Meny Stäng

En damm i trädgården

För ungefär två år sedan grävde jag en damm i trädgården. Jag har länge velat ha en damm. Främst för att jag ville ha näckrosor, men även för att uppmuntra djur och insektsliv i trädgården.

Min förhoppning när jag grävde dammen var att det skulle flytta in grodor, så att jag kunde få följa utvecklingen av grodyngel till små hoppande grodor, något jag minns att jag fann väldigt fascinerande som barn. Det flyttade det snabbt in vattenlevare i min nygrävda damm.
Dykbaggar och skräddare var först ut. Ett antal mygglarver syntes också tidigt. Sländor kom inte långt efter dem. Någon groda såg jag inte alls den där första tiden. Sen kan jag även meddela att även fast det fanns mygglarver där i början, så har jag inte sett en enda nu i år. Det är uppenbarligen någon som bor i dammen som tycker att mygglarver är den bästa maten. Gissningsvis de fina vattensalamandrarna som skymtas ibland när de hämtar luft vid ytan.

Dammen är en enkel konstruktion. Som djupast är den ca 70-80 cm, och den är grävd i tre terrasser. Detta för att jag ville ha olika djup att plantera växter på.
I botten på dammen ligger först ett lager markduk, för att ge ett skydd om det skulle komma upp några vassa stenar av trycket från vattnet. Över det ligger det en dammduk. Mark och dammduk hålls på plats runt kanterna och vid terrasserna, av stenar i olika storlekar.

Jag har valt att ha dammen helt utan rengöringsmekanik. Ingen pump och inga filter. Det har jag valt med flit eftersom jag inte tänker ha några fiskar där, och eftersom jag hellre vill efterlikna en skogstjärn än en damm med rinnande vattentillförsel.
”Men luktar det inte illa då?” är en fråga jag fått ett antal gånger.
Nej, inte alls. Växterna som jag planterat i dammen står för den rengöring som behövs. Vattnet är verkligen inte kristallklart, men det är syresatt av växterna, och på det sättet så är det ingen bakterietillväxt att oroa sig för.

Lätt hagalen satte jag två näckrosor på den djupaste delen av dammen. En som skulle få mörkt rosa lite mindre blommor, och en mer traditionellt ljusrosa.
Våren 2022 scannade jag varenda hörna av dammen efter grodägg. Jag kilade ut och tittade så gott som varannan dag, men någon groda hade det uppenbarligen inte flyttat in, för några ägg såg jag då inte.

Att sitta bredvid dammen för att bara lyssna och titta, har blivit en av mina favoritsysselsättningar i trädgården. Jag kan sitta hur länge som helst och bara titta på vattenytan, stenarna, växterna, de små och stora krypen för att inte tala om att både fåglarna och vår katt som gärna kommer för att dricka dammvatten.

I år har det hänt en hel del i dammen. Båda näckrosorna har blommat. Förra året var det bara den ljusrosa som blommade. Jag har suttit i timmar och tittat på när trollsländelarver krupit upp ur dammen för att torka som en puppa som sedan spruckit och släppt ut sländan, jag har suttit tyst och stilla för att se de skygga vattensalamandrarna komma upp till ytan och snappa luft, jag har sett bålgetingar komma till de grunda partierna för att dricka vatten. Och trots att jag ännu inte sett till några grodor, är jag jätteglad och tacksam över att jag faktiskt tog tag i saken och skaffade en damm!

Att vatten i trädgården är en stor hjälp för alla våra hotade pollinerare är ju en extra bonus.

Jag önskar dig en härlig höstdag
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *