Meny Stäng

Dahlior – titta till knölarna

Fler och fler får upp ögonen för vilken vacker och lättodlad växt dahlian är. Oavsett om du har dem i krukor eller rabatter, njuter av blommorna ute eller plockar dem som snittblommor till att ha inomhus i vas, så finns det plats för dahlior i alla trädgårdar som vill ha dem. Utbudet blir större och större, och vilken form, färg, höjd du än vill ha, så går det att hitta.

Dahliaodling är en hobby som ökar stort. Att köpa frö eller knölar, plantera och se hur de växer från år till år är väldigt givande. Många dahlior är också lätta att ta frön ifrån, och beroende på om du har olika sorter i din trädgård, så är det inte alls säkert att de frön du samlar från en dahliasort, ger samma sorts dahlia nästa år. Vissa gör även egna korsningar när de kontrollerar pollineringen genom att själva pollinera och sen sätta en organzapåse över blomman för att vara säker på att inga insekter kommer och hjälper till. Ett enda frö kan ge, beroende på sort, så mycket som 10-15 knölar under en säsong om du har tur. Så även om uppstartskostnaden kan bli hög, beroende på vilka sorter du vill odla, så kan dahliaodling utslaget på många år, vara en mycket billig hobby.

Har du som jag dahliaknölar som ligger på vinterförvaring, så är det en bra idé att titta till dem nu.
Här där jag bor, på skånes nord västra kust, är det dags att plocka fram och förodla dahlia i kruka under april/maj lite beroende på vädret. Nu har knölarna legat på vinterförvaring sedan sådär november/december och kan behöva tittas till.

Varför ska jag titta till mina dahliaknölar?
Att titta till knölarna lite då och då under vintern gör att du snabbt upptäcker problem om det har blivit några. Det kan uppstå sjukdomar eller andra problem som är bra att hitta snabbt. Du kanske har ett utrymme som du tror är säkert, men som det hittat in en gnagare i trots allt. Många olika faktorer spelar in när du förvarar knölar, och regelbunden tillsyn hjälper dig i längden.
Det finns olika anledningar till att en vinterförvaring misslyckas. Två av de vanligaste orsakerna är uttorkning och förruttning.

Uttorkning:
Om knölarna ligger för torrt så börjar de torka. Om dina knölar börjat bli skrynkliga och känns lite mjuka, så behöver du tillsätta mer fukt. Det kan man göra på olika sätt. Om du har dem förvarade i tidningspapper kan du fukta pappret något. Vissa förvarar sina knölar i torv, och den kan på samma sätt behöva fuktas. Har du kvar jord runt om dina knölar så fuktar du denna.
Somliga förvarar sina knölar packade i vermiculit, och även den kan behöva fuktas ifall knölarna börjar skrumpna. Värt att tänka på är att även om en knöl ser jättetorr och skrynklig ut, så finns chansen för återfuktning. Testa att plantera knölen ändå och se om det finns växtkraft i den. Ett enkelt sätt att kolla grobarheten är att ta ett lågt tråg, bottna med jord, placera ut knölarna liggandes, lite snett upp så att förra årets skaft sticker lite uppåt, och sen täcka med jord. Vattna och låt tråget stå varmt och ljust. Inom några veckor bör du se tillväxt från en levande knöl. Då kan du plantera över knölen i en kruka, eller ner i rabatten om frostrisken är över.

Förruttning:
Om knölarna tvärt om ligger för fuktigt, eller om det vid packningstillfället slank med en dålig knöl, så kan de börja ruttna.
Du hittar ruttnande knölar genom att klämma på dem. En knöl som börjat ruttna känns mjuk och slemmig.
Ta bort alla påverkade knölar, för detta smittar snabbt de övriga knölarna som ligger i samma förvaring. Har du knölar som ruttnat finns det ingen chans alls att de har någon grobarhet kvar. Om knölen känns lite mjuk, men inte alls slemmig, så är det troligen inte en förruttning, utan ett tidigt stadie av uttorkning. Du kan alltid göra samma grobarhetstest som jag beskrev här ovan, oavsett anledning till varför du är osäker på om knölen kommer gro eller ej.

Vad händer sedan?
Efter att du gått igenom knölarna och hanterat eventuella problem på rätt sätt, så packar du in dem igen och låter dem stanna på förvaringsplatsen, tills det är dags för plantering. När det är dags för just dig beror på i vilken odlingszon du bor. Dahlian kan utan problem odlas i kruka, och har du en kort sommarsäsong är detta troligen att föredra. Har du utrymme går det fint att odla dahlia inomhus i stor kruka, som du sen när frostrisken är över hos dig, kan flytta ut. Att placera dahlior i sin kruka i rabatter är ett bra sätt att fylla upp om du har en tom fläck i en rabatt där du inte har möjlighet att plantera in någonting permanent. Det är också toppen att ha krukor att flytta runt ifall du är i planeringsstadiet för att göra en ny design för din trädgård.

Jag har en låda där alla knölar är mer eller mindre förstörda, som du ser här på bilderna. Om det händer dig är det bra att fundera på vad som har hänt. Jag har en annan låda där knölarna är perfekta Vad är då skillnaden? Det är inte förvaringsplatsen eftersom inte alla knölar drabbats.
I mitt fall vet jag vad som har hänt. Jag plockade upp knölar och la dem på tork före förvaringen, men under natten blev det en hård frostknäpp, så just dessa knölar låg helt oskyddade i ett alldeles för kallt klimat. Just dessa knölar hade jag inte kunnat rädda genom rätt förvaring, de var förstörda redan innan inpackningen. Det var en chansning från min sida att packa in dem. Tråkigt, men sånt som händer. Det är bara att fortsätta prova sig fram tills du hittar ett system med förvaring som fungerar bra för just dig.

Vill du få Nyhetsbrevet? Löpande under säsongen skickar jag ut nyhetsbrev som tipsar om sysslor att ta tag i just nu och vad jag gör i min trädgård under året. Jag kommer absolut att hålla dig uppdaterad på när och hur jag hanterar mina dahlior bland annat. Klicka på knappen nedan för att ta del av Nyhetsbrevet!

Jag håller tummarna för att din vinterförvaring går bra!
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *