Meny Stäng

Höststäda INTE!

Svalare dagar och kvällar, tidigare skymning, ändrad färg på växter och himmel. Jo, nu är hösten här.
Hösten innebär en tid av nedtrappning för naturen. Växterna samlar in näring till sina rötter för att orka med en vinter, laddar för en ny säsong nästa vår.

Även vi människor laddar om. Vi tar fram ljus och filtar, pryder våra trappor och ingångar med ljung och pumpor ocg gör oss redo för en mysig inomhus höst. Kraven på sommaraktiviteter lägger sig och vi har plötsligt fritt fram att mysa med varm dryck, filt och film eller en bra bok.

I trädgården däremot vill vi ofta höststäda.
Traditionellt sett innebär en höststädning att vi klipper ner vissna blad och blomstänglar, drar bort det sista ogräset och räfsar bort alla löv som faller. Detta lämnar jorden öppen och bar. Detta underlättar absolut inför vårarbetet, när allt detta behöver vara borta för att göra plats för ny tillväxt och alla vårlökar.

Men jag säger NEJ! Skippa höststädningen. Ta en kopp kaffe till istället, och ladda för våren precis som växterna.
När vi höststädar, städar vi också effektivt bort alla övervintringsmöjligheter för våra gynnsamma insekter.
Fröställningar från blommor är en perfekt källa till mat för småfåglarna under vintern. Speciellt solhatt, ’echinacea purpurea’ är populär här i rabatterna.
Att vi behöver hjälpas åt att skapa fristad för våra pollinerare har nog ingen missat (hoppas jag)
Har ni till exempel tänkt på hur mycket renare vindrutan är efter en bilresa? Det är bevisligen färre insekter ute och flyger. Och om de inte är ute och flyger, var är de då? Nej, precis, då finns de inte.

Så att lämna lite skräp i rabatterna tycker jag är ett billigt pris att betala för att skapa fler fristäder för pollinerare och insekter. Visst kan det även betyda sniglar och andra skadedjur, men jag är villig att ta den risken, för det är faktiskt viktigare att pollinerarna överlever än att bladen på mina hostor är otuggade.

Ytterligare ett plus med att lämna de nedvissnade växtdelarna är att det bildar ett täcke som skyddar både jord och växter. När vintern kommer så blir det en isolerande matta. Vi i zon 1 som inte så ofta får ett skyddande snötäcke ska vara extra tacksamma för den isoleringen. Det kan vara skillnaden för att få en känslig växt att överleva eller inte.
Det ger även näring till jorden på platsen där näringen hämtats.
När växterna producerar för fullt på vår och sommar, växer sig stora och glädjer oss med blommor, så använder de näring och mineralar som finns i jorden där de står. Den näringen sugs till viss del tillbaka till rötterna när växten vissnar, men mycket stannar kvar i bladverket. Speciellt allt kol som växten suger åt sig under säsongen, i processen som förser oss med syre. Om vi tar bort detta från platsen genom att städa och räfsa, så blir jorden tillslut utarmad, och vi vill ersätta det med kemiska gödningsmedel som tex blå korn.

Jag säger igen, låt bli att städa, lämna skräpet över hösten, och det som är kvar när våren kommer, lägg det i komposten! Skippa köpegödsel och täck rabatterna med ett generöst lager egen trädgårdskompost. Både växter och insekter kommer tacka dig.

Så här höststädar jag.
Jag rensar bort det ogräs som växer i rabatterna. Sen räfsar jag bort löven från gräsmattan, rakt in i rabatterna så de får bilda ett extra täcke för växter och kryp.
Sen tar jag en kopp kaffe, sätter mig i soffan och tittar ut på mina underbart skräpiga och stökiga rabatter som jag vet är ett underbart vinterhem för alla de kryp som väljer att bo här hos mig!

Ha en härlig höstvecka
Varma kramar
/Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *