Gräsmattor, Del 1: Renovering

Förra årets extrema torka gick hårt åt våra gräsmattor. Det är få gräsmattor som klarat sig helt utan brända fläckar och ogräsinvasion. Det kan kännas oöverstigligt att ta tag i en renovering av gräsmattan, men det är inte så svårt egentligen, men det är tids- och tålamodskrävande.

Här följer en steg för steg guide på hur du startar upp en gräsmatterenovering.

  • Se över gräsmattan ordentligt, rensa bort de stora ogräsen, framförallt rotogräsen. (tex tistlar och maskrosor)

  • Klipp gräset, men inte för lågt.

  • Kör med en vertikalskärare över hela gräsmattan. Se till att knivarna går ner åtminståne 0,5 cm, gärna 1 cm, för att få bra resultat. Var inte orolig om det ser hemskt ut. Meningen är att skära av rötterna på gräsplantorna för att stimulera nytillväxt.
  • Räfsa gräsmattan noga och ta bort så mycket som möjligt av de växtdelar som vertikalskäraren rör upp. (Det blir mycket mer än du tror, se till att ha många säckar tillhands)

  • Toppdressa hela gräsmattan med en speciell toppdress jord. (Mager jord som ofta är sandblandad för att gräset ska gro på bästa sätt). Lägg inte på för tjockt, det befintliga gräsets toppar måste fortfarande synas.
  • Så ut nytt gräs. Här är det viktigt att tänka på att en stödsådd inte är en sådd av helt ny gräsmatta, så det går inte åt lika mycket frö. Måttangivelserna på en förpackning gräsfrö gäller oftast för sådd av ny gräsmatta. Sår du för mycket frö försämras grobarheten. Bättre att ta en mindre mängd än du tror, det går alltid att så mer vid ett senare tillfälle.
  • Platta till och vattna. För att vara säker på att de nya fröna har så bra kontakt med jorden som möjligt är det bra att platta till jorden med frön. Det kan man göra med rullvält eller att gå på jorden. När det är tillplattat behöver fröna vatten. Om det inte regnar behöver du vattna. Vattna så att det blir fuktigt utan att det bildar pölar. Bättre att vattna lite men ofta tills fröna grott. När det sedan växer nytt gräs kan man dra ner på vattningen, men inte sluta helt.
  • OBS!! Du får inte göda nysått gräs!

  • Se över gräsmattan ofta. Ogräs gror snabbare än gräsfrö, och tar lätt över på toppdressjorden. Plocka bort det du ser för att underlätta groningen för gräset.

Jag hoppas detta ska hjälpa lite i renoveringsprojekten. Del två i serien om gräsmattor kommer att handla om gräs i allmänhet. Om gräsplantan och hur den bäst sås och sköts.


Varma kramar
Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *