Gröna vågen

Det är en underbar trend, denna nya gröna våg som sveper över landet. Många trädgårdsägare börjar få upp ögonen för självhushållning, och fler och fler odlar grönsaker för husbehov. Även utan trädgård kan man dryga ut sin kost med egenodlat. Det går fint att ha en salladsodling i ett soligt köksfönster, några krukor med kryddor, samt en tomatplanta eller två på balkongen. Har man ingen balkong finns det nu mera tomatsorter som går bra att odla i fönsterkarmen, små sorter som trivs bra i kruka och inomhusklimat. Olika varianter av dvärgcoctailtomater är då att föredra.

Har du tillgång till en trädgård och vill bli mer självförsörjande finns det massor av roliga sorters grönsaker att prova. Stor eller liten yta, det finns en grönsak för varje läge.
Bästa tipset för nybörjarodlaren är att välja sorter du tycker om att äta, och tänk också på att det är bra med växelodling, dvs, att inte odla samma sorts grönsak på samma plats år efter år. Gör istället ordning tre eller fyra bäddar, så att du kan variera odlingen. Olika grönsaker kräver olika saker av jorden. En bra ordning är – först potatis, följt av bladgrönsaker och lök, följt av kålsorter, följt av rotgrönsaker. Varje bädd behöver inte vara så stor, och att inte ha dem bredare än en meter, gör det lättare att komma åt vid sådd, skörd och ogräsrensning.

En trädgårdskompost är ett måste för hemmaodlaren. Allt trädgårdsavfall som kommer av att odla, innehåller massor av nyttigheter, som vi gärna vill återföra till jorden. Speciellt vi som vill odla ekologiskt. En trädgårdskompost är lätt att anlägga och behöver inte ta så stor plats. Hitta ett skuggigt läge och ställ upp kompostlådor på. Det finns olika varianter att köpa, men det går även jättebra att bygga egna komposter av tex gamla lastpallar. Ställ upp två lådor, eller fler om du har plats. Första året fylls den första lådan. På våren gräver du över det översta lagret i komposten i den tomma lådan, för att komma åt den underbara jorden i botten på den första. Den jorden sprider du sedan ut över rabatter och odlingsbäddar, och återför på så sätt massor av organiskt material ner i jorden.

I min egen trädgård har jag tre stora kompostlådor, samt en liten gödselstack där jag lägger det som mockas ut ur hönsgården. Köksträdgården består av 14 st upphöjda odlingsbäddar för alla grönsaker och kryddor jag vill odla. Ett litet lusthus/växthus som mest finns för att sitta och njuta i, får också varje år vara hem åt en favorit: växthusgurkan. Tomater odlar jag på friland och i kruka.

Dessa sötnosar här nedan är Lohman höns som bor hemma i min trädgård. De är lika delar husdjur som nyttodjur. De är väldigt värpvilliga, och äggen är underbart goda. När vi är hemma går de fritt i trädgården, så vid nysådd gäller det att sätta upp små staket runt odlingsbäddarna, som annars gärna får fungera som sandbad.

Varma kramar
/Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *