Meny Stäng

Äppeltider

Sista veckan i september, och träden dignar av frukt. Här är det absolut äppelår i år. Många och väldigt fina äpplen. Förra året hade vi också många äpplen, men nästan alla av dem var angripna på ena eller andra sättet. Det verkar vi slippa i år, och alla frukter jag hittills skördat har varit helt orörda av skadedjur.

Den 25/9 är äpplets dag. En temadag instiftad av Riksförbundet Svensk Trädgård och det pågår roliga aktiviteter på flera platser i landet. Läs gärna mer på deras hemsida, Klicka här!

Att ha ett äppelträd på sin tomt är en hel del jobb. Det ska beskäras, frukten ska gallras och tas om hand. Fallfrukt ska plockas upp och tas om hand, och så naturligtvis den fina frukten på trädet, som ska plockas i rätt tid.

Hur kan man veta vad som är rätt tid? Ett knep som jag använder mig av är att frukten själv ska släppa från trädet. Ta tag i en frukt och vik den uppåt, mot sin kvist. Om äpplet då lätt knäpper loss och landar i din hand är det moget och dags att ta in. Om äpplets kvist däremot böjer sig och gör motstånd, så är den inte färdigmogen och ska hänga kvar.

Vad gör man då av alla äpplen som blir mogna samtidigt? Det finns massor av roliga saker att göra med äpplen. Baka, torka, eller varför inte hyra en äppelmustare? Det går också att göra gott äppelvin för den som har tålamod.

Mina äpplen är perfekt mogna precis nu, så jag passar på att baka smulpaj. Det är min favorit när det gäller tillagade äpplen. Jag har dock insett att jag och familjen gärna lätt äter alldeles för mycket, så jag har börjat tillaga små pajer i muffinformar istället. Det är perfekt, för då tar vi en paj var till kaffet istället för att själv dosera ”en lagom bit” ur en pajform.

Så här gör jag!

Jag hackar ett antal äpplen i små bitar, sen kokar jag dem en stund i en kastrull med en liten smörklick och pumpakrydda (går lika bra med bara kanel), tills de mjuknat och sockret i äpplena tillsammans med smöret bildat en krämig konsistens.

Sen bottnar jag muffinformar med äppelmixen för att sedan toppa med smulpaj. Här går det fint att använda vilket recept som helst
Mitt är:
150 gram smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker

Sedan får de stå en stund i ugnen på ca 200 grader c, tills de fått en fin krispig yta. Jag tar sällan tid utan håller mig i närheten av ugnen, men 10-15 min brukar det ta ungefär. Detta beror ju också på vilken ugn man har.

Servera med vaniljsås eller lite vispgrädde. Supergod höstfika! Perfekt kyliga dagar när det behövs lite värme.

Hoppas du har äpplen att njuta av, och har du inte det, så hör med dina bekanta! Alltid är det någon som har äpplen som de vill ge bort istället för att slänga, vilket ju ofta blir den tråkiga sanningen när alla trädgårdar dignar av frukt.

Ha en fin dag!
Varma höstkramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *