Meny Stäng

Designa din trädgård

Hur designar man sin trädgård? Det är en komplex fråga som det finns många olika svar på. En designad trädgård kan betyda olika saker för olika människor. Ordet Trädgårdsdesign låter ibland stort och pompöst. Tankarna går till kända platser som verkar helt ouppnåbara för oss husägare med en lagom stor platt och fyrkantig tomt. En designad trädgård behöver inte vara ”instagramfärdig”. Syftet med design är inte alls att imponera på trädgårdsentusiaster.
Alla kan behöva en designad trädgård, helt enkelt för att få en yta som fungerar väl i vardagen för dig som bor där.

Att designa en trädgård kan du göra själv eller så kan du ta hjälp. Jag förespråkar alltid att ta hjälp om du är ny på trädgård eller om du är ointresserad och bara vill ha en fungerande plats.
Fördelarna med att ta hjälp är många. Har du aldrig tidigare haft en trädgård, om du inte har tid med trädgårdsarbete, eller om du är intresserad men inte har någon erfarenhet, så kan det löna sig att ta hjälp redan från början. Att få hjälp med planering och växtval gör att du inte behöver ändra på så mycket i senare skede. Ofta är det växterna som är en pengaslukare. De växter du faller för, köper hem och planterar, men som inte trivs eller passar på platsen blir i förlängningen en stor utgift som kan undvikas.

Vill du ta tag i designen själv, så finns det enkla hållpunkter att följa.
Det allra första som behöver göras är en platsanalys, dvs att se över läget. Är tomten platt, eller är det stora nivåskillnader? Var går solen upp, finns det djup skugga eller gassande sol? Varifrån står vinden på som oftast? Blir det stående vatten någonstans efter kraftigt regn? Allt detta visar vilka olika alternativ du har när det kommer till placering av byggnationer samt när det är dags att gära växtval. Det är även bra att i det här läget bra att fundera över hur du naturligt rör dig på tomten. Finns det genvägar till garage, soptunnor eller sittplatser? Finns det ställen där du sätter dig hellre än andra?
När du känner att du har koll på detta är det dags för nästa steg.

Nu är det dags att fundera över vilka fasta installationer du har eller vill ha i trädgården. Med fasta installationer menar jag altaner, trädäck, plattläggningar, garage, växthus, pergolor mm. Alltså hårda ytor som efter placering är svårt att ändra. I samband med detta är det lämpligt att fundera på eventuella el och vattendragningar. Även detta är svårt att åstadkomma i efterhand.
När de hårda ytorna är inplanerade är det dags att titta på hur du vill binda ihop ytorna. Ska det vara gångar av grus eller plattor, trampstenar, bark eller bara gräsyta.
Först när detta är på plats tittar du på planteringar och olika växter.

Använd dig gärna av fastighetskartan. På en fastighetskarta har du redan tomtens yttermått, men du kommer behöva komplettera. Låt det här steget ta tid. Ju mer noggran du är här, dess då färre korrigeringar kommer behöva göras under arbetets gång. För att mäta ut storlek på altaner och sittplatser, kan det vara lämpligt att faktiskt rita ut detta på marken. Du kan använda sprayfärg, eller sand, eller kanske lägga ut pinnar eller vattenslang. Allt för att du ska få en tydlig bild över den faktiska storleken. När du är nöjd mäter du upp ytan och ritar in på fastighetskartan. Andra mått som också behöver kompletteras, är träd och buskar som du vill ha kvar.

Dags att välja stil
Att välja sin stil behöver inte vara svårare än att titta på bilder från trädgårdar du tycker om, se om det är någonting som återkommer i form av växtval eller utarbetning och sedan utgå ifrån det. Lite tips på olika stilar att titta på har du i det här bloginlägget. Beroende på stil du väljer, kommer växtvalet att följa det beslutet. Vissa stilar kräver många växter av samma sort i stora sjok, andra stilar kräver ett mer busigt virrvarr och då är det bättre att blanda upp växter i mindre grupper. Vissa stilar kräver mer perenna växter medan andra främst innehåller buskar och marktäckare.

Tips när du väljer växter
Att välja växter är jättekul! Men innan du fyller vagnen på plantskolan, så återgå till din platsanalys som visar dig om du har sol, halvskugga eller djup skugga. Den visar dig också om du har torr eller fuktig, lerig eller sandig jord, om det är vindstilla eller om där finns vindtunnlar. När du har koll på de här förutsättningarna blir det lättare att välja växter. Har du tex valt ett japanskt tema i din trädgård, men du vet att det är mycket blåsigt i omgångar, så välj bort den japanska lönnen som är mycket vindkänslig och välj istället formklippta barrväxter som även de passar in i den japanska stilen

Jag hoppas att de här tipsen hjälper dig i designprocessen och att du känner dig redo att ta tag i trädgården den här säsongen! Vill du ha min hjälp med antingen rådgivning eller designen, och bor i nordvästra skåne, så hör av dig så bokar vi in en tid. Än så länge har jag tider kvar under säsongen.

Om du tycker om att få tips och råd gällande vilka syslor det är dags att ta tag i när, så anmäl dig till nyhetsbrevet.
Jag skickar regelbundet ut tips som handlar om trädgård, och att göra listor för varje månad.
Klicka på knappen för att registrera din mail till nyhetsbrevet

Jag önskar dig en härlig trädgårdssäsong
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *