Meny Stäng

Väder

Enda sedan jag blev med min första trädgård, har jag hållit ett öga på vädret. Först mest på ifall det skulle vara soligt eller inte till helgen, för att avgöra om det skulle planeras in trädgårdsarbete eller inte, och då enbart under odlingssäsongen. Men under åren har mitt intresse för väder ökat, naturligtvis då mitt yrke ju är mycket lättare att utföra om vädret är vänligt, men också för att det är intressant av andra anledningar. Vad händer i naturen när väderkrafterna far in? Vad behöver man som trädgårdsägare tänka på i förväg när det gäller inkommande stormar? Och då kommer ju även frågan, hur bedömmer man om ett träd står stadigt eller hotar att falla? Svaret på den senaste av frågorna är klurig. Det är ibland svårt att själv avgöra det, och jag rekommenderar då att ta in en arborist för en riskbedömning.
Vädret är också en fingervisning om vilken årstid vi är i. Jag brukar dela upp årstiderna i tredjedelar, för min del är det lättare så eftersom årstiderna är olika långa beroende på vilken del av landet vi bor i. I skrivande stund är det vinter i hela landet. Även här hos mig i zon 1 har vi snö på marken och isande vindar. Just idag stormvindar, så det lockar inte värst att gå ut. När inte ens småfåglarna flockas vid fågelmataren, då är det ingen tvivel om att vädret visar sig från sin värsta sida.

Jag tycker om väder.
Nästan alla väder.
Jag har svårt för storm.

Jag kan vara ute i de flesta väder utan större problem, rätt kläder gör det mesta görbart. Men när det stormar, då finns det inga kläder i världen som får mig att känna att det är ok ute. Däremot är det fascinerande att sitta inne och titta ut. Se de starka stormbyarna som får stora stadiga träd att graciöst böja sig, och se hur det går vågor i vattenpölarna. Då är jag även enormt tacksam över att jag har tak över huvudet och varmt i huset.

Vinter är en årstid som jag försöker förlika mig med. Jag vet att naturen behöver vilan. Många av de arter av växter som är inhemska i nordligare delar, behöver den här perioden av kyla för att må bra. Jag vet det. Men så fort ljuset återvänder, dagarna blir längre och småfåglarna kvittrar, då blir jag rastlös. Jag vill ut och gräva, starta fröer, flytta växter, plantera och njuta. Men nej, det är inte dags än. Komposten är frusen och täckt med ett lager snö, än kan jag inte komma åt jorden till frösådderna. Temperaturen håller sig runt noll och ingenting vill börja gro.
Så jag planerar. Sitter med skissblock, tittar ut och ser var vi har trampat upp stigar i snön, där kanske det skulle vara en gång? Jag ser över mitt förråd av fröer och funderar på vad som behöver skaffas hem. Vilka nya grödor vill jag testa att odla i år? Långa listor skriver jag, och försöker planera in var allt ska odlas.

Jag försöker att ha tålamod.
Jag försöker se det som min tid av vila, precis som träden.
Jag misslyckas totalt.

Inte för att det egentligen gör någon skillnad. Jag får snällt vänta på att våren kommer, precis som alla andra.
I år försöker jag i alla fall göra ett medvetet val i att se det vackra i allt väder. Och visst är det vackert när snön gnistrar och himelen är blå?

Hur känner du för väder? Vilken är din bästa årstid?
Skriv en kommentar! Jag vill gärna veta

Ha en underbar vinter/storm/regndag
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *