Odla för att äta!

Intresset för odling av mat ökar markant och det tycker jag är en jättetrevlig trend. Själv har jag odlat grönsaker och annat ätbart så länge jag kan minnas. När jag bodde hemma så var det först på kolonilotten, sen i sommarstugan. När jag flyttade hemifrån var det i krukor på balkongen och sedan jag och familjen flyttade till hus har odlingen successivt utökats från år till år. Nu har jag ordentliga upphöjda bäddar, ett litet växthus, och fler och fler rabatter får även inhysa grönsaksplantor som inte får plats någon annan stans. Det gör mig inget att blanda ätbart och prydnadsväxter. Det är jättevackert!
Just i år blir det troligen kålplantor i stora perennrabatten, för jag har råkat så lite för många frön av vitkål, spetskål och broccoli.

Detta odlar jag i år: (hittills, det kan ändras under säsongen)
Olika sorters sallat, potatis, rädisor, gul lök, vitlök, purjolök, kronärtskocka, majs, vitkål, spetskål, broccoli, spenat, morötter, tomater,  vattenmelon, gurka och squash. Jag har också lite perenna odlingar, dvs grönsaker som är fleråriga. Tex sparris, jordärtskocka, gräslök, timjan, oregano och jordgubbar.

Så hur gör man då när man odlar för att äta? Ja, det behöver inte vara avancerat alls. Det kan vara allt från krasse och ärtskott på köksbordet till en fullfjädrad odlingsplätt. Huvudsaken är att det är rätt för dig.

Att ta sig an stora odlingsprojekt kan kännas överväldigande. Därför är det många som tänker att ”jag gör det nästa år, då har jag mer tid”. Men börja litet! För det första, välj något du vill äta. Om du står i slutet av säsongen med jättevackra kålplantor och massor av fin squash, men inte tycker om att äta dem, så var det ju ingen mening med odlingen. Lyssna inte på vad andra säger, utan utgå ifrån vad just du vill ha. Gillar du tomater? Odla tomater. Gillar du sallat? Odla sallat. Det allra mesta går även att odla på den plats som du kan avse. Tomat och sallat kan du odla på en fönsterbräda eller i kruka på en balkong. Potatis går lika bra att odla i hink som i ett stort potatisland.

5 Tips för nybörjaren:

1 Odla det du vill äta.

2 Välj inte för många sorter, det kan bli överväldigande att stå vid fröstället på trädgårdscentret och risken är hög att du kommer hem med massor av fröpåsar. Bestäm dig för vad du ska köpa innan du åker dit.

3 Fundera inte så mycket på rätt utrustning. Det går fint att så frön i gamla mjölkkartonger och toapappersrullar.

4 Så färre frön än du tror, och var inte rädd för att göra dig av med småplantor. Spara bara så många du har plats till när de är stora fullvuxna plantor.

5 Det är inte hela världen om en sådd misslyckas. Prova igen eller med något annat.

Lycka till med odlingarna och njut av naturens under. Att ett litet frö kan ge dig ett överflöd av grönsaker, det är ett vardagsmirakel.

Varma kramar
Malin

Vitlök i min köksträdgård

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *