Kirskål

Kirskål, latin: Aegopodium podagraria.
Kallas ibland också Kers eller Skvallerkål.

IMG_3632

Växtsätt

Trivs bäst i skugga men förekommer i alla lägen. Växten blir ca 80 cm hög och tillhör familjen flockblommiga växter. Blommar i Juni-Augusti.

Bekämpning

Vi som inte vill använda gift och bekämpningsmedel i trädgården får istället utrusta oss med stort tålamod. Kirskålen har ett rejält förgrenat rotsystem och rötterna innehåller tillräckligt mycket näring för att skjuta de första späda skotten. Därefter tar fotosyntesen över och förser plantan med mer näring. I teorin går det därför att ”svälta ut” kirskålen genom att regelbundet plocka bort alla späda skott. Att kirskålen inte tål klippning syns tydligt då det inte växter kirskål i gräsmattor. Att lyckas med detta konststycke i rabatter kräver stort tålamod och noggrannhet.

IMG_3631

Detta område har varit täckt i 3 växtsäsonger och det är dags att lyfta presenningen, dock lurar kirskålen på andra sidan häcken, så arbetet är inte över.

 

Ett sätt är att täcka det kirskålsbevuxna området med presenning eller markduk. Täckningen måste ligga kvar i 2-3 växtsäsonger för att göra någon nytta. Alltsom oftast är det däremot inte genomförbart då kirskålen ofta växer i rabatter tillsammans med växter vi gärna vill ha kvar. På dessa platser är det enbart tålamod som gäller. Gräv bort så mycket av rotsystemet som möjligt och var snabb med att plocka bort de späda  bladen tidigt på våren. Sen blir det svårt att komma åt när de övriga växterna börjar bre ut sig. Tänk på att vara lätt på handen då du jagar rötterna. De kan vara upp till två meter långa och de går lätt av. Sträva efter att få tag i så långa bitar rot som möjligt. Släng eller bränn rötterna, lägg dem inte på komposten! Se också till att inte låta växterna gå i blom, då fröspridningen är mycket stark.

IMG_3628

Många trädgårdsägare rekommenderar att plantera in andra starkt växande perenner i de invaderade rabatterna, för att konkurrera ut kirskålen. Exempel på växter som kan användas är jättedaggkåpa, latin: Alchemilla vulgaris, stjärnflocka, latin: astrantia major och vintergröna, latin: vinca minor. Hur bra detta fungerar varierar och det utesluter inte rensning.

IMG_3633

Kirskål och Vintergröna tävlar om den här platsen, vem vinner? Ja, det återstår att se.

Slut fred med ogräset.

Att helt bli av med kirskål kan kännas som en utopi, och visst finns det viktigare saker att göra i trädgården än att jaga ogrässkott och rötter. Går det att begränsa framfarten så kanske det är okej att nöja sig med det. Att utrota ogräs är alltid en orättvis kamp som naturen i längden vinner, så släpp de onödiga kraven på perfektion och ge dig själv tillåtelse med att se genom fingrarna med ogräset.

Hämnd?

De späda bladen som tittar upp på våren är ätbara, och det går fint att använda dem i soppor, stuvningar, pajer och även som pesto, gärna tillsammans med nässla och ramslök.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.