Meny Stäng

Dahlior – titta till knölarna

Dahliaskolan

Har du som jag dahliaknölar som ligger på vinterförvaring, så är det en bra idé att titta till dem nu.
Här där jag bor, på skånes nord västra kust, är det dags att plocka fram och förodla dahlia i kruka under april/maj lite beroende på vädret. Nu har knölarna legat på vinterförvaring sedan sådär november/december och kan behöva tittas till.

Varför ska jag titta till mina dahliaknölar?
Det finns olika anledningar till att en vinterförvaring misslyckas. Två av de vanligaste orsakerna är uttorkning och förruttning.

Uttorkning:
Om knölarna ligger för torrt så börjar de torka. Om dina knölar börjat bli skrynkliga och känns lite mjuka, så behöver du tillsätta mer fukt. Det kan man göra på olika sätt. Om du har dem förvarade i tidningspapper kan du fukta pappret något. Vissa förvarar sina knölar i torv, och den kan på samma sätt behöva fuktas. Har du kvar jord runt om dina knölar så fuktar du denna.
Somliga förvarar sina knölar packade i vermiculit, och även den kan behöva fuktas ifall knölarna börjar skrumpna.

Förruttning:
Om knölarna tvärt om ligger för fuktigt, eller om det vid packningstillfället slank med en dålig knöl, så kan de börja ruttna.
Du hittar ruttnande knölar genom att klämma på dem. En knöl som börjat ruttna känns mjuk och slemmig.
Ta bort alla påverkade knölar, för detta smittar snabbt de övriga knölarna som ligger i samma förvaring.

Vad händer sedan?

Efter att du gått igenom knölarna och hanterat eventuella problem på rätt sätt, så packar du in dem igen och låter dem stanna på förvaringsplatsen, tills det är dags för plantering.

Jag har en låda där alla knölar är mer eller mindre förstörda, som du ser här på bilderna. Då är det bra att fundera på vad som har hänt. Vad är skillnaden? Jag har en annan låda där knölarna är perfekta, så det är inte förvaringsplatsen.
I mitt fall vet jag vad som har hänt. Jag plockade upp knölar och la dem på tork före förvaringen, men under natten blev det en hård frostknäpp, så just dessa knölar låg helt oskyddade i ett alldeles för kallt klimat. Just dessa knölar hade jag inte kunnat rädda genom rätt förvaring, de var förstörda redan innan inpackningen. Det var en chansning från min sida att packa in dem. Tråkigt, men sånt som händer.

Jag håller tummarna för att din vinterförvaring går bra!
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *