Dela och flytta

Just nu är det bra tid att dela och flytta många av våra perenner. Hur vet du då vilka som kan flyttas just nu? En enkel regel är att du flyttar höstblommande perenner på våren och vårblommande perenner på hösten. Alltså inte precis när de ska till att blomma.

Att dela perenner är ett bra och billigt sätt att fylla ut rabatter som är eller blivit lite tomma. Det kan vara en rabatt du just anlagt, eller att det av någon anledning försvunnit växter ur en rabatt. Torka är en vanlig anledning till att växter försvinner i rabatter, och vi har några ganska torra och varma somrar bakom oss, men det kan också vara så att växten man satt, faktiskt inte lever mer än 3-4 år. Vissa växter klarar heller inte kombinationen fukt och kyla, vilket vi ofta har om vintrarna här i Skåne.

Varför ska man flytta?

Det kan finnas många anledningar, men oftast är det för att en växt inte trivs på platsen den fått. Detta kan hända även om du till punkt och pricka följt instruktioner ang. växtplats, sol/skugga och jordmån. Ibland trivs plantan ändå inte, och då är det väl värt ett försök att flytta den till ett annat läge i trädgården.

Varför ska man dela?

Många perenner växer i en cirkelform ut från sin moderplanta, dvs nya skott bildas och kommer upp i ytterkant. Allteftersom tiden går så bildas en kal fläck i mitten, där de gamla växtdelarna finns kvar.

Då kan du med fördel gräva upp hela plantan, dela den i flera mindre bitar och samtidigt ta bort den tråkiga mittbiten.

Det kan också vara så att plantan har blivit för stor för sin plats. Vissa växter växer snabbare än andra, och kan börja konkurera ut sina grannar i rabatten. Dessa gräver du antingen upp helt, delar och sedan återplanterar en mindre bit, eller så gräver du bort de delar man vill minska och lämnar kvar resten. 

Har du en växt som brer ut sig, men ingen plats att flytta den till? Hör med vänner, familj och grannar om det är någon som vill ha en bit. Det finns också väldigt ofta växtloppisar där man kan dela med sig till andra trädgårdsentusiaster. Titta på nätet! Det finns många spännande växtbytargrupper på t.ex. Facebook. Det är alltid trevligare att dela med sig av växter än att behöva köra dem till tippen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *