Meny Stäng

Höstplantera och dela på växter

Sensommar och tidig höst är en perfekt tid för att plantera, flytta och dela väldigt många växter. Naturligtvis finns det undantag, men som regel är det bäst att göra stora förändringar i rabatterna under den här tiden.

Framförallt gäller detta för buskar, träd och de flesta perenner. Det är fortfarande varmt i jorden, solens varmaste och mest gassande tid har passerat, och höstregnen har börjat falla. Denna kombination gör att växternas rötter fortfarande har gott om tid på sig att börja etablera sig inför nästa säsong.
När det gäller höstplantering och hur länge det går att plantera, är det naturligtvis beroende på klimatet där du bor. Jag brukar säga att så länge det går att få en spade i marken, går det bra att plantera. En växt mår alltid bättre nere i jorden där rötterna är bättre isolerade, än i en kruka ovan jord.

En enkel regel att hålla sig efter är att du ska dela och flytta växter i motsatt tid mot deras blomning. Alltså, vår och sommarblommande växter delas på hösten, höstblommande delas på våren. Den går det alltid att göra undantag såklart. Men om du flyttar eller delar en växt som blommar, vill jag starkt rekommendera att du klipper bort blommorna. Växten kommer då att lägga all ork på att etablera rötterna istället för att försöka producera frö.

Hur vet du då om det går att dela en planta?
Det första du bör titta på är hur växtsättet är. En (vedartad perenn) växt som har en stam går inte att dela, men om du tittar ner i plantan och ser att den formas av flera ”buketter” med plantor (örtartad perenn) då går det bra. Exempel på en vedartad perenn är lavendel, exempel på en örtartad perenn är hosta. Vedartade perenner går det istället bra att ta sticklingar av. Det finns kanske även fröplantor i närheten som det går bra att flytta på.
En örtartad perenn som ska delas, går ofta att dela i många delar. Oftast är det lättast att först lyfta hela plantan och sedan dela den. Efter det väljer du en planta att sätta tillbaka på växtplatsen, och plantera ner resterande på nya platser. Har du tillfälligtvis inte plats kan du sätta ner plantorna i krukor, eller jordslå dem på en tillfällig plats.

Vad är ”jordslå”?
Det betyder egentligen bara plantera på en tillfällig plats. Jag brukar använda mina upphöjda bäddar i köksträdgården till detta eftersom de inte används till något annat under vintern. Tex har jag några häckplantor av liguster som jag inte hunnit plantera under säsongen, som jag nu tillfälligt placerat i en odlingslåda. Då vet jag att de är skyddade över vintern och jag behöver inte oroa mig för att rötterna ska frysa sönder. De är även lätta att lyfta till våren när det är dags att börja använda bäddarna igen, och då ska jag nog ha kommit på en plats att plantera dem mer permanent.

Så gör jag även med växter som blivit kvar i sina krukor, alternativt växter jag delat och inte hunnit med. Vet inte hur det är med dig, men för min del är det svårt att inte köpa växter på utförsäljningen nu under hösten, så ibland har jag många växter i kruka som jag inte hunnit med.
Jag ställer dem tätt i en odlingslåda och täcker sedan med höstlöv för att hålla isoleringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *