Meny Stäng

Dahliasäsong!

Det är intressant att se att det går trender även i trädgård. För några år sedan fick dahlian ett statuslyft i våra svenska trädgårdar. Att fler och fler får upp ögonen för denna underbara blomma är inte konstigt. Den är vacker i rabatten och perfekt att ta in som snittblomma. Det finns många olika former och färger, så det går absolut att hitta en som passar smaken, oavsett vad man föredrar. Enkla blommor, näckrosblommor, pompomblommor och så kallade kaktusblommor. Det finns en dahlia för varje smak.

Men trots sin popularitet så är det inte helt självklart hur man ska göra för att odla de små knölarna.

Det finns fler alternativ på hur du startar upp din dahliaodling. Du kan dra upp dem helt själv från frö, du kan köpa färdiga plantor i krukor eller det som nog är allra vanligast, du kan köpa dahliaknölar under vårsäsongen.

Vad gör man då med dahliaknölen?
För det första gäller det att inte vara ute i för god tid. Dahlia gillar inte kyla, så vänta med planteringen tills marken har värmts upp. Du behöver inte plantera knölen så djupt. Räkna med cirka 3-5 cm jord ovanför tillväxtpunkten. Ett alternativ är att plantera knölen i en kruka som kan stå någonstans där det inte blir för kallt. Då gror knölen och det blir en tidigare blomning.

Det första du behöver göra är att se över knölarna för att se om de är hela och kommer kunna växa.

Dahliaknölens anatomi:

Det finns tre delar av en dahliaknöl som är nödvändiga för att dahlian ska kunna växa.
Knölen, halsen och tillväxtpunkten. Om någon av dessa saknas eller är skadad kommer inte knölen kunna skjuta skott.

De gröna pilarna visar:
Översta pilen: Tillväxtpunkt, syns här bara som en liten svart upphöjning. Det är här skotten kommer att skjuta upp.
Mittenpilen: hals, den del som binder samman knöl och tillväxtpunkt och som transporterar näring upp till bladverket.
Nederst: knölen, den ska kännas hård och spänstig, inte mjuk eller prasslig.
Den röda pilen visar en skada på halsen, vilket betyder att den knölen kan klippas bort då en inte kommer kunna skjuta några skott.

Detta är bra att veta också om du vill dela på en planta. Det kan du vilja göra redan vid inköpstillfället, eller kanske efter säsongen när du gräver upp knölarna. Jag brukar dela mina strax innan det är dags att plantera dem igen.
Tänk bara på att skärytan behöver torka ordentligt innan de planteras i jord, räkna med två dagar. Annars är risken för röta väldigt hög.

Dahlior är hungriga plantor, dvs de gillar näringsrik jord. Om du planterar dem i kruka kan det vara ett alternativ att bottna krukan med ett lager kogödsel innan du fyller på med planteringsjord, inte så att knölarna vilar på detta, utan så att rötterna har möjlighet att leta sig ner till detta näringslager under tillväxten. Sätt knölarna på en höjd i krukan, som gör att det går att täcka dem med ca 3-5 cm jord.

När de växt till sig så pass att de börjar forma knoppar kan det vara en bra idé att vattna med näring så att plantan orkar fortsätta skjuta blommor. Näringen tar slut i jorden så småningom, och vill du vara säker på en fortsatt blomning i krukan, så behöver det tillsättas mer kontinuerligt. Sikta på att vattna med näring åtminståne en gång i veckan.

Dessa dahlior odlar jag i år:
American sunset
Double jill
White aster
Strawberry cream
Café au lait

Och vem vet? Det kanske tillkommer någonting under säsongen. Jag tycker om att titta på sortimentet mot slutet av försäljningssäsongen, det är då man kan göra riktiga klipp! Dahliaknölar kan vara ganska dyra i inköp, speciellt om det är en särskild variant du är ute efter, men med tanke på hur snabbt de ökar i storlek så är det för min del en ok investering. Men om det går att få tag på dem till halva priset tänker jag absolut passa på!

Har du fler frågor ang dahlior som jag inte tagit upp här i inlägget, så kommentera gärna nedan. Jag svarar gärna!

Varma kramar
Malin

2 kommentarer

 1. Helena Ragnemalm

  Hej Malin!
  Jag kommer att satsa på många dahlior i år. Hade några förra sommaren och blev så inspirerad. Jag återkommer säkert när säsongen börjar och med den alla frågor. Blev lite hjälpt redan nu av vad du tog upp

  • Admin

   Hej Helena
   Kul att du också gillar dahlia! Du får så gärna återkomma med frågor, så ska jag svara efter bästa förmåga!
   Lycka till med odlingen!
   /Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *