Trädgårdslängtan

Det är Januari, och trots att det är mitt i vintern är längtan efter trädgården stor.


Det mesta vi vill göra i våra trädgårdar kräver att det har blivit lite varmare i jorden. Men det betyder inte att det inte finns saker att göra precis nu. Visserligen är det inte lika givande att städa växthus och skjul som det är att gräva, dela och flytta, men det behöver också göras. Verktygen behöver ses över. Sekatörer och grenkapar kan behöva brynas och alla verktyg behöver en ordentlig rengöring. Även de krukor som används år från år behöver städas ur och diskas, så att inte några sjukdomar förs över med gammal jord.

Det behöver också planeras.
När det är så här tidigt på året tror jag alltid att jag har hur mycket tid som helst och att alla mina projekt ska hinnas med under just denna säsong. Trots det är det bra att planera.
Jag brukar ta fram papper och penna och skriva ner allt det jag tänkt hinna med under året. Efter att jag gjord det så läser jag igenom listan (som kan vara ganska lång) och sätter dem i prioriteringsordning.
När jag så har bestämt vilka projekt som ska prioriteras börjar jag planera dem på detaljnivå.

Vilka material behövs, vilka växter ska flyttas, när är bäst tid för det osv.
Sen skriver jag ner vad som eventuellt behöver köpas så att jag kan göra det i god tid innan projektstart så att jag inte behöver stå utan material när jag väl sätter igång. Att skriva ner det gör även att jag kan vara mer fokuserad när jag startar, så att allt görs i rätt ordning.

Högst på min lista för året står att utöka köksträdgården, följt av att gräva en damm. Förra året hade jag alldeles för många småplantor och alldeles för lite plats, vilket gjorde att somligt stod kvar i sina små krukor för länge, så vissa skördar blev lidande. Nu har jag i stort sett ingen plats kvar där köksträdgården ligger idag, vilket betyder att jag behöver avsätta en ny del av trädgården. Platsen jag har i åtanke är utanför växthuset, där det nu mest är gräsmatta. Men för att få en bra och praktisk åtkomst till den nya delen, så är det en stor rugge elefantgräs som behöver flyttas. Jag har bestämt vart gräset ska flyttas, och det är här punkt 2 på listan kommer in. Jag vill nämligen ha elefantgräset invid den tilltänkta dammen.
Att dessa två projekt passar så bra ihop är ju även för att vid ett grävarbete får man väldigt mycket jord över, och eftersom jag enbart odlar i upphöjda bäddar, så kommer jag vara i behov utav jord. Köpa jord gör jag ytterst sällan eftersom jag har en bra fungerande trädgårdskompost som i vanliga fall räcker bra till att fylla upp odlingslådor med, men det räcker inte till att fylla nya bäddar.

Men än så länge är jag inte klar med planeringen. Eftersom inte elefantgräs tycker om att flyttas förrän tillväxten är i full gång, så är detta ett projekt som kommer att få ta lite tid. Men det är ok. Trots att det redan nu kliar i fingrarna, så vet jag att jag inte har något för att stressa. Naturen jobbar i sin egen takt och vi trädgårdsinnehavare får bara finna oss i den. Visst kan det vara frustrerande när det kliar i fingrarna och allt man vill är att komma ut och sätta spaden i jorden, men det är även något vi kan lära oss av. Vintern är en tid av vila, och det behöver vi lika mycket som trädgårdsväxterna.

Samhället vi lever i idag har lärt oss att vi inte behöver vänta på saker, att allt finns att få tag på, ibland direkt, och ibland från en dag till en annan, men i naturen måste vi fortfarande vänta, och det är så skönt tycker jag. Vi stressar hela tiden från plats till plats, men här i min trädgård, där får allt ta sin tid. Och vill jag att det ska bli bra så får jag anpassa mig.

Vad är ditt önskeprojekt för året? Berätta gärna i kommentarerna, och om det är något speciellt du vill veta mer om på ämnet trädgård, så skriv gärna det också.

Hoppas även att du hinner njuta av naturen, oavsett väder.
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *