Hur beskär man klematis?

Klematis är en älskad klängväxt. Den används på spaljéer mot husväggar, klättrande upp på pergolor eller varför inte låta dem vindla sig upp i trädkronor. Somliga sorter fungerar även bra som marktäckare, och på senare år har det kommit dvärgväxande varianter som vackert fyller upp krukor på balkonger och terasser.

Det finns otaliga sorter av klematis. Blomningen sker från tidig vår, över hela sommarsäsongen, ända in i oktober, eller tills frosten kommer.
När det kommer till att välja klematis, så behöver du först ta reda på vilken odlingszon du tillhör. Några arter är känsligare än andra. Rådgör med din lokala plantskola innan du bestämmer dig för vilken sort som passar dina förutsättningar.

En klematis vill gärna ha skugga över sina rötter, men blommorna i solen. Samplantera dem gärna med lägre perenna växter som skänker skugga under de soligaste timmarna på dagen.

Ska man beskära sin klematis?

Svaret på den frågan är: ibland
För att reda ut detta lite mer får vi titta på hur indelningen av klematis ser ut.

Klematis delas in i 3 olika grupper. Vilken grupp just din klematis tillhör dikterar hur du ska beskära den.

Hur vet jag vilken grupp min klematis tillhör?

Det hjälper såklart att veta vilken sorts klematis du har, har du själv planterat växten minns du kanske vad den heter. Har du ärvt en klematis med trädgården kan det vara svårare, men även utan sortnamn finns det knep som hjälper dig att ta reda på vilken grupp de tillhör.

Grupp 1

Detta är den tidigblommande gruppen. Dessa blommar på fjolårets tillväxt. Har du en klematis som blommar under maj och juni, så tillhör den grupp 1 och är troligen en av följande. (Om du bara vet sortnamnet kan du lätt söka rätt på artnamnet på tex google)

Exempel på grupp 1:
Clematis alpina
Clematis armandii
Clematis atragene
Clematis macropetala
Clematis montana

Klematis i grupp 1 behöver knappt någon beskärning. Ta bort vissna eller brutna rankor. Om du har en grupp 1 klematis som växt sig för stor, så kan du göra en hårdare beskärning, direkt efter blomningen.

Grupp 2

Här hittar vi hybrider, dessa blommar på både gamla och nya skott, dvs två gånger per år och kallas ”Tidiga storblommiga gruppen”. Ibland följer blomningen tätt inpå varandra, och därför kan det se ut som om de blommar från juni till oktober.

Exempel på grupp 2:
Clematis florida

Klematis i grupp 2 beskärs sparsamt. Klipp bort vissna eller brutna rankor ner till ett friskt bladpar.
Om du beskär en grupp 2 klematis hårt, dvs ner till marken under våren, så kommer den ändå att producera blommor, då den sena blomningen sker på årets nya skott. Inte helt sällan vissnar dessa ner helt under hårda vintrar och får då enbart den sena blomningen.

Grupp 3

Den sista gruppen är senblommande klematis. Dessa klipps ner till ca 20 cm över marken varje vår, och börjar blomma under juli för att sedan blomma ända till okober, eller tills frosten tar dem.

Exempel på grupp 3:
Clematis Heracleifolia
Clematis Intergrifolia
Clematis Tangutica
Clematis Texensis
Clematis Vitalba
Clematis Viticella

Beroende på placeringen av din klematis kan du vilja klippa dem högre upp än de rekommenderade 20 cm. Tex, om du har en klematis som klättrar upp på en pergola, och du vill ha blomningen huvudsakligen som ”tak”, så klipp din klematis i den höjd där du vill uppmuntra ny tillväxt. Värt att veta om du väljer att beskära på det här sättet, är att klematis i grupp 3 gärna stammar upp sig. Alltså, om du klipper din klematis högt och lämnar den gamla veden år från år, blir stammarna tjocka och lite förvedade. Det betyder att det blir svårare att klippa dem på lägre höjd då det inte är så lätt för klematisen att slå nya skott på tjockare stammar.


Jag hoppas att du nu känner dig lite säkrare på vilken sorts klematis du har och hur du på bästa sätt ska ta hand om den.
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *