Meny Stäng

Lättskött trädgård

Innan vi dyker djupare in i ämnet lättskött trädgård, behöver vi fastställa en viktig sak.

Det finns inga skötselfria trädgårdar
Det kommer alltid att behöva rensas ogräs någonstans. Även om du väljer att asfaltera trädgården. Du har väl sett maskrosor?

Nu när det är avklarat kan vi gå in på olika metoder att få trädgården så lätt som möjligt att sköta.

Först och främst behöver du tänka ut vad du själv anser vara en lättskött trädgård. Hur mycket tid per vecka har du att avsätta till skötseln? Du behöver även fundera ut vilken stil på trädgård du vill ha. Hur mycket jobb är det värt att underhålla just den trädgårdsstilen du vill ha, och är det kanske så att du behöver ändra dig på några punkter för att även ha det lättskött?

Saker att undvika om du vill ha så lite underhåll som möjligt, med förutsättningen att du vill vara miljövänlig.

  • Grusplaner och grusgångar
  • Gångar av plattor/marksten
  • Formklippta buskar och häckar
  • Växter som kräver specialskötsel eller skyddad vinterförvaring

Varför undvika grus?
En yta som är täckt med grus är vacker första och andra, kanske även tredje säsongen. Men oavsett hur väl utfört underarbetet är, med ogräsduk och bärlager, så kommer fröogräsen att hitta fäste. Räkna med att lägga många timmar på att rensa ogräs mellan gruskorn (förutsatt att du vill vara ekologisk och miljövänlig)

Varför undvika plattor /marksten?
Samma anledning som ovan. Mellan plattorna kommer det att börja växa ogräs, oavsett hur välgjort underarbetet är.
Har du markstensgångar som gränsar mot gräsmatta, behöver gräset kantas regelbundet för att inte gräset ska växa in i plattorna. Sätter du en kant mellan gräs och plattor kan det istället behöva kantklippas gräs där gräsklipparen inte kommer åt helt mot avskiljningskanten.

Varför undvika formklippta buskar och häckar?
Att hålla buskar formklippta kräver löpande underhåll. Detsamma gäller häckar. Särskilt om tomten är placerad så att häcken gränsar mot korsningar eller annat som ger anledning till att hålla en specifik höjd.

Varför undvika vissa växter?
Somliga växter kräver extra eftersyn. Det kan gälla rosor som behöver beskäras och hållas efter med att klippa bort vissnade blommor under säsongen. Det kan gälla växter som inte är helt härdiga, tex olivträd och citrusträd.

Och så några tips på vad som kan underlätta skötselarbetet

  • Välj plank/staket eller fritt växande buskar som tomtavskiljare, vissa buskar behöver inte klippas alls. Titta runt om i din kommun och se vad som används på allmänna platser där häckklippning inte förekommer.
  • Skaffa en robotgräsklippare. (Tänk bara på att inte låta den gå efter skymning för att skydda djurlivet)
  • Plantera växter tätt direkt, och undvik säsongsväxter.
  • Använd trampstenar istället för gångar. Se till att de kommer ner i jämnhöjd med gräset så att en gräsklippare kan köra över dem utan att fastna.

Det bästa tipset jag kan ge är trots allt att ha lite överseende. Det kommer alltid att växa ogräs i trädgårdar. De som inte har synligt ogräs i sina trädgårdar har avsatt ordentligt med tid till att hålla det så. Är du inte en av dem som har massor av tid över och bara älskar att lägga den tiden på ogräsrensning och pyssel i trädgården, så är den bästa tjänst du kan göra dig själv, att sänka kraven och acceptera skavankerna. (Plus att du redan innan kan välja bort de allra mest tidskrävande installationerna.)

Vad som fungerar allra bäst i din trädgård och till din livsstil kan vara lite knepigt att reda ut på egen hand. Då kan det vara bra att boka in en rådgivning. Vid ett rådgivningsbesök tittar vi på de specifika förutsättningar som finns just för dig på den plats där din trädgård finns.
Jag vill att alla ska känna lugn och glädje i den trädgård de har. Om det passar in på instagram eller inte spelar mindre roll. Det ska vara perfekt för dig och ingen annan.

Jag önskar dig en härlig dag!

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *