Meny Stäng

Dahliasäsong!

Det är intressant att se att det går trender även i trädgård. För några år sedan fick dahlian ett statuslyft i våra svenska trädgårdar. Att fler och fler får upp ögonen för denna underbara blomma är inte konstigt. Den är vacker i rabatten och perfekt att ta in som snittblomma. Det finns många olika former och färger, så det går absolut att hitta en som passar smaken, oavsett vad man föredrar. Enkla blommor, näckrosblommor, pompomblommor och så kallade kaktusblommor. Det finns en dahlia för varje smak. Själv gillar jag de flesta, men de som har näckrosblommor är nog ändå favoriten. De är ofta fantastiskt vackra att plocka in till en vas, antingen själva eller i en blandad bukett med trädgårdens skatter.

Trots sin popularitet så är det inte helt självklart hur man ska göra för att odla de små knölarna. Det finns också en oro för att göra fel. Jag har pratat med många som säger att de undviker att plantera dahlior eftersom de inte vet hur de ska ta hand om dem på vintern. Om du är en av dem vill jag här och nu ge dig tillåtelse till att ha dahlia som en sommarblomma. Om du tycker om dahlior för deras utseende, kanske att plocka in blommor till en vas, så gör det! Att just dahlian har fått en stämpel att den är svår tycker jag är synd. Den är nämligen inte alls svår att odla. Som alla andra växter behöver den ses över för att hitta skadedjur, sniglar gillar absolut de spröda bladen, och visst kan den få löss som sätter sig i kluster runt blomknopparna, men att få den till att växa är inte värst svårt alls.

Varför skulle man inte få kasta bort dahlior för den delen? Hur många av oss köper inte växter till våra krukor för att sen slänga dem när det är dags att byta till ljung på hösten? Många av de här ”sommarblommorna” är egentligen känsliga perenner, som inte övervintrar hos oss i krukor eller rabatter, men som lätt kan övervintras om du skulle vilja.
Så här och nu ger jag dig tillåtelse att kasta bort dina dahlior på hösten för att köpa nya nästa år! Lägg dem gärna i komposten om du har en, så återgår näringen till trädgården vid ett senare tillfälle.

Om du däremot är sugen på att faktiskt odla, förvara och föröka dahlior, så kommer här en snabbguide.
Det finns fler alternativ på hur du startar upp din dahliaodling. Du kan dra upp dem helt själv från frö, du kan köpa färdiga plantor i krukor eller det som nog är allra vanligast, du kan köpa dahliaknölar under vårsäsongen.

Vad gör man då med dahliaknölen?
För det första gäller det att inte vara ute i för god tid. Dahlia gillar inte kyla, så vänta med planteringen tills marken har värmts upp. Du behöver inte plantera knölen så djupt. Räkna med cirka 3-5 cm jord ovanför tillväxtpunkten. Ett alternativ är att plantera knölen i en kruka som kan stå någonstans där det inte blir för kallt. Då gror knölen och det blir en tidigare blomning.

Det första du behöver göra är att se över knölarna för att se om de är hela och kommer kunna växa. Även fast du köper knölar i en påse med vacker bild på i plantskolan eller blomsteraffären, så är det ingen garanti att det är en hel och levande knöl du har i din hand. Inte helt sällan fraktas dessa förpackningar ganska hårdhänt, och dahliaknölar är på vissa ställen ganska skira, och går lätt sönder om de kanstas runt för mycket.
Det är svårt att se, men du kan försöka kika in på knölarna genom påsen när du står i butiken och väljer. Det du vill se är att det finns minst en knöl som har garanterad grobarhet. Hur då undrar du? Jo, för att veta det behöver du kunna dahliaknölens anatomi.

Dahliaknölens anatomi:
Det finns tre delar av en dahliaknöl som är nödvändiga för att dahlian ska kunna växa.
Knölen, halsen och tillväxtpunkten. Om någon av dessa saknas eller är skadad kommer inte knölen kunna skjuta skott. På bilden nedan ser du alla tre delar och även en knöl som är skadad.

De gröna pilarna visar:
Översta pilen: Tillväxtpunkt, syns här bara som en liten svart upphöjning. Det är här skotten kommer att skjuta upp.
Mittenpilen: hals, den del som binder samman knöl och tillväxtpunkt och som transporterar näring upp till bladverket.
Nederst: knölen, den ska kännas hård och spänstig, inte mjuk eller prasslig.
Den röda pilen visar en skada på halsen, vilket betyder att den knölen kan klippas bort då en inte kommer kunna skjuta några skott.

Detta är bra att veta också om du vill dela på en planta. Det kan du vilja göra redan vid inköpstillfället, många sorter har generöst med knölar i förpackningen, eller kanske efter säsongen när du gräver upp knölarna. Jag brukar dela mina strax innan det är dags att plantera dem igen.
Tänk bara på att skärytan behöver torka ordentligt innan de planteras i jord, räkna med två dagar. Annars är risken för röta väldigt hög.

Är du osäker på om din dahlia har alla tre nödvändiga delar? Plantera den! Ge den några veckor i en kruka, så ser du om det kommer någon tillväxt.

Dahlior är hungriga plantor, dvs de gillar näringsrik jord. Om du planterar dem i kruka kan det vara ett alternativ att bottna krukan med ett lager kogödsel innan du fyller på med planteringsjord, inte så att knölarna vilar på detta, utan så att rötterna har möjlighet att leta sig ner till detta näringslager under tillväxten. Du kan även tillsätta långsamt släppande näring i form av korn. Det går att hitta i blomsterbutiker och på plantskolor. Titta gärna noga så att du får en ekologisk sort. Sätt knölarna på en höjd i krukan, som gör att det går att täcka dem med ca 3-5 cm jord.

När de växt till sig så pass att de börjar forma knoppar kan det vara en bra idé att vattna med näring så att plantan orkar fortsätta skjuta blommor. Näringen tar slut i jorden så småningom, och vill du vara säker på en fortsatt blomning i krukan, så behöver det tillsättas mer kontinuerligt. Sikta på att vattna med näring åtminståne en gång i veckan.

Dessa dahlior odlar jag i år:
American sunset
Double jill
White aster
Strawberry cream
Café au lait

Och vem vet? Det kanske tillkommer någonting under säsongen. Jag tycker om att titta på sortimentet mot slutet av försäljningssäsongen, det är då man kan göra riktiga klipp! Dahliaknölar kan vara ganska dyra i inköp, speciellt om det är en särskild variant du är ute efter, men med tanke på hur snabbt de ökar i storlek så är det för min del en ok investering. Men om det går att få tag på dem till halva priset tänker jag absolut passa på!

Har du fler frågor ang dahlior som jag inte tagit upp här i inlägget, så kommentera gärna nedan. Jag svarar gärna!
Vill du se mig dela på mina dahlior, så kika in videon här nedan.

Du får också gärna anmäla dig till Nyhetsbrevet. Löpande under säsongen skickar jag ut nyhetsbrev med tips på vad som behöver göras när i trädgården. Jag delar med mig av vad jag gör i min trädgård och inspirerar förhoppningsvis dig att ta tag i dina projekt. Klicka på knappen här nedan för ta del av nyhetsbrevet du också.

Varma kramar
Malin

4 kommentarer

 1. Helena Ragnemalm

  Hej Malin!
  Jag kommer att satsa på många dahlior i år. Hade några förra sommaren och blev så inspirerad. Jag återkommer säkert när säsongen börjar och med den alla frågor. Blev lite hjälpt redan nu av vad du tog upp

  • Admin

   Hej Helena
   Kul att du också gillar dahlia! Du får så gärna återkomma med frågor, så ska jag svara efter bästa förmåga!
   Lycka till med odlingen!
   /Malin

 2. Sofia Fallström

  Hej Malin,
  Det här med dela och ögat på knölen .
  Var man ska dela tycker jag är lite svårt. Har du bra tips ?

  Ha en fin tisdag/ mvh Sofia

  • Malin Tegbrink

   Hej Sofia!

   Det är inte jättelätt att se alla gånger, var det är bäst att dela på en dahliaknöl. För att det ska bli någon tillväxt behöver det finnas en knöl, en hals och ett öga. När du delar på knölarna är det viktigt att du får med alla tre.
   Det är heller inte alltid som det går att rädda varenda knöl i ett stort bestånd.

   Om du vill få det visat och förklarat för dig, så titta gärna på min youtube video, där jag tar upp just dahliadelning.

   https://www.youtube.com/watch?v=lOpoZOH3G4M&t=246s

   Önskar dig en fin tisdag tillbaka
   /Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *