Meny Stäng

Vad menas med växtzon?

Växtzon eller odlingszon är ett ord som vi trädgårdsmänniskor ofta använder. Vi använder det för att förklara vilka odlingsförhållanden vi har i vår trädgård. Men vad betyder det egentligen, och vad visar zonkartan oss?

För att förstå det, behöver vi först veta varför zonkartan uppstod.

Den första zonkartan publicerades redana 1910 av Sveriges Pomologiska Förening, med fokus på fruktträdens härdighet. Den var helt grundad på meterologiska förhållanden och observationer inom fruktodlingen och hade då enbart fyra zoner.
Efterhand uppdaterades zonkartan. Två zoner lades till under 1930 talet, då växtekologen Einar du Rietz delade in kartan i sex zoner, då det nu fanns inte enbart meterologiska mätningar, utan även iformation baserat på hur väl odlingar fallit ut på olika platser inom zonerna. Du kan tex se på kartan att platser runt sjöar har en lägre zon då närheten till vatten gör att mikroklimatet blir varmare.
Under 1940 talet började man även inkludera prydnadsväxter i zonerna, och då vissa buskar och prydnadsträd har en högre härdighet än fruktträd, lades nu även zon 7 och 8 till på kartan.

Hur ser kartan ut idag?

Sveriges Pomologiska Förening bytte under 1960 talet namn till Riksförbundet Svensk Trädgård, och är än idag de som ger ut zonkartan.
Vår karta innehåller nu åtta zoner, där zon 1 är vår varmaste zon, som sträcker sig runt våra sydligare kuster och öar, och där zon 8 är vår kallaste och nordligaste zon.

Något som är viktigt att veta när du tittar efter din zon på kartan, är att de här zonerna är framtagna med träd, buskar och vedartade perenner som utgångspunkt. Perenner som vissnar ner helt under vintern (örtartade) är inte innefattade i just den här zonangivelsen.
Örtartade växter, dvs de som vissnar ner, har en helt annan härdighetsskala. Det är en bokstavsskala som är framtagen av Perennagruppen och ser ut så här:

A = Övervintrar pålitligt
A* = Övervintrar pålitligt i väldränerat läge
B = Övervintrar vanligtvis
B* = Övervintrar vanligtvis i väldränerat läge
C = Övervintrar ibland
C* = Övervintrar ibland i väldränerat läge
D = Övervintrar inte.

Just den här nya indelningen av härdighet på perenner, finns inte alltid synlig på plantor du köper i handeln. Den här indelningen är som sagt gjord av Perennagruppen specifikt med förutsättningar för odling i sverige som utgångspunkt. Runt 1500 växtsorter har fått denna benämning, och detta gäller enbart växter odlade i sverige hos perennagruppens medlemmar. Läs gärna mer om detta på Perennagruppens hemsida.

Zoner i andra länder

Om du precis som jag gillar att följa odlare och trädgårdsentusiaster i andra länder tex via YouTube, så har du säkert hört dem nämna sin växtzon. Detta är en zonindelning som är framtagen på ett annat sätt än vår i Sverige. Här baseras zonerna enbart på meterologiska förhållanden och tar inte hänsyn till mikroklimat inom zonen. Zonkartan för Europa är baserad på den som är framtagen för Nordamerika. Här går uppdelningen tvärt emot vår svenska karta och har den kallaste zonen som zon 1. Sonerna räknas ut beroende på den kallaste temperaturen på året. Denna karta är framtagen av USDA.

Vilken zon bor du i?

Här är det enklast att börja med att titta på den Svenska Zonkartan framtagen av Riksförbundet Svensk trädgård.
När du hittat din zon kan du efter det börja fundera på mikroklimatet i din egen trädgård. Ofta går det bra att sänka sin zon något, med hjälp av höga häckar, plank och växthus. Zonangivelserna på träd och buskar fungerar fint att hålla sig till vid växtval. Tänk dock på att om du har planer på att odla träd eller buskar i krukor, så kan du behöva välja ett exemplar som har en högre härdighet än där du bor, då klimatet i kruka inte är jämförbart med klimatet i marken.

Eftersom vi än inte har någon heltäckande benämning på vilka örtartade växter som är härdiga, så rekommenderar jag att prata med din lokala plantskola, som ofta har god kunskap om vilka växter som trivs och frodas i just ditt område. En annan variant är att gå runt i kvarteren där du bor och spana in vad som växer i grannarnas trädgårdar. Det ger en tydlig bild av vad du kan förvänta dig hemma i din egen jord.

Förhoppningsvis gav denna sammanfattning dig lite mer förståelse för zonindelningar och hur du ska tolka angivelserna på de växter du köper hem.
Har du några frågor i ämnet, så tveka inte att ställa dem här i kommentarsfältet.

Lycka till med trädgården!

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *