Meny Stäng

Ogräsen vi älskar att hata -Brännässla

Brännässla, Urtica dioica


Alla har säkert någon gång bränt sig på en nässla. Det svider, gör ibland ont, och huden blir röd och knottrig.
Rackarns ogräs den där nässlan. Vad ska den vara bra för?

Precis som många av våra vanligaste ogräs, kan vi lära oss mycket om jorden på den plats där nässlan växer.
En nässla är en väldigt näringskrävande växt, som inte trivs på magra jordar. Alltså är du välsignad med näringsrik jord, och då främst rik på kväve, om du har nässlor.

Rensa bort brännässlor:
Nässlor har ett relativt ytligt rotsystem, och sprider sig med avlöpare, så med försiktig grävning kan du lätt få bort hela plantan. Se till att vara väl klädd inför uppgiften. Det går även att täcka områden med nässlor på samma sätt som med kirskål, men nässelroten klarar sig längre och kräver en längre tid av täckning för att ge med sig. Att helt bli av med nässlor är alltså inte helt lätt, och kanske inte ens helt önskvärt av anledningar du kan se nedan. Nässlan sprider sig som sagt med rotavlöpare, men den frösprider sig även lätt, så har du nässlor i närområdet så har du säkerligen även plantor i din egen trädgård.

Varför bränns nässlor?
Längs hela stjälken och på undersidan av bladen sitter små brännhår. Tittar man på dem i mikroskop, ser man att de är vassa små rör som har till uppgift att få in de brännande ämnena under huden på inkräktaren. De ämnen som skjuts ut genom brännhåren är histamin och acetylkolin, som i samspel skapar den svidande smärtan.
Att det är obekvämt med brännsår från nässla, men inte livshotande vet nog de flesta. Detta kan man läsa på giftinformationscentralen:
Symtom vid hudkontakt: Brännande, stickande och pirrande känsla i huden. Rodnad och blåsor.

Varför skulle man då vilja ha nässlor i sin trädgård?
Nässlan innehåller massor av nyttigheter som är bra både oss själva och våra övriga växter. Att äta nässlor är att rekommendera då de innehåller vitamin A, B1, B2, B6, folacin, C och E, järn, kalcium, kalium, magnecium, zink, kisel, histamin, acetylkolin, myrsyra, serotonin, zantofyll, pantotensyra, och svavel. De är speciellt rika på c vitamin och användes förr i tiden för att bota skörbjugg.

Att äta nässla har nog de flesta provat vid något tillfälle. Vanligt är att man då har smakat på nässelsoppa, men det går att äta nässlor i andra former också.
De stickiga brännhåren och de brännande ämnena i nässlan, förstörs vid kokning men även vid torkning.
Att använda torkade nässelblad i teblandningar, eller i bakning är ett utmärkt sätt att få i sig alla nyttigheter. Det går även fint att göra en nässelpesto, som är god att använda på samma sätt som den vanliga basilika peston.
Vill du prova på att äta nässlor, är det rekommenderat att skörda de späda skotten som tittar upp tidigt på våren.

Visste du att du kan köpa frö till nässlor? Bland annat impecta har detta i sitt sortiment

Jag vet inte om jag själv hade valt att med flit odla just brännässla, men jag är inte alls ledsen över att jag har nässlor i trädgården. Jag tycker den är lätt att hålla efter, och så använder jag den under hela odlingssäsongen som näring till växterna. Att göra egen näring av nässlor är busenkelt. Du tar en hink, gärna med lock, och fyller den med klippta nässlor. Fyll hinken så mycket det går, packa gärna ihop växtdelarna så det blir riktigt fullt. Sen fyller du på vatten i hinken, så att alla växtdelar täcks. Använd med fördel regnvatten. Sen sätter du på locket till hinken och låter den stå i minst 2 veckor. Efter det tar du av locket, silar bort växtdelarna och sparar på det näringsrika vattnet. Det luktar inte solsken och rosor vill jag lova, men det är väldigt rikt på kväve.

Det färdiga nässelvattnet späds 1-10 för att inte bli för starkt.

Jag vattnar i stort sett alla växter i trädgården med nässelvatten, men vill du vara noga, så ska du använda det kväverika nässelvattnet på växter där du vill främja bladtillväxt, som tex sallat, spenat och kålväxter. Till växter du vill ska forma blommor och frukter kan du istället använda en näring som är rik på kalium, tex ett näringsvatten gjort på vallört.

Jag förvarar gärna mitt näringsvatten i en sån här glaskanna. Perfekt att ha stående i växthuset, det är snyggt, och det luktar ingenting! Dessutom ser jag tydligt när det är dags att göra en ny omgång.

Vad är dina tankar om nässlor? Nyttoväxt eller ogräs?
Skriv gärna en kommentar och dela med dig!

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *