Meny Stäng

Dahlia dags!

Varje år förodlar jag mina dahliaknölar i krukor. Då vet jag säkert att de är stora nog att stå emot snigelangrepp som är oundvikligt här i min trädgård. Inte så mycket mördarsniglarna som de mycket mindre trädgårdssniglarna, de där grå centimeterstora rackarna som är svåra att hitta och som gömmer sig i jorden under dagen. En större dahlia är inte mindre mottaglig för snigelangrepp, men den har större bladverk och på det sättet är det inte lika känsligt att bli av med några kvistar.
Något år har jag satt dahliaknölarna rakt ner i rabatten när jag inte hunnit förodla dem och det går precis lika bra, förutsatt att jorden är tillräckligt varm. En blandning av båda metoderna säkerställer en längre blomning och är det jag tänker satsa på i år.

Den här säsongen kommer jag att dedikera en rabatt till alla mina dahliasorter. Vissa, de jag haft i många år, kommer jag också att plantera på andra ställen i trädgården, men jag vill ha en planta av alla sorter i en och samma rabatt, för att kunna jämföra blomningstid och produktivitet. Jag har en rabatt där jag de senaste åren haft mina jordgubbsplantor, men de är gamla och behöver föryngras, så jag passar på att flytta dem till en odlingslåda istället. Den rabatten jag har i åtanke är perfekt för dahlior. Den ligger i strålande söderläge intill mitt växthus, så de kommer stå både skyddat och soligt. Jag kommer att förbättra jorden med rikligt med trädgårdskompost innan planteringen, och under säsongen kommer jag att vattna med nässel och vallörtsvatten som gödning.

Ytterligare en sak som är ny för mig i år, är att jag tänker testa att odla dahlia från frö. Jag har köpt en mixpåse (sommardahlia ’Redskin Mixed’ från Impecta) och det ska bli jättekul att se hur de utvecklar sig, samt hur många knölar de hinner producera innan det är dags för vinterförvaring.

I år har jag köpt tre för mig nya sorters dahliaknölar.
Maya
Bonesta
Blue Boy

Jag har också köpt nya knölar av sorten Café au lait, eftersom jag inte hade någon tur alls med knölarna jag köpte förra året då jag köpte två förpackningar av den sorten. Den ena knölen ruttnade bort. Den andra växte sig inte högre än 40 cm, producerade bara en blomma, och torkade ut under vinterförvaringen. Men skam den som ger sig! I år har jag köpt knölarna från en annan leverantör och hoppas på ett bättre resultat.

Kvar sen tidigare år har jag sorterna:
Double Jill
Strawberry Candy
White Aster
American Sunset

Fröodlingen kommer jag att starta direkt. Fröerna kan ta upp till 30 dagar på sig att gro, så det gäller att sätta igång om det ska hinna bli någon stor planta tills det är dags att plantera ut.
Mina knölar kommer jag som alla år att förodla i kruka, men det kommer jag att vänta lite med eftersom det fortfarande är hög risk för frost och jag inte har så stor plats inomhus för stora odlingskrukor. Redan nu kommer jag däremot att börja delningen av mina vinterförvarade knölar. Varje år växer dahlian till sig med många nya knölar, och tillslut kan det vara svårt att få plats i förodlingskrukorna. Dessutom blir det fler plantor och det är ju aldrig fel.

När jag delar på mina knölar passar jag också på att ta bort skadade, skrumpna eller torkade knölar, som annars kan börja ruttna i krukan och på det sättet smitta hela plantan, vilket i värsta fall kan ta död på din dahlia. Att jag delar på knölarna nu, flera veckor innan jag ska plantera dem, är för att de då hinner torka på skärstället. Att dela en dahlia skapar sår, och dessa behöver läka över och torka ordentligt innan de utsätts för fukt. Annars är risken stor att de ruttnar.

Jag lovar att återkomma med uppdateringar med jämna mellanrum under säsongen.
Vilka dahlior odlar du i år? Har du testat att odla dahlia från frö och har tips till en nybörjare?
Kommentera gärna, så vi kan utbyta erfarenheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *