När är det dags?

En av de allra vanligaste frågorna jag får är ”när är det dags att… i trädgården”

Det är en jättesvår fråga som det sällan går att ge ett exakt svar på. Trädgården är inte som andra arbetsplatser. Du får ett uppdrag och en deadline, och så är det bara att sätta igång. Men i trädgården är det så många andra faktorer som spelar in. Vädret framför allt. Vädret verkar oss trädgårdsmänniskor hela tiden. Vissa år är det vinter i mars, vissa år är det vår och värme. Därför förlitar vi oss mer på naturens tecken än på kalenderns datum. De allra flesta har säkert hört uttrycket ”när björken har musöron är det dags att klippa rosorna”. Och ”när jorden reder sig är det dags att så”. För någon som är helt ny i trädgårdshobbyn betyder detta ingenting, men för någon som hållit på några år börjar det sakta få en innebörd. Naturen talar själv om när det är dags att städa, klippa, så, röja. Man måste bara veta vad man ska titta efter.

På våren är vi många som letar vårtecken. Snödroppar och vintergäck är bland de första att titta fram, tätt följda av krokusar. Att se vackra blommor i rabatten betyder dock inte att våren är kommen. Dessa kämpar klarar också all sorts kyla som våren kan kasta över dem och även om snö och is får dem att lägga sig och se ynkliga ut, så reser de sig igen när de nås av solen. Att enbart navigera efter de tidiga vårblommorna är alltså inte ett alternativ när det kommer till att avgöra om det är dags att vårstäda, beskära, eller så. Fruktträd som äpple och päron, samt riktigt tåliga buskar kan man klippa under vintern, men även här finns det gränser. Det får inte vara för kallt. Gärna över -5, annars är risken stor att träd och buskar skadas.

Hur gör jag när jag avgör om det är tid för vårstädningen och sådden? Visst håller jag ett öga på väderprognosen för att se om det är någon kyla på ingång, men allra mest känner jag efter. Jag går ut, luktar, tittar, känner och lyssnar. Doften av jord som värms, knoppar som sväller på träd och buskar, känner på jordytorna, lyssnar på fåglarna. Har snödropparna börjat blomma över? Har de första topparna på tulpanbladen kommit upp ur jorden? Är jordytan platt och iskall, eller har den börjat bubbla och spricka? Har fåglarnas kvitter bytt ton? Har de börjat flyga med byggmaterial till sina bon? Har maskarna börjat röra sig i jorden? Ser jag några kryp som rör sig i komposten?

Är svaret på dessa, eller de flesta av dem ja, då är det dags. Hög tid även, i vissa fall. I år har vi fått en tidig vår. I skrivande stund är det fortfarande februari, och svaret på alla ovanstående frågor är utan tvekan ja. Därför är jag nu i full gång med vårstädning i min trädgård. Förra året däremot, då låg snön på marken och temperaturen pendlade mellan -10 och 0. Så, det går inte att säga exakta datum i trädgården, det blir till att falla tillbaka på gamla talesätt, som förts kan kännas irriterande, men sedan blir som en del av trädgården.

Jag älskar att det inte går att sätta exakta datum. Jag älskar naturens lugna och trygga sätt att hantera årstidernas växlingar. När vi kopplar bort nutidsmänniskans jäktade sinne, där allt måste ske nyss, och ingen hinner vänta på någonting, så är det så skönt att sätta sig ner i trädgården, titta, lyssna, lukta och vänta. Vänta in rätt tid. Allt som jäktas fram kan vara ogjort bara efter någon vecka i trädgården. Här finns det inte plats för stress. Ta ett djupt andetag. Lyssna, känn kraften som vaknar i jorden. Njut av lugnet hos de stora träden som lever sitt liv helt oberoende av vad vi tycker och tänker.

Så, när är det då dags? Ja, när naturen säger att det är det, blir mitt obegripliga och för många irriterande svar. Men det kan inte hjälpas. Naturen tar inte order från oss. Vi är minimala i sammanhanget. Din trädgård är inte en plats där du ska tämja naturen. Din trädgård är en plats att njuta.


Varma kramar

Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *