Gräsmattor Del 3: Vanliga frågor

Varför är min gräsmatta så tussig och gropig?

Detta beror på att det är många av gräsplantorna i gräsmattan som dött. En vanlig gräsfrömix innehåller en blanding av olika sorters gräs, som tål olika sorters förhållanden. Vissa av dem dog helt i förra årets torka och lämnade platta fläckar. De grässorter som klarade torkan bra har tagit för sig av det lediga utrymmet och tussat till sig ordentligt.

Vad gör jag med all mossa?

Bästa bekämpningen mot mossa är en tät och välmående gräsmatta. Renovera gräsmattan på den del som är värst drabbad, lufta, topdressa och stödså. Mossa trivs inte när man går mycket på den, och gillar inte alls att bli klippt, så se till att klippa gräsmattan ofta, och använd den!

Min gräsmatta är brunfläckig och full av ogräs, ska jag lägga ut gödning nu för att få fart på gräset?

Innan du lägger ut gödning så fundera över om det behövs sås gräs på kala fläckar. Nysått gräs behöver ingen gödning utan mår tvärt om dåligt av det. Om det är mer ogräs än gräs i gräsmattan finns också risken att det är ogräset som tillgodoser sig av gödningen istället för de kämpande gräsplantorna. Börja med en renovering av gräsmattan och vänta med gödningen tills de nya gräsplantorna etablerat sig innan du strör ut gödning. Ta även gärna reda på vad din jord innehåller. Det är inte alltid samma näring som behövs för att gräsmattan ska må bra, det beror helt på innehållet i jorden under.

När ska jag börja klippa gräset?

När det syns en tydlig tillväxt i gräset går det bra att klippa. Gräset börjar växa när jordtemperaturen ligger stadigt runt 7 grader. Tänk på att inte klippa för hårt vid första tillfället. Ställ klipparen på att klippa av gräset max till hälften. Vänta sedan någon vecka innan du klipper ner gräset i den nivå du vill ha det. Efter det så är det bra att klippa gräset ofta. Klipper du gräset ofta lär det sig snart att det inte är stor ide att växa uppåt, och börjar istället växa mer utbrett, vilket ger en tätare gräsmatta.

När ska jag göda gräset?

När risken för nattfrost är över går det bra att sprida ut gödning i gräsmattan (förutsatt att du inte nyss sått ut gräsfrö) Tänk på att det är bäst att sprida ut gödning strax före ett utlovat regn (om du väljer en kemiskt framställd gödning, organisk gödsel som tex hönsgödselpellets måste inte vattnas ner.) Då regnar gödningen ner i jorden och kommer rötterna tillgodo. Blir gödningen liggande på gräsmattan och solen gassar, finns risken att grässtråna bränns. Tänk även på varför du vill göda gräset. Kanske finns det en underliggande orsak till att gräset ser ledset ut. Det är inte alltid samma gödning som är svaret för alla gräsmattor. Ta gärna ett jordprov för att få veta innehållet i just din jord.

Behöver jag vattna gräsmattan?

En etablerad gräsmatta ska inte behöva vattnas. Nylagd gräsmatta på rulle, eller nysådda gräsfrön behöver dock vattning. Blir det en period av torka så ska du inte behöva vattna en etablerad gräsmatta. Gräs tål mer än du tror och hämtar sig så fort regnet kommer tillbaka. Dessutom skapar du en tåligare gräsmatta genom att inte vattna. Om det kommer vatten uppifrån hela tiden så vänjer sig gräset vid det och låter rötterna stanna i jordytan. Om det blir torrt däremot så stimuleras rötterna att söka sig djupare ner i jorden i sin jakt på fukt och näring.

När ska jag sluta klippa gräsmattan?

Det kan variera från år till år, men när temperaturen kryper ner under 7 grader, så slutar gräset växa. Det är bättre att lämna gräset lite långt på hösten än att klippa det jättekort. Gräsets rötter behöver skydd från kyla och blåst under vinterhalvåret, så lite längre grässtrån är att föredra.

Vad gör jag åt alla maskrosor?

Bästa sättet att bekämpa maskrosor och andra rotogräs är att dra upp dem med hela roten. Det ett enformigt och rysligt tråkigt arbete till en början, men det ger resultat. Se till att ta dem innan de går i blom. En maskros som satt knopp har en förmåga att få sagda knoppar att gå i frö även efter att de dragits upp ur marken.

Vad är det här för ogräs?

Detta är en ogräsnäva. Det är egentligen ett vanligt ogräs, men just i år har den exploderat i antal då den verkligen kunnat bre ut sig på alla de kala fläckar som blivit då gräset dött bort. Ogräsnävan är mycket torktålig och har mått fantastiskt bra under förra sommarens torra varma klimat. Det bästa sättet att få bort denna, är att precis som med maskrosor, plocka bort dem. De har en pålrot, precis som maskrosor, så ett ordentligt ogräsjärn är att rekommendera som vapen. Det gör dessutom att du får en luftning av gräsmattan efter alla stick med ogräsjärnet, och det kommer gräset att tacka för.

Jag hoppas att du fått svar på några av dina frågor. Om du har något annat du vill fråga om, så går det bra att göra det här i kommentarsfältet.


Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *