Meny Stäng

När kommer våren?

Det är en av de vanligaste frågorna vid den här tiden på året.
Det gör inte att det är en fråga som är lätt att svara på, tvärt om.

SMHI’s definition på vår är: ”Våren anländer om det råder vårtemperatur sju dygn i följd. Vårtemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är över 0,0°C, men ännu inte sju dygn i följd. Vårens ankomstdatum avser det första dygnet av sju med vårtemperaturer. Den 15 februari har satts som det tidigaste tillåtna datumet för vårens ankomst. Senast möjliga datum för vårens ankomst är den 31 juli.”

på SMHI kan du hitta genomsnittliga datum för den sista frosten i just ditt område. Det kan vara en bra indikation på hur tidigt du vågar starta tex fröeer för senare utplantering.

Sverige är uppdelat i 8 odlingszoner. Dessa är beräknade för att det lätt ska gå att förstå vilka växter som trivs i det område din trädgård ligger, och gäller för träd och buskväxter.
Genom att titta på Zonkartan som ges ut av Riksförbundet svensk trädgård, kan vi lätt se att det är stora variationer inom landet. Inte bara från norr till söder, utan även beroende på höjd över och närheten till havet.

Eftersom vi har så stora variationer så kan vi inte sätta ett gemensamt datum på våren. Istället får vi lita till att leta efter synliga vårtecken.

Några av de allra tidigaste är blommande julrosor, snödroppar, krokus och hasselns blommor. När dessa visar upp sig kan det vara långt kvar till riktiga vårtemperaturer. Alla har vi nog sett snödroppar som tappert tittar upp över ett snötäcke. Samtidigt som dessa blommar, kan man börja se topparna på övriga vårlökar, tulpaner, påskliljor och andra narcisser, och sippor av olika sorter.

Att bo i zon 1 gör att jag har en lång odlingssäsong. Vårt genomsnittliga sista frostdatum ligger mellan 15 april och 1 maj.

I skrivande stund har jag fortfarande hela mars framför mig med temperaturer runt 0, men ljuset har äntligen kommit tillbaka. Nu finns det möjlighet att starta lite få frösådder som kan fylla fönsterkarmarna. Har du som jag, ingen extra växtbelysning, så är det ingen idé att starta fröer för tidigt. Ljuset är absolut viktigast för att få de små plantorna att gro i lagom takt och inte bli för långa och rangliga.

Medan jag så väntar på lite stadigare vårtemperaturer, så njuter jag av de härliga vårtecken jag ser i trädgården, sår några få fröer, och planerar inför den kommande säsongen.
Lite vårstädning av rabatter börjar jag också med, om inte annat så för att se till att de vackra tidiga vårblommorna får plats att växa fram.

Hoppas du njuter av den årstid just du har utanför fönstret, för var tid har sin charm.

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *