Meny Stäng

Ösregn och frökatalog

Det är första veckan på året, och planerna inför den kommande säsongen är många i mitt huvud.
Det känns alltid så hoppfullt när året startar, som om det finns massor av tid till allt som ska hinnas med, men jag vet så väl att dessa timmar snabbt används upp när säsongen är i full gång.

Just nu vill jag dock inte vara ute alls. Regnet öser ner utanför fönstret, absolut ingenting ovanligt den 4e januari här i zon1. Så istället för att gå ut och plocka undan krukor och annat skräp som glömdes bort i höstas, så sitter jag i soffan med en kopp te och titar i frökataloger.

Det är en farlig syssla. Så många goda grönsaker och så många vackra blommor det finns! Nyheter att testa och gamla favoriter som behöver komma i repris.

Men innan jag beställer nytt behöver jag planera min yta. Jag har långt ifrån obegränsad plats och den plats jag har behöver först och främst gå till de där grödorna som jag vet vi vill äta under säsongen. Så platsen går snabbt åt. Jag har ganska exakt fyra långa bäddar och en kvadratisk att använda mig av.
Det finns totalt 6 långa och 2 kvadratiska, men jag har redan sparris, vitlök och jordärtskockor i 3 av dem.
Jag vet också att jag kommer att vilja sätta potatis i två av de långa bäddarna, och den kvadratiska ska troligen få husera sättlöken. Alltså har jag bara två långa bäddar kvar att odla resterande grödor i. När det blir plats efter skörd i bäddarna kommer jag kunna fylla på där med fröplantor som blivit kvar.

En annan sak jag försöker ta med i beräkningen så här i förberedelsestadiet, är att jag inte har plats och möjlighet att dra upp fröer inomhus i någon större skala och jag har inte heller någon frostfri mellanförvaring. Alltså måste jag vänta med mina fröer tills det värms upp lite i mitt kallväxthus innan jag börjar förgro någonting. Bristen på plats gör också att vissa grödor helt kan strykas från min lista. De som kräver lång tid inomhus under belysning. Dessa är i nuläget ingenting för mig. Jag har provat och resultatet blir alltid mycket möda för ingenting, så jag har lärt mig att ha tålamod och så först när det går att direktså utomhus.

Så fort regnet lättar lite, vilket inte ser ut att bli den här veckan, så ska jag ta en tur runt i trädgården och titta efter vårtecken. Jag har också ett lite större projekt som ska tacklas i år, och jag ska börja mäta och rita upp detta så snart som möjligt. Jag återkommer med information och bilder från det projektet så fort jag kan börja utan att anteckningspappret blöts upp i regnet :)

Hoppas ni alla har en fin början på året
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *