Gräsmattor, Del 2: Allmänt om gräs

Vad tänker du på när jag säger gräsmatta? Ljuva sommardagar med varmt gräs, eller kanske ljumma mornar med dagg? Alla har vi en tanke om vad den perfekta gräsmattan är och just i år känns det som om drömmen ligger långt borta. Efter den extrema torkan under 2018, är det nu många gräsmattor som är tufsiga, brända, halvdöda och ogräsfyllda.

För att förstå lite mer om varför det blev som det blev, så ska vi titta närmare på gräs som växt, samt hur växter och jord sammarbetar.

Gräs är en liten och mycket tålig växt. Den tål att klippas ner kontinuerligt, den tål att vi springer, sitter och ligger på den, och den klarar både stora mängder regn och torka. Faktiskt är det när man tänker efter en helt fantastisk växt. Men det är inte ofta vi tänker på gräs som en planta. Vi tänker på gräsmatta och då är det lätt att glömma bort varje liten planta som ingår i den stora gräsmattan.

Ibland är det dock viktigt att komma ihåg att gräsmattan är uppbyggd av små plantor. Framförallt när det gäller sådd av gräsfrö.
Ett gräsfrö skiljer sig inte mycket ifrån ett grönsaksfrö eller ett frö till en sommarblomma. Det innehåller grunden till den vuxna plantan som ska bli, och behöver 3 saker för att gro:
Jord, vatten och värme.

För att ett litet frö ska få den bästa starten rekommenderas att vi använder såjord, dvs en mager ofta sandblandad jord som inte innehåller någon gödning. Sätter du ett litet frö i välgödslad jord händer det ofta att det inte gror alls. Detta gäller de allra flesta fröer, titta på baksidan av vilken fröpåse som helst och det rekommenderas en mager såjord som start.

Ytterligar en jämförelse att göra mellan ett grönsaksfrö och ett gräsfrö, är att du inte vinner på att så för tätt. Sår du te.x morötter så rekommenderas att du under tillväxttiden gallrar din sådd, så att varje morot får plats och näring nog till att växa sig stor. Detsamma gäller för gräsfrön. Inte att de måste gallras, men att alla frön samsas om samma näring. Därför vinner du absolut på att så färre frön än du tror vid första tillfället. Det går alltid att så mer senare om det blivit lite tunnt på något ställe.

Men tillbaka till just gräsmattor. Som sagt har gräsmattorna farit illa under förra sommarens torka och den milda vintern, och vi är nu många som tittar skeptiskt på de tidigare gröna mattorna och undrar vad i all världen vi ska hitta på för att få tillbaka gräset och bli av med mossa och ogräs.

Steg ett är att rensa bort ogräs och mossa. Det görs bäst i en kombination av att för hand ta bort de mest envisa ogräsen, samt vertikalskära. (läs mer om renovering av gräsmatta i del 1)
Vertikalskärningen har två syften. Det ena är att bli av med mossa och torra och döda gräsplantor, men även att dela de befintliga gräsplantorna och på så sätt stimulera tillväxt.
Steg två är att strö ut dressjord. Dressjorden är jämförbar med såjord. Den är näringsfattig och ofta sandblandad för att lätt kunna spridas ut.
Steg tre är att så nytt gräsfrö, dvs stöd så, så att gräsmattan ska bli fyllig igen. När fröna har spritts ut behöver de alltså värme och fukt för att gro, men absolut inte under några omständigheter behöver de gödning. Först när gräset grott och växt till sig tillräckligt för att klara av den första klippningen, dvs ca 7-8 cm högt, är det ok att sprida ut gödning.

Så varför har det då blivit så rysligt mycket ogräs i gräsmattorna?
Jo, det är en kombination av flera orsaker, men i grund och botten handlar det om att jorden är som vår hud. Vi behöver vårt yttre skyddande lager av överhud, utan den är vi sårbara. Detsamma gäller jorden. Bar jord är en fara då det snabbt dunstar bort fukt, och torr jord blåser lätt bort i en kraftig vind. Därför vill naturen snabbt skydda bar jord, och gör det genom att stimulera tillväxt. Snabbväxande växter täcker fort öppna jordytor i våra rabatter och odlingar. Vi kallar dem ogräs.
När stora mängder av våra gräsplantor i gräsmattorna dog i torkan, lämnade det jorden bar, och då fick andra växter fäste. Torktåliga växter som ogräsnäva och röllika har exploderat i antal och ställer till det för oss och våra drömmar om den perfekta gräsmattan.

Går det att få en perfekt gräsmatta igen? Jodå, det ska gå, men det hänger på vad det blir för väder framöver. I klimatförändringarnas tid går det inte säga exakt hur det kommer att gå, och jag vill gärna uppmana till försiktighet när det gäller bevattning av gräsmattor. Förra året blev vatten en bristvara, och det varnas redan för en eventuell upprepning under detta år. Vattenreserverna är ovanligt låga redan och alla har vi ansvar för att se till att vattnet räcker till.

Nästa del i serien gräsmattor kommer att bli en FAQ där jag svarar på de vanligaste frågorna som jag får gällande gräsmattor, ogräs däri och skötsel därav.

Varma kramar
Malin

(bilder hämtade på Pixabay)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *