Meny Stäng

Snö! Vackert och nyttigt

Idag ligger det ett vackert lager med snö över min trädgård. Det är inte helt självklart att det gör det så här i december i Zon 1 på Skånes nord västra kust. Det är mer vanligt att snön kommer först under februari, men jag njuter av varje sekund. Trädgården får ett helt annat utseende när den är pudrad med snö. Jag brukar alltid förespråka att vårstäda rabatter istället för att höststäda, och nu när snön ligger vit, så syns en av anledningarna till det. Att klippa ner alla perenner under hösten gör absolut att vårbruket blir enklare och inte lika stressigt, men idag är jag glad över alla vissna kvistar och torkade blomställningar som ger form och struktur åt min trädgård.

Att ha en trädgård som är vacker under alla säsonger är något som jag och många med mig strävar efter, och det är inte alltid helt lätt att få till. Det krävs noga planering under säsongen för att plantera växter som håller sin struktur. Det som enligt mig är viktigast just när det gäller planering för en vacker vinterträdgård, är att det ska gå att se det vackra genom fönster. Det är inte alla vinterdagar jag känner för att gå ut och titta på min trädgård, då vill jag att den ska vara som vackrast när jag tittar ut genom mina fönster.

Vad ska man då tänka på när man planerar för en vinterträdgård? Följande är något som är värt att ha i åtanke i planeringen:
1. Vintergröna växter
2. Växter med vackert färgade grenar
3. Växter med stadiga stjälkar och fröställningar
4. Byggnader och strukturer
5. Belysning

Får du med dessa punkter så kan jag nästan garantera att du har en vacker utsikt under vintermånaderna.

Vill du ha hjälp med att utforma en vacker vinterträdgård, är du varmt välkommen att boka en rådgivning tillsammans med mig. Då tittar vi på trädgården, utsikten från fönster, läge, zon och andra bidragande faktorer för att få en trädgård som är perfekt för dig. Kontakta mig på malin@tradgardsidyll.se

Snö och kyla är kanske inte så bekvämt för oss människor, speciellt med dagens elpriser, men växterna älskar det. Förutsatt att du har planterat växter avsedda för vårt svenska klimat med fyra årstider. Många av våra inhemska växter och deras kultiverade art-kusiner kräver en tid med kyla för att växa och leva optimalt. Utan kölden vet de inte när det är dags att vila och dags att starta tillväxten efter kölden släppt.

Snö och kyla är också våra vänner när det gäller minskandet av skadeinsekter och sniglar. Många klarar inte den hårda kölden och dör under denna tid. Detta märks nog bäst år efter milda och varma vintrar, som vår gångna säsong, när det varit ovanligt mycket skadedjur av olika sorter. Med lite tur så blir nästa odlingssäsong inte lika hårt ansatt, nu när vi fått lite rejäl kyla under en period.

Men såklart finns det mindre positiva aspekter på snö och kyla även i trädgården. För den som eftersträvar den perfekta gräsmattan innebär snö ett extra bekymmer. Det är inte bra att kliva på växter som är i vintervila, så även gräsplantor. Det är ofta lättare att undvika att kliva runt i rabatter och odlingslådor än det är att undvika att gå på gräsytorna. Något det ofta pratas om gällande gräsmattor är snömögel. En lite lätt missvisande term då snömögel, som är en svampsjukdom, kan uppkomma även utan att vi sett en enda flinga med snö. Den orsakas av en svampspor som trivs under snötäcket och i långvarigt svalt och fuktigt väder. Under snötäcket är det oftast inte lika kallt som i luften ovanpå, så det kan bli ett ständigt fuktigt klimat där under. Speciellt om det tar lång tid att töa bort. Men var inte orolig, det går såklart att rädda en gräsmatta från eventuella snömögel skador. Jag lovar att prata mer om det i kommande bloggtexter.

Snart har de sagt att snön ska regna bort, troligen lagom till julafton, men just idag njuter jag av att se solen gnistra i de vita flingorna där ute i min vintervackra trädgård.

Jag önskar er alla en underbar vinterdag
Varma kramar

Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *