Meny Stäng

Trädgårdsplanera för enklare underhåll

Det är ett nytt år, ljuset återkommer och det kliar i fingrarna för att gå ut och sätta igång med trädgårdsarbetet. Just nu känns det som om den kommande säsongen sträcker ut sig evighetslångt framåt i tiden, men vi vet ju egentligen att när våren väl är här, så är det svårt att hinna med allt det där som vi vill göra.

För att underlätta detta rekommenderar jag absolut att lägga upp en plan för löpande underhåll.
Vad menas med det?
Jag ritar upp en enkel skiss av min trädgård, har du en fastighetskarta att kopiera går det lika bra. Jag ritar in mina olika platser och rabatter, behöver inte vara snyggt och skalenligt, bara så att jag själv vet vilka bitar jag menar.
Sen färgkoordinerar jag delarna och sätter dagar till dem. (se bild längre ner)

Att göra så här hjälper mig att fokusera. Jag vet vilka platser jag ska lägga tid på vilka dagar, så även om jag passerar ogräs på väg till dagens plats, så stressar det inte mig eftersom jag vet att jag kommer dit i sinom tid. Det hjälper också till att hålla trädgården under kontroll säsongen igenom. För visst har jag helt nya projekt som jag vill ta tag i, och lite större grävningar och växtflyttningar, men om jag håller mig till mitt skötselschema så vet jag att jag har gott om tid till det andra också, och ingen del av trädgården blir helt eftersatt. Varje område tar heller inte så lång tid. Speciellt när jag löpande håller efter dem. Första tillfället på våren tar alltid längre tid, för det är mycket som ska rensas och klippas ner, men det är ok, för jag vet att jag efter det initiala arbetet kommer att lägga i genomsnitt 30 min per vardag på löpande skötsel.

Jag har delat in trädgården i fem delar. Det gör att även om det en av dagarna är ösregn och storm, så finns det en dag att ta igen på. Hade jag delat upp det i sju delar hade det känts som om det aldrig går att ta igen en missad skötseldag. Här är det såklart upp till dig själv att fundera och planera. Kanske räcker det med tre dagar? Allt beror på hur mycket tid du har och vilken sorts trädgård du sköter om.

Jag har lagt gräsklippning på måndag, i det inkluderar jag äver trimning och kantklippning vid behov. Den dagen är den som oftast får flytta på sig. Om det ösregnar är det inte så lätt att klippa gräs, det är heller inte någon jättestor gräsyta, så det är lätt att hinna med en torrare dag.

Det finns naturligtvis fler saker att göra i trädgården än bara hålla efter de inmarkerade ytorna. Jag har buskar och träd att beskära, häckar att klippa, kompost att vända och grönsaker att vattna och gödsla. Men när jag har det här schemat och följer det varje vecka, så blir det även tid över till allt det andra, och jag behöver aldrig ha dåligt samvete över att ogräset växer eller att jag ligger efter någonstans. Jag gör dagens syssla först, innan jag får sätta igång med någonting annat. Det tar som sagt sällan mer än en halvtimme, och efter det kan jag med gott samvete lägga hur mycket tid jag vill/kan på någonting som inte finns med i den löpande skötselplanen.

Hoppas att detta kan vara till hjälp under den kommande säsongen.
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *