Vi tänker på miljön

För mig är det självklart att göra så mycket som möjligt för miljön. Alla kan bidra på olika sätt, och för oss på Trädgårdsidyll betyder det bland annat att vi sopsorterar noga. Papper, kartong, plast och metall för sig och matavfall slängs i ”bruna påsen”.
Men det är inte det enda vi sopsorterar. Vid båda våra butiker har vi komposter, där vi lägger allt komposterbart växtmaterial. Utanför butiken i Häljarp komposterar vi allt växtmaterial som blir i butiken. Det kan vara snittblommor, vissnade krukväxter och sommarblommor, och de löv som blåser in på området. Efter några månader har vi fantastiskt fin jord, som vi använder i våra stora planteringslådor.

Utanför butiken på Ettvägen har vi större kapacitet och där tar vi hand om det trädgårdsavfall vi får med oss tillbaka från de kunder vars trädgårdar vi besöker. Mindre avfall, såsom löv och ogräs läggs på komposterna. Kompostjorden gräver vi så småningom ur och lägger på våra rabatter och odlingsbäddar.
Större grenar och ris bygger vi staket av längs gränsen till vårt område. Ris och grenar som är för litet för att placeras i staketet, men för stort för att läggas i komposten, flisar vi, och flisen lägger vi sedan som underlag på våra gångar. Tjockare grenar kapas i lagom storlek och staplas för att användas till byggen av insektshotell.

Att vi redan tidigt ställer ut blommande växter utanför båda butikerna, brukar vara väldigt uppskattat av de nyvakna pollinerare som är ute efter årets första mat. Det är alltid lika härligt att se den första humlan, lite sömndrucken, vingla fram mellan minipåskliljor. bellis och violer. Att pollinerarna har en enormt viktig del i vårt kretslopp vet du säkert, och troligen har du även hört att de blir färre och färre. Vi kan inte överleva utan pollinerarna. Därför gör vi allt vi kan för att ha ett bra klimat där de ska trivas. Vid våra butiker bygger vi boplatser i form av insektshotell, vedstaplar, ris-staket och komposter, vi planterar nektarrika växter i våra rabatter och ser till att ha säsongsblommor från tidig vår till sen höst, för att de alltid ska ha gott om mat på vårt område.

Vad gör du för miljön? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Varma kramar
Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.