Grått och stilla

Att vädret ser olika ut på olika ställen i landet, det vet vi ju. Det finns många ord som beskriver väder. När rimfrosten målar stammar på träd och buskar helt vita känns ’krispigt’ som ett bra ord. Luft kan vara hög och klar, men även tung och kvalmig. Vind kan vara svalkande eller isande. Solskenet stekande eller ljuvligt värmande.

Just idag vill jag beskriva vädret som grått och stilla. Dimman ligger som ett skyddande duntäcke över världen runt mig. Trafikbruset känns avlägset, och sikten tillåter mig inte att se husen på andra sidan vägen, så ensamhet finns också med i de beskrivande orden för dagen. Det känns tryggt och lugnt i trädgården. Förra veckans snö och frost har gett vika för den mer normala skånska senhösten med regn och dimma och hot om blåst.

Det har talats om vargavinter. Massor av snö och kyla som ska täcka in hela vårt land under vintermånaderna. En dag som denna när jag tittar ut över dimmiga åkrar och utan bekymmer kan gå ut utan jacka, så känns det väldigt avlägset. Men vädret kan slå om snabbt. Hur det faktiskt blir återstår att se, men jag vet många som gärna skulle se en vit jul. Själv gillar jag snö. Det får gärna vara tydliga årstider. Mitt problem är annars att jag inte riktigt vet vad det är för årstid. När världen varit grå och regnig i en månade eller två och jul och nyår har passerat, så börjar jag se mig om efter vårtecken och fundera över när våren egentligen ska komma. Ungefär då brukar vintern komma till Skåne, och jag blir grymt besviken varenda år. Därför har jag väldigt gärna vinter med snö från slutet av november till sista februari ungefär. För visst är väl Mars ändå en vårmånad? Men nu ska vi såklart först njuta av november och december med julstök och ljus i alla fönster. Det ser jag fram emot!

img_6052

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *