Meny Stäng

Vinter i trädgården

Första advent har passerat och det borde kanske betyda vinter.
Det är ju väldigt olika i vårt långa land, när och om det blir någon vinter. Här i zon1 på Skånes nordväxtra kust, kan man verkligen inte säga att det är vinter.
Termometern visar i skrivande stund 7 grader plus, och det ser inte ut att finnas ens frost på tiodygnsprognosen.

Detta betyder att saker fortfarande växer i mina rabatter, och då främst ogräs.
Jag är ingen förespråkare av höststädning, jag lämnar gärna mina nedvissnade perenner på jordytan tills våren kommer, men det hindrar inte att jag drar upp ogräs när andan faller på.
Så länge det inte är fruset i marken går det bra att dra upp ogräs och även att plantera växter som inte hunnits med under säsongen.

Att plantera vid den här tiden är inte alltid optimalt. Jag hade tex inte köpt växter för plantering nu. Det som jag planterar vid den här tiden är saker som hamnat på vänt under säsongen. Om jag har några perenner, träd eller buskar som står kvar i sina krukor, så är det mycket bättre för dem att komma ner i jord där de kan dra nytta av den isolering som marken erbjuder, istället för att stå kvar i sina krukor, där rötterna är mycket mer utsatta för väder, vind och kyla. Risken att växterna torkar ut minimeras och de har en mycket bättre chans till överlevnad.

Däremot så händer det ingenting med växterna du planterar nu. Just nu har de alldeles troligt gått ner i vintervila, så det blir inte något försprång med rotsättning eller etablering för dessa växter. Den processen kommer inte sätta igång förrän när våren börjar värma upp världen.
Trots det tycker jag att det finns mer fördelar än nackdelar med att vinterplantera.

Det är däremot inte alltid som det finns plats i rabatterna. Då kan det vara på sin plats att ställa överblivna växter i tex en pallkrage. Om du har en tom odlingslåda går det fint att gräva ner växterna med kruka och allt bara för att ge dem en ordentlig isolering.
Har du ingen tom odlingslåda kanske du har möjlighet att ställa upp en pallkrage där du placerar ut krukorna och sedan packar in dem ordentligt med höstlöv.

Hur gör du med växter som blivit kvar? Och rensar du ogräs i december?
Lämna gärna en kommentar och berätta!
Varma kramar
/Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *