Februaritankar

Ljuset återkommer och det börjar genast klia i trädgårdsfingrarna. Jag är säkert inte ensam om att spana efter vårtecken i varje hörn och peta i jorden här och där för att se om den fortfarande är frusen eller om det kanske är dags att gräva.

Själv har jag inte kommit igång med vinterodling än, något som jag har tänkt göra de senaste åren, men inte tagit tag i. Därför har jag inte direkt något att göra i min trädgård just nu, förutom att beskära fruktträden. De fruktträd som kan beskäras under vintermånaderna är äpple och päron. Körsbär och plommon t.ex., bör beskäras på sommaren.

Nu har jag bara ett äppelträd och ett nyplanterat päronträd, så beskärningen av dessa är snabbt avklarad.

Något jag tänker på ganska mycket, är hur förra årets torka kan ha påverkat oss och våra trädgårdar.
Redan nu har myndigheter på många platser i landet, gått ut och uppmanat till sparsamhet med vatten, då vattenreservoarerna ligger på nivåer under det normala. Grundvattnet har en chans att fyllas på under året, och det är på vintern. Vi behöver mer snö eller regn under februari och mars för att komma i närheten av normala flöden i grundvattnet. Så fort våren kommer börjar naturen ta för sig av vattnet och under hela säsongen sjunker sedan grundvattnet stadigt, även ett år med mycket regn.

I min trädgård samlar jag regnvatten på flera ställen, men jag planerar att sätta upp ännu en vattentunna för att maximera vattensamlingen. Eftersom jag gärna odlar så mycket av familjens grönsaksbehov som jag har möjlighet till, så behöver jag kunna vattna i omgångar. Att då ha regnvatten att tillgå är fantastiskt. Förra året hade vi bevattningsförbud de månader då grönsaksland behöver som mest omvårdnad. Trots tunnor med regnvatten, eftersom vi inte fick någon nederbörd alls på flera månader, så hade jag svårt att förse grödorna med tillräcklig fukt. Tunnorna var snart tomma, så därför behöver jag fler till denna säsong.

Nu hoppas jag ju såklart att det kommer att bjudas på mer regn den kommande säsongen, men det gäller att planera för det värsta.

Snart kommer vi också kunna se vad förra årets torka har haft för inverkan på våra trädgårdar. Att gräsmattorna tog stryk såg vi tydligt. Gulnande gräsmattor gav plats för mycket ogräs som genast tog för sig av platsen. I vårt område har vi sett en explosionsartad ökning av ogräsnävan, som på många ställen är vad som höll gräsmattan grön under hösten. Vad vi ska göra åt den återstår att se. Det blir en utmaning för våren. Många perenner och buskar höll tillväxten på sparlåga, och vissa valde att inte blomma alls. Det ska bli intressant att följa hur dessa växter ter sig under den kommande säsongen. Ett exempel från min trädgård är hortensiorna, som brukar blomma fantastiskt med stora klasar. Förra sommaren däremot, blev klasarna knappt hälften så stora, och även fast de började blomma tidigare än vanligt, så blommade de inte lika länge och med mycket färre blommor än vanligt.

Hur det än blir, så styr vi inte över vädret, utan får bara göra det bästa av det väder vi får. Det kan betyda att vi måste tänka om i hur vi använder våra utomhusområden. Kanske är det dags att skrota gräsmattan helt och hållet?

Oavsett hur framtiden ser ut, så ser jag fram emot våren med precis lika mycket entusiasm som vanligt. Just nu är allt möjligt. Nu finns det ingen tidspress, nu ser det ut som om alla projekt kommer att hinnas med, och alla planer hinner fullföljas. Och trots att jag vet att det kommer att komma jobb, väder, fritidsaktiviteter som sätter upp hinder för detta, så är framtiden just här och nu ljus. Precis som alla andra senvinterveckor alla andra år. Och är det inte det som är charmen med trädgård? Det finns inget slut, det finns bara nya projekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *