Meny Stäng

Växtporträtt – Julros

Hur planterar man julrosor? Kan man ha julros i kruka? Hur övervintrar man en julros? Är julrosor fleråriga?
Dessa är vanliga frågor när det gäller julrosen, en primadonna i rabatten som ser exotisk ut, men som egentligen är väldigt lättskött.

Julrosor finns i många olika sorter (runt 20 olika arter och otaliga sorter på varje, och då är inte hybriderna inräknade) och blommar tidigt, nästan redan under snön. Olika sorter har olika blomningstid, och den allra tidigaste av dem är Helleborus niger, den vita julrosen som ofta säljs just till jul. Många sorter blommar dock först under senvinter och tidig vår, ofta samtidigt som snödroppar och krokus. En julros är vacker långt efter att den slutat blomma, då färgen stannar på kronbladen även när själva blomman egentligen blommat över.

Inte helt sällan korspollineras de olika sorterna och när de sedan släpper sina frön rakt ner i bladverket, kan en ny sort växa fram. Om du har en dunge med julros där det plötsligt dyker upp en annan färg av blommor, se då om du kan lyfta dungen och dela upp så den nya sorten får stå för sig. Det är annars mycket vanligt att den nya och mer härdiga plantan konkurrerar ut originalet.

Beroende på i vilken växtzon du bor är växten olika härdig. Jag rekommenderar att du kontaktar den lokala plantskolan, de har ofta kännedom om vilka sorter som fungerar i ditt område då olika sorter har olika härdighet. Det finns bland annat olika hybridsorter som klarar kallt väder bra, framförallt om de har ett skyddande snötäcke.

Hos mig har jag flera olika sorters julrosor och hybridjulrosor som står i varierade lägen från full sol till halvskugga, men alla mår bra. Jag kan tacka min lerjord för det, som trots att den duktigt håller fuktigheten kvar under varma sommardagar, även har god avrinningsförmåga, så att växterna inte blir stående i fukt över vintern.

Då julrosen börjar blomma så tidigt är den ett viktigt tillskott till de tidiga pollinerarna som vaknar till liv när våren nalkas. Ju mer tidig blomning du har möjlighet att ordna i din trädgård dess då bättre.

Det finns många hybrider av julros. Namnet är då Helleborus hybridus eller helleborus orientalis. Ofta är dessa varianter mer senblommande och att blanda olika sorter och hybridsorter ger en lång blomning. Det är heller inte ovanligt att hybriderna har högre härdighet.

Skötsel i rabatten:

Julrosen trivs bäst i halvskugga, men soliga lägen kan också gå bra, förutsatt att de inte torkar ut under de varmaste månaderna. Plantera gärna julrosen i en blandad rabatt, där den får skugga från andra växter under den varmaste delen av sommaren. På det sättet kan du ordna halvskugga till växten även i en rabatt med full sol. Att ändra mikroklimat är roligt och ger möjligheter att odla fler sorters växter.

Julrosens blad är vintergröna i söder och helt nedvissnande ju längre norrut du bor. Oavsett är det lämpligt och vackert att under vårstädningen klippa bort fjolårets blad, som ofta ser tråkiga och skräpiga ut, för att ge plats och ljus till bommor och nytt bladverk som är på väg fram. Har du vårstädat rabatterna och det kommer en köldknäpp, kan du med fördel täcka de skira skotten med granris, för att de inte ska få frostskador. Plantan klarar sig absolut, men då du klippt bort det skyddande täcket av fjolårsblad, kan de skadas av frosten och bli fula på blad och blomknoppar om du inte ersätter skyddet.

Jorden behöver vara mullrik. Oavsett om du har en sandjord eller en lerjord, så jordförbättrar du på samma sätt, genom att tillföra mullämnen. Bäst är trädgårdskompost, men det går bra med höstlöv, barkmull eller köpt jord. Se bara till att produkten du använder är fri från torv.

Skötsel i kruka:

Som jag nämnde tidigare så säljs ofta Helleborus niger som en julblomma att ha inomhus. Om du betänker att julrosen blommar när det fortfarande är snö ute, så kan du direkt förstå att den torra varma innomhusluften inte är optimal för den här växten. För att julrosen ska trivas inne, behöver den jämn fuktighet, men den kräver god avrinning, så se till att den inte blir stående i vatten. Om julrosen slokar betyder det oftare att den ”svettas” än att den är för torr. Ställ växten så svalt det går och ge den gärna en paus på ännu svalare plats emellanåt. Har du tex en inglasad balkong eller ett svalt/kallt växthus, så låt den vila i den kyligare luften över nätterna. Så fort du har möjlighet att plantera ut julrosen så gör det. Om du inte har plats i rabatter eller om du bara har balkong, så plantera den i en lite större kruka och se till att den inte fryser om det riskerar att bli många minusgrader.

Planterar du en julros i en kruka och förvarar den utomhus hela året, så hänger det mycket på vilken zon du odlar i. Här i zon 1 klarar sig julrosor i krukor hela året om, men det är viktigt att se till att de får tillräckligt med fukt och näring. Att odla i kruka gör överlag att vi som odlare har större krav på skötsel.
Har du en julros i kruka för att kunna vinterförvaras, så gäller även här att se till att fuktigheten hålls på rätt nivå. Julrosen klarar en hel del, men som allt vi odlar i krukor, har de inte lika mycket isolering kring rötterna, så där behöver vi hjälpa till. Förvara krukan svalt men frostfritt, och se till att komma ihåg att vattna ibland. Du kan också lägga ett lager snö runt växten i krukan som långsamt får smälta ner i jorden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *