Meny Stäng

Krukväxter som luftrenare

Alla har vi olika favoriter när det gäller våra inomhusväxter. Det kan vara för att de är vackra att se på, eller för att de är lättskötta, men har du någonsin funderat över vad mer du kan ha dem till?

Allt levande och växande här på jorden, är del av fotosyntesen. Väldigt förenklat kan vi säga att fotosyntesen är detta: människor och djur som andas in syre och ut koldioxid, och växter som suger åt sig sagda koldioxid för att producera syret. Alltså kan vi använda våra krukväxter till att få en bättre inomhusluft. Växter producerar inte heller bara syre till oss, de renar även luften från gifter. Vanliga gifter är tex bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toulen och ammoniak. Dessa ämnen kommer från avgaser och föroreningar, men även från våra rengöringsmedel, byggmaterial i våra hus samt olika elektroniska enheter.

Indienbaserade forskaren Kamal Meattle har koncentrerat sin forskning på just förbättring av inomhusmiljö. Han har genom sitt arbete konstaterat att vi med hjälp av tre olika sorters krukväxter, kan bli självförsörjande på syre. Dessa tre krukväxter är:

Guldpalm, ‘chrysalidocarpus lutescens’ – Syresätter luften, huvudsakligen dagtid
Svärmorstunga, ‘sansevieria trifasciata’ – Syresätter luften, huvudsakligen nattetid
Gullranka, ‘epipremnum aureum’ – Renar luften från gifter.

I Delhi, där denna forskning är baserad, behöver dessa växters blad torkas av dagligen, och de behöver vistas utomhus var 3-4 månad. I en mindre förorenad stad tror Meattle att det räcker med att torka av bladen en gång i veckan.

Nu krävs det några stycken av dessa växter för att luften ska renas och syresättas optimalt. Med några stycken menar jag 6-8 midjehöga plantor av varje sort. Det är mycket, men med detta antal menar Kamal Meattle att vi skulle överleva även i en tätt tillsluten flaska.

Även NASA (National Aeronautics and Space Administration) bedriver forskning på området. I deras fall handlar det om att kunna syresätta eventuella framtida kolonier på exempelvis Mars. De har publicerat en lista på de växter som bäst renar inomhusluften, och den växt som är i topp, och reducerar alla sorters gifter, är vår vanliga Fredskalla, Spathiphyllum ‘Mauna Loa’.

Alla har kanske inte tid, plats och möjlighet att skaffa mängder av dessa växter, och vi har inte heller samma föroreningsbekymmer som de har i Delhi, men tanken på att rena inomhusluften är ändå tilltalande. I förlängningen är det ju inte bara inomhusluften som tjänar på högre syresättning och rening. Det är något som naturen som en helhet tjänar stort på. Ju fler växter dess då bättre luft. På samma sätt som vi som har plats i våra trädgårdar uppmuntras att plantera fler träd för miljöns skull (Al Gore är en av förespråkarna av detta.)

Gullranka, ‘epipremnum aureum’

Om man nu inte är så förtjust i just de växter jag nämnt här, så är det inga problem. Alla växter avger syre och alla växter renar luften mer eller mindre.

Brudorkidé, ‘Phaleanopsis’ renar exempelvis luften från xylen och toulen,
Murgröna, ‘Hedera helix’ minskar halterna av bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen och toulen.
Flamingoblomma, ‘Anthurium’ minskar halterna av formaldehyd, xylen, toulen och ammoniak.

Listan från NASA är lång, och alla våra vanligaste krukväxter finns representerade. Så om man bara vill få friskare mer syrerik luft, så kan man se till att öka antalet krukväxter i sitt hem, och välja dem helt utefter tycke och smak. För oftast är ju inte syftet för oss att kunna syresätta ett tättslutet utrymme, som te.x en rymdbas.

Dessutom är ju krukväxter fantastiskt vackert i en boendemiljö, och forskning visar att vår återhämtning ökar när det finns mycket växtlighet omkring oss. Intressant att veta är att vårt psykiska mående påverkas lika positivt av konstgjorda växter som levande. Så om du inte vill ha levande växter för luftkvalitén och vet att du har svårt att få levande växter att överleva, så går det lika bra med fuskvarianterna.

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *