Meny Stäng

Hur får man en mysig trädgård?

Ni vet hur det känns att gå in i en trädgård, där världen liksom försvinner och en känsla av lugn och ro infinner sig. Att sitta ner och ta det lugnt känns helt naturligt och när vi sedan ska beskriva trädgården för någon annan, så finns det inget annat ord än just ”mysig”

Alla vill vi nog ha en mysig trädgård, men hur går det till? Att en trädgård är mysig, är en känsla och ingenting man kan sätta ett exakt pekfinger på, men några saker gör att mysfaktorn höjs.

Att dela in trädgården i olika rum som binds ihop genom gångar, att det känns ombonat med höga avskiljare, häckar och buskar, som skapar väggar runt sittplatser. Ett slutet rum gör att vi känner oss trygga, och det är då mysfaktorn är hög. Belysning och sittplatser som har ”tak” adderar än mer till mys och trygghetskänslan. Runda former kan också bidra till detta. Att gångarna får slingra, att skiljehäckar växer i böjda former och klipps runt istället för rakt och kantigt. Att klängväxter får klättra upp på och mjuka upp kantiga byggnader och pergolor. En genomgående färgskala ger också ett lugnande intryck.

Hur gör man då detta rent praktiskt?
Låt häckarna växa sig höga på ställen där det är möjligt. Se om du naturligt kan dela upp trädgården i olika rum efter funktion. Går det att plantera skiljehäckar där rummen går i varandra, eller kanske sätta upp en spaljé? Är det möjligt att skapa gångar mellan de olika rummen? Det behöver inte vara lagda gångar, utan kan vara så enkelt som en lägre klippt gräsmatta, eller trampstenar. Att skapa portaler mellan de olika rummen är också ett mysighetstrick. Bågar eller pergolor med klätterväxter som bildar en tunnel och ger en känsla av lugn att färdas genom. Det ska gärna vara svårt att se vad som händer i nästa rum, så att trädgårdspromenaden blir en upptäcktsfärd.

Väggar:
Väggar i en trädgård kan bestå av olika material. Ytterväggarna är häckar eller andra avdelningar mot grannar eller andra intilliggande platser, som tex vägar, skog, allmänna ytor eller åkrar. Det är inte alltid det går att låta dessa växa sig höga, beroende på hur din tomt ligger i förhållande till vägar, men går det, så rekommenderar jag att låta de nå en höjd på minst 180 cm. Är det ett plank eller staket som delar av, så plantera gärna klätterväxter för att mjuka upp intrycket. Tänk på att olika växter trivs i olika lägen, så ta reda på väderstreck och soltimmar innan du gör ditt val.
Innerväggar kan bestå av bland annat: buskar, träd, skiljehäckar, spaljéer eller byggnader. Någonting i din trädgård som effektivt bryter siktlinjen kan anses vara del av innerväggarna.

Golv:
Golvet är underlaget du går på. Det kan vara gräs, stenläggningar, grusgångar, träaltaner, trampstenar. Allt som täcker marken. Att se till att gångar slingrar istället för att vara raka ger ett mjukt och mysigt intryck. Har du raka och fyrkantiga ytor i sten eller trä, kan du mjuka upp dem genom att plantera växter som får välla ut över platsen för att på så sätt mjuka upp och dölja de hårda avskiljande linjerna.

Tak:
Allt som du har ovanför dig är taket i en trädgård. Till viss del himmelen, men framförallt det som skymmer den.
Trädkronor, växtbågar, pergolor med klätterväxter, parasoll eller markiser.

De metoder som gör att en trädgård uppfattas som mysig, går att applicera på alla trädgårdar, oavsett vilken stil du har valt. Även en formell trädgård med välklippta häckar och tydlig symmetrisk indelning kan göras mysig med hjälp av höga häckar, sammanhållet färgtema och brutna siktlinjer.

För att ta reda på vilken stil som passar just dig, och vilka aspekter av en trädgård som just du känner är mysigt, rekommenderar jag att besöka andra trädgårdar. Åk på trädgårdsrunda, passa på när det är tusen trädgårdar! Titta och fota och se sedan om dina favoritbilder har en röd tråd som du kan applicera på din egen trädgård.

Om du trots det har svårt att komma igång och hitta rätt stil, så boka in en rådgivning. Tillsammans kan vi då titta på dina bilder och din trädgård, gå ett varv för att avgöra läge och väderstreck, och komma fram till vad som kan passa just dig.

Ha en underbar dag
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *