Meny Stäng

Jordärtskocka

– Helianthus tuberosus L

Lättodlad, god, vacker, vad mer kan man önska av en gröda egentligen?

Av allt jag odlar i köksträdgård och rabatter, är nog ändå jordärtskockan en av favoriterna.
Den klarar alla väder, sköter sig själv utan att jag behöver pyssla för mycket med den, samt att den är fantastiskt vacker när den blommar. Den tillhör familjen korgblommiga växter och är släkt med solrosen, vilket man tydligt ser på de gula blommorna på höga stjälkar under sensommaren.
Sorten jag odlar heter ’Bianca’

Jordärtskockan kom till Sverige samtidigt som potatisen, men trots att den är väldigt lättodlad är det inte alla som hört talas om denna ätbara knöl.
Att den är lättodlad gör även att den sprider sig kraftigt och behöver ses efter så den inte tar över alldeles. För att det inte ska bli bara jordärtskockor i mina odlingar, brukar jag under tidig vår gräva upp alla knölar, och sedan plantera tillbaka ett fåtal för skörd nästa år. Då passar jag också på att emellanåt byta växtplats. När jag återplanterar knölar väljer jag de slätaste och vackraste för att detta ska bli de gener som växer vidare. Ibland kan jordärtskockor vara väldigt knotiga och knöliga, vilket gör dem svåra att rengöra och skala. Att noga välja utsäde gör att jag kan bestämma att de slätaste blir den gen som förs vidare.

Det största problemet som jag ser med jordärtskockan, är att den kan vara svår att förvara. Det bästa är att ha kvar knölarna, som brukar vara redo för skörd under senhösten, i marken och skörda efter behov. De håller som bäst när de ligger kvar i jorden.

Det går också att förvara dem i en så kallad ’stuka’. Stuka innebär att alla knölar läggs på hög och täcks med ett isolerande material, tex halm, för att sedan täcka detta igen med någon form av duk. Det är stukor vi ser när sockerbetorna tas upp och ligger i stora högar i väntan på sin tid på sockerbruket.
En variant på stuka är att ta en större kruka eller hink, bottna med jord, lägga ner skockorna och täcka med jord, så det blir en variant av att ha dem kvar på växtstället.

För att få dem att hålla som längst i kylskåp, är ett tips att lägga dem i en papperspåse, med lite jord och fukt kvar på knölarna, och sedan lägga detta i en plastpåse som går att förslutas tätt.
Ligger de enbart i papperspåse, som vi gör med potatis, skrumpnar de snabbt ihop.

Hur äter man då jordärtskockor?
Som potatis! Allt som görs med potatis går att göra med jordärtskockor, eller i kombination med.
Soppa, gratäng, chips, ugnsbakat, mos och puré.
Här hemma är soppa och chips de absoluta favoriterna.

Ett varningens finger dock. Jordärtskockor innehåller hög halt av kolhydraten inulin som kan orsaka gasbildningar. Olika människor är olika känsliga mot inulin, och vissa får ont i magen av det.

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *