i trädgården, men ingenstans där jag planterat dem vill de bo. Däremot har de spritt sig med frö och börjar nu dyka upp lite här och var. Jag tar tacksamt emot blomningen och lär mig även något nytt varje gång en växt flyttar sig till ett bättre ställe utan min hjälp.

Vill du veta mer om vårblommande lökar? Har du kanske en fråga om en specifik sort eller undrar vad de du har i trädgården heter? Lämna gärna en kommentar!

Ha en härlig vår!
Malin


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *