Meny Stäng

Skrumpna dahliaknölar

Om du precis som jag har dahliaknölar på vinterförvaring, kan det vara bra att titta till dem ibland. Under vinterförvaring kan det hända en hel del med knölarna, så att ha regelbunden koll på dem gör att du snabbt ser om det har uppstått något problem, som ruttnande knölar, eller om det börjar bli så torrt så att knölarna börjar skrumpna.I ett tidigare inlägg visar jag mina knölar som inte klarade förvaringen.

Att hitta ruttnade knölar och att ta bort dem, brukar inte vara ett bekymmer. Det är väldigt tydligt vilka knölar som ruttnat eftersom de blir mjuka och innehållet blir slemmigt. Men att veta vilka av de skrumpna dahliaknölarna som är värt att spara, eller om de ska kastas, kan vara mycket svårare.

En dahliaknöl som skrumpnar gör det alltid på grund av att den torkar. En frisk dahliaknöl är slät på ytan och känns fast att klämma på. När en dahliaknöl börjar torka så blir den rynkig och tillslut helt torr och prasslig. Däremellan är stadierna många, och i de allra flesta fall kan du återfukta en skrumpen dahlia och få den till att producera blommor.

Var går då gränsen? Om din dahliaknöl känns lätt och tom som ett tomt skal, då är det försent. Knölen är död och kan inte återfuktas. Men om den istället är jätteskrynklig, men fortfarande fast att klämma på, då finns chansen till återfuktning. Hur vet man när det är försent? Ibland är det jättesvårt att avgöra, men om knölen känns fast brukar jag , spraya den med vatten, eller lägga den i vattenbad några timmar, och sedan ha den framme i dagsljus några dagar. I värme och dagsljus kommer en levande knöl inom någon vecka att visa tecken på tillväxt genom att knoppar börjar svälla på tillväxtpunkterna eller ögonen som de även kallas.

De här bilderna visar knölar som klarat vinterförvaringen olika bra. Att det är sån skillnad har fler olika anledningar. Först och främst är det tre olika sorters dahlior. Olika sorters dahlior har olika form på knölarna. Sen skiljer det också på livskraften under föregående säsong. De yttersta bilderna är dahlior som jag haft i flera säsonger och de hade stor tillväxt under förra sommaren. Den mittersta var helt ny för mig under förra året. Jag var inte helt imponerad av växtkraften i den, och det syns också på att den inte utvecklat så många nya knölar. Uppenbarligen har den heller inte lyckats förvara så mycket fukt i knölarna, och därav ser den nu ledsen ut.

Jag la den i vattenbad några timmar och har den nu i dagsljus för att se om den visar någon livskraft. Förhoppningsvis vaknar den till liv, skickar ut nya rötter och börjar producera grönska, men gör den inte det så är det ok det också. Det är inte alltid allt lyckas i trädgården, och det går alltid att prova igen.

Är du helt ny på dahlia och ska köpa dina första knölar nu i år? Då kan det vara bra att förstå dahlians anatomi.
Hur vet du att en knöl kommer att växa till en vacker växt, och hur kan du se att den inte kommer göra det?
Allt det skriver jag om i det här blogginlägget.

Vill du heller se och få det förklarat, så visar och berättar jag det i den här videon

Har du fler frågor än vad jag tagit upp här, så skriv en kommentar. Jag svarar gärna!

Varje månad skickar jag ut ett nyhetsbrev med information om trädgård, och vad det är dags att ta tag i just nu. Vill du också ha mail från mig? Skicka ett mail till info@tradgardsidyll.se med ”Nyhetsbrev” i subjektet, så lägger jag till dig som mottagare.

Lycka till med dahliorna!
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *