Meny Stäng

Jord, vårt svarta guld

Överst på jordskorpan finns den, den där djupa myllan, den som doftar liv, den vi gräver i, odlar i, spanar efter maskar i. Den är fylld av småkryp och växter, och vi förväntar oss att den finns där när vi behöver den.
Dessvärre är det här livgivande lagret på väg att försvinna

Forskare räknade ut att det år 2020 fanns tillräckligt mycket jord kvar för 60 skördar.
60 skördar. Tänk på vad det innebär. Nu är det snart 2023 och skördetiden kommer till hösten igen.
59…
58…
klockan tickar

Varför undrar du, varför är det på väg att försvinna? Jorden finns ju alltid här under våra fötter?
Det här är större än våra parker och trädgårdar. Det här handlar om det konventionella, storskaliga jordbruket.
Jorden eroderar i vinden, i regnet, i solen. När stora landmassor plöjs och jorden lämnas bar, det är då problemen uppstår.
Jorden vill inte vara bar. Jorden är som vår hud. Går det hål på det skyddande lagret bildas en skorpa, och om vi hela tiden pillar bort skorpan blir det till slut en ärrvävnad, vit och död, som tar dess plats.

När vi hela tiden frilägger stora ytor, sprayar bort ogräset som förtvivlat försöker skapa en skorpa, så dör jorden. Den blir torr, som pulver, och i nästa vindpust flyger den iväg, landar där den hamnar. Inte sällan täpper den till små bäckar och vattendrag som i sin tur slutar fylla de sjöar, våtmarker och undervattensdepåer som de tidigare fyllt.

Är det kört nu då?

NEJ! Det finns redan nu fantastiskt bra odlingssätt som är regenerativa. Dvs, klimatneutrala. Det handlar om att aldrig lämna jorden bar, så täckväxter som kan samsas med den faktiska skörden. Att odla fler sorters grödor istället för monokulturer över jätteområden. Vill du veta mer om just regenerativ odling kan jag varmt rekommendera dokumentären ”kiss the ground” som finns att se på Netflix.

Vad kan vi göra?

För det första gäller det att välja närodlat och ekologiskt. Ju mer vi ökar på efterfrågan av detta, dess då större andel matproducenter behöver ställa om till ett mer regenerativt odlande. Vi behöver också fundera över ifall det är ok att köpa grönsaker och frukter om de inte är i säsong. Om de inte växer ute där du befinner dig just nu, så är de troligen antingen hårt uppodlade i växthusmiljöer eller fraktade från andra sidan jorden.

Vi som är trädgårdsägare kan också se till att odla ekologiskt hemma. Sluta använda insekts och snigelbekämpning, bara använda naturgödsel, undvika att odla i torvbaserade jordar, och framförallt så blir det inte mer närodlat än så!
När man odlar sin egen mat så höjs också förståelsen för den naturliga processen som är tillväxt och skörd.

Ibland när jag tänker på detta känner jag mig så liten, som om det är helt irrelevant vad jag gör, för den stora maskinen kommer ändå att fortsätta rulla och förstöra varje liten gnutta jord på jakt efter mer pengar till de få pamparna i toppen på företagen. Men så tänker jag vidare och kommer på att jag behövs. Någon måste våga säga ifrån, peka på de sanningar som finns och visa att det är inte ok att fortsätta! Dessutom är jag inte ensam. Det finns en jätterörelse som verkar för att ta vara på miljön och hejda klimatförändringarna.  Därför fortsätter jag att informera så fort jag kan, jag väljer med omsorg vad det är jag handlar i affären, köper så närodlat jag kan, odlar egna grönsaker, frukter och bär i den utsträckning jag hinner och kan, och utbildar mig genom att läsa så mycket material jag får tag på.

Är du med mig?
/Malin

Bild från pixabay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *