Meny Stäng

Såjord utan torv

Det är såtider nu. Många små fröer ska komma i jord för att vara redo för utplantering så fort som frostrisken är över. Fröer sås i en speciell jord, som innehåller mindre näring än vanlig planteringsjord och är väldrenerad för att de små fröerna inte ska ruttna i för fuktig miljö. Det finns fler olika sorters såjord att köpa i handeln. Hittills har jag inte hittat någon som varit fri från torv i närheten av mig, trots att jag vet att det ska finnas att få tag på. Ni som känner mig eller läst mina tidigare inlägg i ämnet, vet att jag förespråkar att använda jord som inte innehåller torv, utan där torven ersatts av förnybara material istället. Detta kan tex vara rester från skogsbruk och pappersindustrin. Vissa torvfria jordar innehåller kokosfibrer. Här tvistas det om nyttan med detta, då det är ett material som behöver importeras.
Vi kan hjälpa till att snabba på den här processen genom att efterfråga torvfri jord i handeln. Vi kan även efterfråga växter odlade i torvfri jord. Ju fler av oss som ber om det, dess då snabbare kommer industrin att komma på en lösning. Vi som konsumenter har större kraft än vi tror.

Än så länge finns det ett ytterst litet utbud av torvfria jordar i handeln, men jag hyser stort hopp om att detta är på väg att ändras. Jag vet att det i jordindustrin nu pågår ett aktivt arbete med att hitta alternativ som passar såväl hemmaodlaren som de mer storskaliga odlingsaktörerna, som har mycket större krav på att jorden de använder ska ha en jämn fuktighetsgrad. Det är ju en av de stora vinsterna med just torv i odlingssammanhang och arbetet med ett byte kan ta tid. Jag hoppas dock att våra stora jordleverantörer inte uppfinner hjulet igen, utan tittar på tex Storbritannien, som redan kommit långt i sitt arbete med framtagandet av torvfria jordar och där utbudet nu är mycket större.

Jag försöker i möjligaste mån undvika att köpa jord som innehåller torv till min egen trädgård. I år testar jag att blanda min egen såjord. Förra säsongen gjorde jag en jämförelse av jordar och kom fram till att min egen kompostjord fungerade precis lika bra som såjord som den köpta jorden. Nu är ju min egen kompost en vara som snabbt tar slut, det är inte så lätt att tillverka tillräckligt med kompost för att det ska räcka till allt jag vill använda den till. Därför har jag den här gången blandat upp den.
Jag använder lika delar silad trädgårdskompost och silad torvfri jord från Weibulls. Sen tillsätter jag även perlit för dreneringens skull. Blandar väl och fyller mina krukor. Hittills har jag i den här blandningen sått tomater, paprika, chili och olika kålsorter. Groningen har funkat bra, så nu ser jag med spänning fram till hur rotutvecklingen blir. Jag sår i alla möjliga olika kärl. Jag har både pluggbrätten, små odlingskrukor och mer avancerade öppningsbara pluggceller.

Den torvfria jorden från weibulls är den enda torvfria jorden jag har lätt att få tag på. Jag kan säga att jag inte har haft jättebra resultat när jag planterat krukor med enbart den här jorden. Den blir lätt kompakt och svår att hålla jämn fuktighet i. Den innehåller fibermull och barkmull, vilket gör att det är en grov jord som behöver silas för att passa till frösådder.

Jag gillar att blanda jord på det här sättet. Mitt mål är att någon gång bli så pass självförsörjande på jord att jag inte behöver köpa in någon jord alls. Hittills är jag en bit ifrån den drömmen, men jag försöker förbättra och förenkla min komposthantering varje år, så att det blir lättare att tillverka egen finfin jord. I år underlättar jag arbetet genom att göra en liten plattläggning intill kompostlådorna, där jag lätt kan ställa min kompostkvarn, där jag kan flisa kvistar och grenar och annat lite större material som jag vill lägga på komposten. Ju mindre det går att dela upp det komposterbara materialet, dess då snabbare bryts det ner till färdig jord. Jag siktar också på att bli bättre på det här med vändning av komposten. Jag har tre avdelningar i min kompost, vilket gör att jag lätt kan rotera komposten. Nu är det ju ett tungt arbete som jag vet att jag drar mig för, men ju oftare det görs, dess då lättare är grävningen och dess då snabbare är komposten klar att användas. Våren är till för drömmar, och kanske är det just i år som jag får till en fungerande kompostrutin!

Har du en kompost? Hur fungerar det för dig? Hinner du använda all jord som blir, eller har du som jag alltid brist på färdig kompostjord?
Jag är nyfiken på att få höra från dig. Skriv gärna en kommentar!

Ha en fin dag
/Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *