Meny Stäng

Hur får man en vacker trädgård?

Har du funderat på vad det är som gör att en trädgård är vacker? Vad är den hemliga ingrediensen som gör att du känner ’wow’ känsla på ett ställe och ett ’meh’ på andra?

Skönhet finns i betraktarens öga sägs det, och det är sant även i trädgårdstermer.
För att lyckas få till en vacker trädgård, gäller det att du först och främst vet vad du tycker om. Vad är det som gör att just du tycker en trädgård är vacker.

Det är inte helt lätt att reda ut, så låt oss starta från grunden.

Det finns ett antal olika trädgårdsstilar som alla använder sig av olika regler. För att förstå vilken stil du dras till gäller det att titta på många olika sorters trädgårdar. Sök på internet, spara bilder du gillar, skapa en pinterest tavla, eller skapa dig ett inspirationscollage.
Inom ganska kort kommer du att se att bilderna du dras till har likheter.
Vanligt förekommande trädgårdsstilar är:

  • Formell
  • Romantisk
  • Woodland
  • Japansk
  • Medelhav
  • Tropisk

Titta på dina bilder och läs listan ovan. Vad känns rätt?
Troligen börjar du redan nu få en känsla av vilken stil som passar dig bäst.

När du landat i vilken stil du gillar bäst, är det dags att titta på vad som identifierar stilen du valt. Titta på fasta installationer som altaner, uteplatser, skjul, växthus och annat du vill ska finnas i din trädgård. Finns det en specifik byggnadsstil som passar? Är det någonting du behöver ändra i redan existerande installationer? Finns det redan gångar i trädgården eller är det någonting du vill lägga till? Titta då på vilka naturliga rutter som finns i trädgården.

Titta sen på större växter som träd och buskar. Vad finns redan i din trädgård, och hur kan du anpassa det till att passa stilen du gillar? Ofta går det bra att jobba runt och med de redan existerande större växterna, som träd, buskar och häckar. Kanske är det en beskärning som behövs, eller en formklippning?

Det sista steget blir att titta på de mindre växterna. Perenner, vårlökar, säsongsblommor mm.
Nu har du bästa chansen att sätta det färgtema som passar din stil. Innan du köper på dig massor av växter, behöver du dock göra en ordentlig undersökning gällande vad som passar på platsen du har. Du behöver titta på väderstreck, zon, jordmån och vindar innan du gör ditt slutliga val. Är din tomt platt, eller har du höjdskillnader? Finns det någonting hos grannarna som du behöver ta hänsyn till och som kan påverka mikroklimatet i din trädgård?

Tillsist är det bra att göra en ritining. Den behöver inte vara exakt skalenlig, men den bör vara en fingervisning om var du vill lägga de olika elementen av trädgården. Det är bra att ha när det ska beräknas åtgång av material och växter.
Sen är det bara att sätta igång och skapa den vackraste trädgården i kvarteret!

Naturligtvis kan du även ta hjälp med hela processen. Att ta in någon som hjälper till med Rådgivning är ett bra första steg om du känner dig helt vilsen, eller om du inte vet hur du ska analysera jord och läge.
Designhjälp kan också vara ett bra alternativ om du inte helt vet hur du ska få ihop de olika delarna du vill få in i trädgården.

Att skapa en vacker trädgård är alltså inte ett enstaka koncept som kan delas ut till alla. På samma sätt som din inredning inomhus speglar din smak och personlighet, så ska trädgården på samma sätt spegla dig. Bry dig därför inte om hur grannarna har det, eller vad som är ansett som modernt just nu. Välj med hjärtat. En trädgård är menad att skänka dig glädje och lugn, inte stress och press.

Jag önskar dig en härlig trädgårdssäsong med mycket njutning, i din nya, eller din existerande trädgård.

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *