Meny Stäng

När kan man börja rensa i rabatten?

Ljuset återvänder, snön börjar smälta, dagarna blir långsamt varmare. Det känns lite varmt när solen skiner på huden. Nu är det snart dags att starta upp trädgårdssäsongen, men när kan man egentligen börja?

Det är så olika beroende på var du bor. Vi har så olika väder i landet. Uppe i norr är det långt kvar tills snön smälter, men här nere i söder har det börjat klia i fingrarna på många. Jag brukar aldrig stirra mig blind på datum i kalendern när det gäller vårstädning, eller för all del någonting alls i trädgården. Det är vad jag ser ut genom fönstret som får styra när jag startar upp min trädgårdssäsong.

Om vi tittar på SMHI så finns det meterologiska termer gällande vad som är vår. Det finns också ett sista datum för vårens ankomst. Det betyder ingenting när det kommer till växtlighet.
Som exempel. Förra veckan när jag tittade ut genom fönstret, såg jag 30 cm snö, gnistrande vit mot blå himmel, solsken och -6 grader. Nu när jag tittar, så är det +6 grader, ösregn och barmark. Det säger mig att det går att göra förberedelser inför frösådderna. Igår kunde jag ta in jordsäckar i växthuset för att låta dem torka upp lite innan det är dags att fylla krukor och tråg. Jag vet också att så fort det slutat regna kan jag utan problem börja dra de värsta ogräsen i rabatterna, lite försiktigt så att rötterna verkligen kommer med upp. Jag vet också att jag vill vänta med att klippa ner vissna fjolårsperenner, för det kan mycket väl komma en köldknäpp till.

Det finns många saker som går att göra i trädgården även om våren inte är kommen än och även om det finns risk för mer kyla. Här är några exempel

 • Beskärning av träd och buskar
 • Räfsning av löv (men undvik att gå på gräsmattan om den är blöt)
 • Vintersådd av frön
 • Börja värma upp jord inför frösådderna
 • Rengör och slipa sekatörer och grenkapar
 • Skörda vintergrönsaker om du har dem kvar i land och lådor (jag har purjolök och jordärtskockor i massor!)

Så vad är egentligen svaret på frågan: När kan man börja rensa i rabatten?
När det går.
Jorden behöver vara tillräckligt mjuk för att du ska kunna rensa upp ogräs med rötterna. Vill du flytta och dela perenner eller andra växter så behöver du kunna få ner spaden ett spadtag djupt utan att stöta på tjäle. Vind och sol får gärna ha torkat upp gräs och rabatter något, så det inte känns som om marken rör sig under fötterna när du går på den. Titta efter tillväxt på dina växter. Vedartade perenner, som tex lavendel, ska gärna ha börjat visa lite ljusgröna bladrosetter innan du klipper ner dem. Örtartade perenner, dvs de som vissnar ner helt, ska ha börjat visa små gröna eller röda knoppar i markhöjd. Då vet du att rötterna har vaknat till liv och börjat producera näring tillsammans med mikroorganismerna i jorden.

Man brukar prata om att jorden ”reder sig”. Det betyder bara att den börjat värmas upp och torka. Stick ner en spade eller ogräsjärn, och se hur långt ner du kommer innan det tar emot. Om det är mjukt så långt ner du når, utan att vara superkladdig och fastna på redskapet, är jorden troligen tillräckligt varm för att börja jobba med.
Om du har tänkt odla grönsaker på friland, så tänk på att läsa ordentligt på förpackningarna när det gäller vilken tid de ska sås, om de behöver värme eller om det går bra att vinterså (dvs strö ut på odlingsplatsen innan jorden värmts upp ordentligt, så de startar upp tidigt)

Här är tips på några saker att göra inomhus för att förbereda inför säsongen

 • Planera odlingsplatserna så du har en färdig plan för vad du ska odla när och i vilken ordning
 • Se över ditt fröförråd, och komplettera vid behov
 • Har du tänkt dig en större förändring i trädgården i år, är det hög tid att börja planera inför det
 • Titta till dahliaknölar om du har några på vinterförvaring
 • Om du har tilläggsbelysnings är det bra att starta upp lite mer tidskrävande grödor. Läs på fröpåsen!

Än så länge är det inte läge att lägga i den höga vår-växeln, men att vara förberedd skadar aldrig.
Det är så mycket som behöver göras när våren väl gör entré, så allt som kan och orkar förberedas innan är en fantastisk sak. Tänk också på att trädgården är för din skull, inte för min eller grannens. Ta allt i den takt du känner är rätt för dig. Huvudsaken är att du njuter när du är ute. Viktigare än så blir det inte.

Själv väntar jag in lite torrare väder innan jag tar mig ut.
Jag önskar dig en underbar dag

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *