Meny Stäng

Klippa häck

Det finns väldigt många olika sorters växter som används som häck. Alla behöver klippas någon gång per år och det är inte självklart vilken sorts häckväxt som ska klippas när, eller hur för den delen.

* Vilken häck har jag?
* När ska häcken klippas?
* Vilka verktyg behövs?
* Kan man klippa ner en häck ner till marken?
* Hur får man häcken rak?

Det kommer jag att svara på i den här artikeln.

Vilken häck har jag?
Häckar kan delas upp i olika kategorier. Vanligast är att du har en sorts växt hela häcken igenom, men det finns även så kallade blandhäckar, som är en mix av olika sorter.
Några väldigt vanliga häckväxter är:
Thuja
Lagerhägg
Buxbom
Idegran
Bok
Avenbok
Liguster
Hagtorn
Syrén
Oxel

För att identifiera din häck är det enklast att börja med att titta på om den är lövfällande eller vintergrön.

Vintergröna häckar:

Thuja har ett upprätt växtsätt med fyllig grönska. Varje individuell gren består av fjällaktiga barr, som ser mer ut som stora platta lite flikiga löv. De är inte stickiga som andra barrväxter. Det kan vara lätt att förväxla thuja med cypress. Det raka och stadiga växtsättet gör att just thuja ofta används som tomtavdelare på platser där man vill bryta vinden.
Lagerhägg ett väl förgrenat växtsätt med stora blanka löv. Det naturliga växtsättet är yvigt, och har du denna som häck får du antingen beskära den noga i en formklippning, eller så har du en plats som lämpar sig väl till ett mer vildvuxen häck.
Buxbom har ett lägre fylligt växtsätt. Löven är små, blanka och antingen runda eller lite spetsiga. Ofta används buxbom som formklippta klot, men även som små låga avskiljande häckar inne i trädgården. Mer sällan ser du buxbom som tomtavskiljare.
Idegran används både som tomtavgränsare och avskiljande häck, den kan även formklippas på samma sätt som buxbom och idag när buxbom utsätts för så många olika angrepp, kan idegran vara ett lämpligt alternativ att använda istället. Idegranens barr är mörkgröna och glansiga. De är inte stickiga som den vanliga rödgranens barr. Inte heller får den kottar, utan röda bär. Idegran kan växa sig hög och vill du ha en tät idegranshäck som tomtavskiljare, så krävs det ordentlig uppbyggnadsbeskärning för att den inte ska forma sig till träd. Det är dock mödan värt, då det är en mycket tacksam växt.

Lövfällande häckar:

Bok används ofta som häckväxt och är då uppdriven med många sidogrenar längs hela stammen. Det är dock fortfarande ett träd, och behöver tydlig och regelbunden beskärning för att hålla sig i häckform. Typiskt för bok är att den inte släpper sina löv på hösten, utan behåller dem som skydd för de nya späda knopparna tills dessa slår ut på våren. Det gör att det är ett bra alternativ om du inte vill ha en vintergrön häck, men ändå önskar lite insynsskydd. Bok finns både i grön och rödbladig variant.
Avenbok har samma växtsätt som bok. Det är dock olika sorters växter och har lite olika krav på växtförhållanden. Är du osäker på om din häck är bok eller avenbok? Titta på löven på sommarhalvåret. Boklöv har släta kanter medan avenbokens löv är flikiga. Gemensamt för bok och avenbok är att stammen inte klipps förrän häcken nått önskad höjd.
Det betyder inte att häcken aldrig kommer att bli högre än så, utan görs enbart för att få en tydlig stam i mitten.
Liguster finns både som lövfällande och delvis lövfällande. I varmare zoner behåller de delvis lövfällande sorterna sina löv och kan användas som en vintergrön häck. Liguster lämpar sig väl för formklippning och lite lägre häckar, men kan även växa sig höga. Har du en hög ligusterhäck kan det vara bra att klippa den två gånger per säsong, då den gärna blir yvigare upptill än nertill och då har en tendens att lägga sig ner i starka vindar.
Hagtorn har långa stickiga taggar och små flikiga blad. Även hagtorn är ett träd, vilket gör att den har en stadig stam som inte viker sig i vinden. Hagtorn används både som hög och låg häck.
Syrén är en buskig växt som blommar med väldoftande klasar under tidig sommar. Syrén är vanligare som prydnadsträd eller buske, men förekommer inte helt sällan som häckväxt. Bästa platsen för en syrénhäck är där den kan få fritt spelrum att växa. Har du en syrénhäck som tomtavdelare och behöver klippa den som en sån, så är det inte helt sällan som blomningen uteblir helt efter några år.
Oxel är också ett träd som används i häckform på många platser. Precis som bok och avenbok låter man en oxel växa tills den nått sin sluthöjd innan man börjar klippa. Oxel har stora nästan eklika blad som är lite gråluddiga på undersidan.

När ska häcken klippas?
Nu vet du om din häck är lövfällande eller vintergrön, och då är det inte svårt att bestämma när den ska klippas. Här är de vanligaste reglerna att följa.
Vintergröna växter gillar inte att klippas när det är kallt eller när det är väldigt varmt. Optimal tid för klippning av dessa är när temperaturen inte överstiger 15 grader, men när det är garanterat frostfritt under de kommande veckorna. Detta brukar infalla under våren eller hösten. Vintergröna häckar är känsliga på klippstället ungefär en vecka efter beskärningen. De behöver tid till att läka över för att inte skadas. Detta gäller för alla vintergröna växter. Ofta är det inte ett problem, då de även är långsamt växande, och om du missar ett fönster på våren, går det precis lika bra att vänta till hösten.

Lövfällande häckar klipper du under JAS månaderna, dvs juli augusti och september. Undvik gärna att klippa häcken till midsommar, då det ofta bor häckande fåglar i häckar och buskage vid den tiden. Har du snabbväxande häckar, som tex liguster, kommer du att behöva klippa den vid två tillfällen om du är ute med saxen för tidigt på året. Väntar du tills växtkraften lagt sig lite, så blir det bara ett klipptillfälle.

Vilka verktyg behövs?
Du behöver en häcksax. Det kan vara en motordriven eller en handhållen, det spelar mindre roll. Har du lägre häckar och inte så många, har du bra presicion med en handhållen häcksax. Det är mitt favoritverktyg när det gäller formklippning. Oavsett vad du väljer ska det vara ett verktyg som du tycker är lätthanterat. Vill du ha en motordriven sax, så rekommenderar jag att skaffa en med batteri. Då slipper du oroa dig för att klippa av sladdar, och du slipper också andas in onyttig bensin. Glöm inte heller skyddsutrustning. Handskar, hörselskydd och skyddsglasögon på!
Du kan också behöva sekatör och grenkap. Oavsett hur noga du klipper blir det ofta en ”kjol” kvar nere vid marken på häcken. Det är lågt växande grenar som lägger sig lågt och som är svåra att se, framförallt när alla löv fallit ner på marken. En sekatör är då perfekt att klippa de små grenarna med. Räfsa och någonting att samla avfallet i.

Kan man klippa ner häcken till marken?
Ja, och nej. Ingen häckväxt gillar att klippas helt ner till marken, men det finns växter som mår bra av en rejäl föryngringsbeskärning då och då. Hur vet du då om just din häck kan klippas hårt?
Som regel kan du klippa häckar som består av buskväxter, ner till ca 20-30 cm från marken och de kommer upp igen. Till dessa hör liguster, syrén och lagerhägg av de sorter jag tagit upp i det här inlägget. I viss mån kan du beskära trädväxande häckar hårt. Jag skulle inte ta ner oxel, bok, eller avenbok lägre än midjehögt vid en nertagning.
Något jag inte rekommenderar att klippa ner hårt är thuja. En thuja kan inte slå nya gröna grenar om du klipper in till brun ved. De skapar heller inte en ny topp, så klipper du en gammal thuja hårt på höjden, så kommer det alltid att vara ett ”hål” kvar i toppen. Buxbom klarar hårdare beskärning, men då bör du vara helt säker på att det inte finns svampsjukdommar eller buxbomsmott i omgivningarna. De tycker om att festa på försvagade plantor, och det är precis det som händer vid en hård klippning.
Idegran klarar hård beskärning bra. Se bara till att lämna små skott längs stammen så att det finns en tillväxt för idegranen att jobba med.
Oavsett är det viktigt att veta, att en hård beskärning gör att växten pausar. Det tar några år innan häcken är tillbaka i full vigör. Är häcken du funderar på att kapa en viktig del i insynsskydd, rekommenderar jag att du klipper ner var tredje planta under loppet av några år, så får du en gradvis föryngring utan att förlora insynsskyddet.

Hur får man häcken rak?
Det finns några knep att använda sig av här. Du kan sätta upp käppar och dra ett snöre emellan i den höjd du vill ha häcken, och följa det vid klippningen. Det fungerar bra om platsen där häcken växer är på plan mark. Har du en häck i en sluttning, och vill att höjden ska vara densamma, kan du använda samma teknik. Vill du däremot att häcken ser rak ut även i en sluttning, så kan du behöva ta sikte på någonting. Om det finns ett staket eller tak att sikat mot tex.
Sen är det också olika lätt att få till en rak häck, beroende på vilken växt som häcken består av.
Jag rekommenderar att ofta ta några steg ifrån häcken och titta på arbetet. Ju oftare du stämmer av klippningen dess då lättare är det att redigera om du börjat klippa högre eller lägre.
Jag börjar alltid med att klippa sidorna på häcken. Det gör att jag har lättare att komma nära när det är dags att klippa höjden. Som avslutning går jag längs häcken och klipper den lite sneddat från sidan mot toppen. Det gör jag för att inte häcken ska ha störst växtkraft just där. Klipper du häcken helt rak med 90 graders kant, behöver du troligen klippa oftare per säsong, annars kommer häcken växa till en V form, med smalaste delen nertill och bredaste upptill.

Det finns naturligtvis fler frågeställningar än det jag tagit upp här i artikeln. Om du har svårt att identifiera din häck och vill ha hjälp med det, så boka in en rådgivning. Då tittar vi tillsammans på häckväxten, identifierar och lägger upp en skötselplan som är lätt att följa. Är det rätt tid vid besöket, så gör vi beskärninen tillsammans, eller så bokar vi in ett nytt besök för beskärning i rätt tid.

Har du en ny tomt som du funderar över växtval och design på? Boka in mig för rådgivning eller design, så att du har rätt förutsättningar att förstå din tomts möjligheter och begränsningar.

Här kan du se hur jag resonerar kring häckklippning samt hur jag klipper min oxelhäck.

Vill du få tips när det är dags att ta tag i häckklippning och andra trädgårdssysslor? Anmäl dig till nyhetsbrevet!

Lycka till med häckklippningen under säsongen!
Varma kramar
Malin

2 kommentarer

 1. Sophia

  Hej! Apropå att klippa häck. Vi har en avenbokshäck runt tomten och jag skulle vilja bygga ett lågt plank på insidan av häcken för att få en lite mer skyddad känsla i vår trädgård, men hur sjutton ska man då komma åt att beskära den del av häcken som växer mot planket? Eller är det inget jag behöver fundera på, slutar grenarna att växa där det inte finns utrymme för den att växa?

  Mvh Sophia

  • Malin Tegbrink

   Hej Sophia!
   Jag hade rekommenderat att sätta planket med tillräckligt avstånd så du kan komma åt med häcksaxen. Grenarna slutar inte växa, men får en svagare tillväxt då det ofta blir ett skuggigare mikroklimat innanför planket.
   Värt att tänka på är att det inte helt sällan växer sig in grenar i springor i planket, som sedan växer sig tjockare och riskerar skada konstruktionen.
   Har du tänkt dig att planket ska vara lågt borde det inte vara ett bekymmer att komma åt med häcksax oavsett.
   Eftersom jag inte vet exakt hur det ser ut på platsen kan jag inte ge dig ett skräddarsytt svar, men hoppas detta gjorde dig lite klokare.
   Lycka till!
   /Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *