Meny Stäng

Beskära träd

Vilken tid på året ska träd beskäras? Hur gör man när man beskär träd? Varför ska man beskära sina fruktträd? Detta är vanliga frågor från oss trädgårdsägare. Speciellt svårt kan det vara att veta hur man ska ta sig an ett gammalt risigt och misskött träd.

Vilken tid på året? Det finns två bra tider för beskärning, och här handlar det mest om vilken sorts beskärning som ska utföras. Att beskära på vintern är vanligt, och en sedvänja som uppkommit då det är den tiden som trädgårdsmästarna traditionellt har som minst att göra, vilket ger tid till den sortens arbete. Det är även på vintern då löven har fallit, som det är lätt att se grenverket och avgöra vilka grenar som ska bort och vilka som ska kortas in.
Sedan är det sommarbeskärning, den som utförs i JAS månaderna (Juli, Augusti, September) När sommarbeskärningen görs är det ofta för att gallra mer och släppa ner mer ljus i trädkronorna. Även uppstamning av träd görs ofta vi den här tidpunkten. Varför man väntar med beskärning till den andra halvan av sommaren, är för att den mest intensiva tillväxtperioden har passerat. Man riskerar alltså inte att skära för hårt på ett blödande träd och på så sätt försvaga, eller i värsta fall döda det. (ett tydligt exempel på blödande träd är björk, som verkligen kan droppa fukt från ett skärställe)

Hur gör man när man beskär träd? Beskära träd gör man med fördel med handverktyg, som grensåg, sekatör och grenkap. Viktigast att tänka på, är att lägga snitten rätt, så det blir så enkelt som möjligt för trädet att läka över snittytan. Det betyder att man klipper eller sågar, på en plats där läkekraften är stor. Nära en annan gren, i grenklykor, ovanför en knopp. När större grenar sågas bort, är det också viktigt att först göra fällhugg. Dvs se till att det finns en svagare punkt på grenen då den sågas av, så att inte grenen sliter med sig delar av barken på trädets stam. Jag brukar rekommendera att kapa en större gren i omgångar, och på så sätt lätta på tyngd och tryck. Det är också viktigt att sågningen sker på rätt plats. Inte för långt ifrån stammen, men inte heller för nära. Tittar du nära på en grenklyka, så ser du att vid basen av grenen finns det en lite förhöjd ring. Den här ringen är viktig att inte såga bort, för just här sitter mycket av trädets läkekraft. Om du tittar på ett gammalt korrekt beskuret träd, ser du verkligen hur fint läkeprocessen har fungerat. Det är inte heller lämpligt att lämna stumpar. Dessa stumpar drar lätt på sig röta när trädet försöker färdigställa läkearbetet genom att stöta bort stumpen som är ivägen för läkningen.

Varför ska man beskära sina fruktträd? Vilt i naturen sker inga beskärningar, och det behöver vi egentligen inte göra i våra trädgårdar heller. Men anledningen till att vi beskär framförallt våra fruktträd, är att vi på så sätt kan främja tillväxt av frukt, och öka storleken på dem. Vi beskär för att få ner ljus till frukterna när de mognar fram, vi beskär för att öka luftväxlingen i kronan som annars kan dra på sig olika mögelsporer och vi beskär för att begränsa antalet frukter så det finns tillräcklig näring för att de ska växa sig stora. Vi beskär också av estetiska skäl. Vi vill ha snygg och symmetrisk form på våra träd i trädgårdarna.

I den här videon delar jag med mig av mina tips när det gäller trädbeskärning. Trädet jag jobbar på här är ett gammalt och sjukt Ingrid Marie. Efter att den här videon spelades in har jag fortsatt beskärningen vart år, och förra året 2023, fick vi en fantastiskt fin skörd med stora saftiga äpplen. Det är mer beskärning kvar att göra, för ännu är kronan trasslig och växer över från ena halvan av trädet till den andra, men att beskära på lång sikt är bättre än att ta bort för mycket vid ett tillfälle.

Känner du dig fortfarande osäker på hur du ska ta dig an din trädgård, så kan du behöva ta hjälp. Antingen så lämnar du över beskärningen helt, eller så gör vi arbetet tillsammans så att du i framtiden känner dig trygg med att beskära på egen hand. Inget är svårt när man har lärt sig hur det går till. Vill du läsa mer om mina beskärningstjänster så klicka här.
Och vill du boka in en tid, så maila mig på malin@tradgardsidyll.se

Ha en härlig dag!
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *