Meny Stäng

Vilka växter tål minusgrader?

Februari, våren är inte riktigt här, men när solen skiner börjar jag längta efter den skira grönskan och de ljuva pastellfärgerna hos vårens tidigaste blommor. Vem vill inte fylla krukorna med vårblommor så här dags?
Men vilka växter klarar egentligen det här opålitliga väderveckorna?
Här kommer några exempel på växter som klarar både frost och några minusgrader.

Penseer
En växt från violsläktet. Vissa varianter är fleråriga om klimatet tillåter. Hos oss klarar de inte de kallaste vintrarna, men sprider sig gärna med frö om man lämnar frökapslarna att mogna. När du hittar små penséplantor lite här och där i trädgården så är det ofta ett frö som slagit rot. Inte sällan är den här blomman helt annorlunda än moderplantan, då de korspollineras fritt ute i våra krukor och rabatter.
När du köper hem penséer så tänk på att de har drivits upp i växthusens värme, så de behöver avhärdas. Avhärdas betyder bara att du succesivt utsätter växten för det lite kallare klimatet utomhus innan du planterar den utomhus. Jag brukar ställa mina i mitt ouppvärmda växthus några dagar innan jag planterar ut dem i krukor.
Penseerna tål ner till ca -5 grader, och vid några tillfällen har mina även fått ett täcke av snö på sig men ändå överlevt.

Narcisser
Framförallt gäller detta påskliljor, och då helst den lilla tétè à tétè varianten. Dessa klarar sig hur bra som helst utomhus i krukor, och köper du dem när de bara visar lite grönt i toppen, så behöver du knappt avhärda dem. Här hos mig har jag haft bortglömda påskliljelökar som legat uppe på jorden, utan något som helst skydd mot vinter och snö, men som nu glatt visar tillväxt. En fantastisk blomma som gärna sprider sig om du planterar den i marken. Tidigt blommar den också, vilket uppskattas stort av nyvakna pollinerare.

Gyllenlack
Den här växten har både ettåriga och fleråriga variationer, och har du tur så övervintrar den, met är långt ifrån alltid som den klarar våra vintrar. Den är en riktig långblommare, och du kan ha samma planta i en kruka från vår till höst och ändå få fantastisk kontinuerlig blomning. Kom bara ihåg att ge den näring så att den orkar blomma hela säsongen.

Julrosor
Finns det en mer klassisk vinterblomma än julrosen? Redan under snön kan den blomma. Du hittar den i handeln redan till jul, då den säljs som en julblomma att ha inomhus, men det är väldigt sällan en julros trivs med den torra inomhusluften. Bättre passar den i den tidiga krukplanteringen. Minusgrader är inte ett problem för den här tuffingen, men avhärdning rekommenderas eftersom även julrosor drivs upp i växthusvärme.

Hyacint
Hos oss i Sverige är hyacinten starkt förknippad med jul, men det är ju egentligen en vårblomma liksom alla andra lökväxter. Det kan vara svårt att få tag på hyacinter att plantera i vårkrukorna, men om du hittar så rekommenderar jag dem varmt. När solen värmer upp blommorna släpps den underbara doften lös och lockar både människor och insekter.

Pärlhyacint
En trotjänare i den tidiga krukplanteringen. Pärlhyacinter går lätt att få tag på under senvinter och tidig vår. Tidigare än penseerna hittar den ut i butikerna. Pärlhyacinten är mycket härdig och sprider sig pålitligt och gärna. Kanske nästan för bra. Många ser pärlhyacinten som något av ett ogräs. Själv tycker jag om att den sprider sig över trädgården. Våren är kort, och jag ser gärna så mycket färg som möjligt runt mig under den tiden.

Plättar i luften
Kanske tänker vi främst på den här växten som en inomusväxt, och visst går det att ha den inne, men det är en riktigt härdig en, som kan klara sig hela året om i rätt omständigheter. Sen skira grönskan passar bra som bas mot de andra vårblommorna.

Murgröna
De flesta murgrönesorter klarar sig året om utomhus här hos oss, men några är lite känsliga. De som heter ”hibernica” är garanterat härdiga, men de flesta varianterna du hittar i butiken klarar kyla. Med undantag för de verigerade sorterna. De som har vit eller gul marmorering på bladverket. De kan bli väldigt fula på bladen om frosten tar dem, så jag rekommenderar att du håller dig till de helgröna om du vet att hård frost är på ingång.

Gemensamt för alla växter som tål minusgrader, är att de efter en köldknäpp kan se lite hängiga och vissna ut. Låt dem bara vara så att de i lagom takt får tina, så reser de sig igen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *